Hurra, i dag feirer vi Mathias sin 12 års-dag med "klissete" karamellsnurrer! Liker du kanelsnurrer liker du garantert disse - de stekes nemlig på et lag med deilig karamell og nøtter, før de hvelves slik at den deilige karamellen legger seg på toppen. Prøv dem du også neste gang du skal feire noen du er glad i, eller hvis du rett og slett bare har lyst på noe skikkelig godt.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

550 g hvetemel
50 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
2 1/2 dl melk
2 egg
75 g smør , i terninger

KANELFYLL

100 g smør
100 g brun farin
1 ss kanel

KARAMELL

100 g smør
100 g brun farin
50 g lys sirup eller lønnesirup
50-75 g mandler , grovt hakket

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den rett fora kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.

Lag kanelfyllet ved å røre sammen romtemperert smør, sukker og kanel til du har en jevn krem.

Ha alle ingrediensene til karamellen (med unntak av mandlene) i en liten kjele og la det koke opp. Ta kjelen vekk fra varmen og la blandingen avkjøles noen minutter. Finn frem en liten langpanne eller form som er ca. 30 x 25 cm og kle den med matpapir. Fordel karamellen i formen slik at du har et jevnt lag over det hele. Dryss hakkede mandler (eller andre nøtter) over karamellen.

Kanelboller med karamell - sticky buns

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 45×30 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i 12 jevnstore biter, ca. 3 1/2 cm brede. Fordel bollene jevnt i formen, oppå karamellen (med litt avstand imellom). Kle formen med plast og la bollene etterheve i romtemperatur i 45-60 minutter.

Kanelboller med karamell - sticky buns

Stekes midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, ovner steker ulikt. La bollene avkjøles noen minutter i formen, og hvelv dem deretter over på et fat slik at du får karamellen øverst.

Kanelboller med karamell - sticky buns

La bollene avkjøles noen minutter og skill dem fra hverandre før karamellen stivner helt. Nyt de klissete karamellbollene gjerne lune sammen med en kopp god kaffe.

Kanelboller med karamell - sticky buns

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Brun farin kan gjerne byttes ut med hvitt sukker, men anbefaler deg å benytte brun farin hvis du kan. Sliter du med at farinen blir hard etter åpning? Oppbevar den (lufttett) i kjøleskapet isteden, så holder det seg myk og fin!
  • Dersom du ikke tåler egg kan du droppe det og heller tilsette litt mer melk.
  • Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen! Husk å ha bakepapir under slik at det ikke drypper karamell i bunnen av stekeovnen din.
  • Ta gjerne også en titt her hvor du finner alle bolle- og snurreoppskriftene på bloggen samlet.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste