Hverdagen har igjen innhentet matbloggeren og hennes familie, og vi er tilbake på den sunne linje, i alle fall på hverdager. Jeg hadde knapt kommet inn døra etter nyttårsfeiring hos gode venner, før knekkebrødene koste seg i ovnen. Hjemmebakte knekkebrød med brunost er noe av det beste jeg får. Denne oppskriften er fra Kari Innerå/Cru, og stammer fra kokeboken "Min mat - det kokkene lager til seg selv", som var overraskelsen fra Mathias under juletreet i fjor. Denne oppskriften inneholder, i motsetning til knekkebrødoppskriftene som allerede ligger på bloggen (her og her), valnøtter - som virkelig løfter dette knekkebrødet. Jeg har fulgt oppskriften når det gjelder ingredienser, men når det gjelder steking har jeg stekt brødene på 160 grader varmluft og ikke 180 grader over- og undervarme, som er anbefalt i oppskriften. Til ca 40 knekkebrød trenger du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

3,5 dl sammalt rug, grov
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 dl valnøtter hakkede
1/2-1 ts salt
1 ts honning
7 dl vann

SLIK GJØR DU

 

Rør alt det tørre godt sammen. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken oppi det tørre og rør det hele godt sammen. Du skal nå ha en «grøtete» deig.

Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre vil bli myke.

Stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen.

Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller former til å skjære opp/stikke ut knekkebrød i den formen du vil ha. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er for ikke ferdige hvis de ikke er sprø.

Husk at steketider i oppskrifter er veiledende. Steketidene på bloggen er tilpasset min stekovn, som jeg har inntrykk av oppfører seg ganske «normalt». Du må imidlertid bli kjent med din egen ovn, og plusse på eller trekke ifra ift dens egenskaper. Når jeg skal prøve en ny oppskrift setter jeg alltid timeren på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften, og følger med mot slutten til bakverket er passe stekt.

Brekk knekkebrødene fra hverandre og la de avkjøles på rist. Nytes med pålegg etter smak og behag, jeg foretrekker brunost og tefavoritten fra Kusmi tea, som jeg blant annet kjøper her.

Enjoy!

 

Skriv ut

Min Handleliste