Hurra, i dag feirer vi Mathias sin 12 års-dag med "klissete" karamellsnurrer! Liker du kanelsnurrer liker du garantert disse - de stekes nemlig på et lag med deilig karamell og nøtter, før de hvelves slik at den deilige karamellen legger seg på toppen. Prøv dem du også neste gang du skal feire noen du er glad i, eller hvis du rett og slett bare har lyst på noe skikkelig godt.
Ingredienser
GJÆRDEIGEN
550 g | hvetemel |
50 g | sukker |
1 ts | kardemomme |
1/2 ts | salt |
15 g | fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær |
2 1/2 dl | melk |
2 | egg |
75 g | smør , i terninger |
KANELFYLL
100 g | smør |
100 g | brun farin |
1 ss | kanel |
KARAMELL
100 g | smør |
100 g | brun farin |
50 g | lys sirup eller lønnesirup |
50-75 g | mandler , grovt hakket |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den rett fora kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.
Lag kanelfyllet ved å røre sammen romtemperert smør, sukker og kanel til du har en jevn krem.
Ha alle ingrediensene til karamellen (med unntak av mandlene) i en liten kjele og la det koke opp. Ta kjelen vekk fra varmen og la blandingen avkjøles noen minutter. Finn frem en liten langpanne eller form som er ca. 30 x 25 cm og kle den med matpapir. Fordel karamellen i formen slik at du har et jevnt lag over det hele. Dryss hakkede mandler (eller andre nøtter) over karamellen.
Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 45×30 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i 12 jevnstore biter, ca. 3 1/2 cm brede. Fordel bollene jevnt i formen, oppå karamellen (med litt avstand imellom). Kle formen med plast og la bollene etterheve i romtemperatur i 45-60 minutter.
Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, ovner steker ulikt. La bollene avkjøles noen minutter i formen, og hvelv dem deretter over på et fat slik at du får karamellen øverst.
La bollene avkjøles noen minutter og skill dem fra hverandre før karamellen stivner helt. Nyt de klissete karamellbollene gjerne lune sammen med en kopp god kaffe.
TIPS
- Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
- Brun farin kan gjerne byttes ut med hvitt sukker, men anbefaler deg å benytte brun farin hvis du kan. Sliter du med at farinen blir hard etter åpning? Oppbevar den (lufttett) i kjøleskapet isteden, så holder det seg myk og fin!
- Dersom du ikke tåler egg kan du droppe det og heller tilsette litt mer melk.
- Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen! Husk å ha bakepapir under slik at det ikke drypper karamell i bunnen av stekeovnen din.
- Ta gjerne også en titt her hvor du finner alle bolle- og snurreoppskriftene på bloggen samlet.
VELBEKOMME!