Den 4. oktober er det Kanelbollens dag, og det må feires - med kanelboller! I og med at hagen bugner av deilige epler så gjør jeg en liten vri denne gangen, og fyller dem i tillegg til den deilige kanelkremen også med eplebiter og rosiner. Yummy - prøv det du også!
Ingredienser
SØT GJÆRDEIG
900 g | siktet hvetemel |
125 g | sukker |
25 g | fersk gjær (se tips) |
1 ts | kardemomme , knust eller malt |
1/2 ts | salt |
5 dl | melk |
1 | egg |
150 g | smør , i små terninger |
FYLL & TOPPING
150 g | smør , romtemperert |
125 g | brunt sukker |
2 ss | kanel |
2 | epler , i små terninger |
100-150 g | rosiner (ca.) |
1 | egg til pensling |
perlesukker |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.
Mens deigen hever rører du sammen smør, sukker og kanel til en jevn kanelkrem. Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær dem opp i jevnstore terninger, ca. 1 x 1 cm.
Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60 x 40 cm. Smør kanelkremen jevnt utover og strø eplebitene og rosinene over, men la det være et par centimeter uten kanelkrem, epler og rosiner i overkant. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen i ca. 24 jevnstore emner, ca. 2 1/2 cm brede. Bruk gjerne en sterk sytråd til å dele opp bollene.
Fordel bollene på 2-3 bakepapirkledde bakebrett. La baksten etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.
Pensle kanelbollene med sammenvispet egg og dryss gjerne over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i ca. 12 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.
Nyt kanelbollene lune sammen med en kopp god kaffe eller te, og gjerne sammen med noen du er glad i.
TIPS
- Sjekk også ut dette innlegget hvor jeg deler mine beste tips og triks for perfekte kanelboller.
- Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
- Jeg bruker vanligvis fersk gjær (rød type) når jeg lager søt gjærdeig. Fersk gjær kan gjerne byttes ut med tørrgjær, litt over en halv pose. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du benytte melk rett fra kjøleskapet. Deigen kan gjerne kaldheves i kjøleskapet natten over, les mer her.
- Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.
- Kanelbollene kan fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
- Flere oppskrifter på boller/snurrer finner du samlet her.
LYKKE TIL!
Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).