De fleste av oss er godt i gang med juleforberedelsene, og det er kanskje flere enn meg som har hyggelige tradisjoner hvor man lager ting sammen til jul? Selv steker jeg krumkaker med en venninne, baker pepperkaker med barn og barnebarn, lager konfekt sammen med døtrene mine og pynter pepperkakehus sammen med junior på 8. Til tross for at det er travle dager i desember, så tar vi oss alltid tid til dette. I tillegg til hyggelig samvær får vi både laget noe godt til jul, vi inspirerer og hjelper hverandre - og ikke minst fører vi tradisjoner videre.

Er du ute etter å skape en ny tradisjon med familie eller venner er "julesildverksted" et godt tips! Sild hører med til julens lange frokoster, lunsjer og koldtbord, og de hjemmelagde silderettene er selvsagt de aller beste. Det som er så fint med sild er at den kan varieres i det uendelige, med både tradisjonelle og utradisjonelle smakstilsetninger. Selv er jeg ganske tradisjonell når det kommer til julesild, men jeg tilsetter gjerne litt chili i tomatsilden eller litt pepperrot i rømmesilden for å få litt ekstra sting. Inviter til julesildverksted og be for eksempel gjestene ta med seg ingredienser til en silderett hver, og lag det sammen. I tillegg til at det er hyggelig å være sammen, kan du også bli inspirert til å lage andre typer sild enn du vanligvis pleier å lage.

Sild er også en ypperlig spiselig gave å gi bort i julegave eller vert-/vertinnegave, og kan gjerne kombineres med noe godt i glasset. La gjerne også dekorering av sildeglassene bli en del av julesildverkstedet. Pynt med en etikett og et pent bånd, og du har en ypperlig gave som både er god på smak og dekorativ å sette på julebordet! Det ligger mye kjærlighet og omtanke i en hjemmelaget gave, for du gir jo også bort det fineste og mest verdifulle du har – nemlig tid. Prøv gjerne min oppskrift på julesild med eple og pepperrot.

Annonse

Ingredienser

350 g kryddersildfileter (ca.)
1 eple , i små terninger
1 rødløk , i tynne ringer
300 g seterrømme
1 1/2-2 ss pepperrot finrevet
1 1/2-2 ss dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 ts hvitvinseddik
1 ss sukker
2 syltetøyglass (ca. 4 dl)
sort pepper (litt) nykvernet

SLIK GJØR DU

Rømmesild med eple og pepperrot

 

Vann ut kryddersildfiletene i en blanding av vann og melk i 1-2 timer (eventuelt etter anvisningen på pakken). Skyll filetene og tørk dem godt med litt kjøkkenpapir. Skjær dem opp i passende biter, 1 1/2 – 2 cm brede. Skrell eplet, ta ut kjernehuset og del det opp i jevnstore terninger. Skjær rødløken i tynne ringer.

Rømmesild med eple og pepperrot

Ha seterrømmen i en bolle og tilsett revet pepperrot, sennep, sitronsaft og eddik. Smak til med sukker og pepper, og tilsett eventuelt mer sennep og/eller pepperrot om nødvendig. Tilsett til slutt eplebitene og rør godt sammen.

Rømmesild med eple og pepperrot

Finn frem to rene glass med tett lokk og legg litt rødløk i bunnen. Fordel litt sild oppå og deretter litt av rømmeblandingen. Fortsett å legge det lagvis til glasset er fullt. Pass på at rømmesausen dekker mesteparten av ingrediensene. Sett på lokket og lim gjerne på en etikett som forteller hva slags sild du har laget.

La rømmesilden stå i kjøleskapet til neste dag slik at alle de gode smakene får satt seg.

Rømmesild med eple og pepperrot

TIPS

  • Bruk rømme som har holdbarhet litt frem i tid. Rømmesild er holdbar i ca. 1 uke.
  • Får du ikke tak i frisk pepperrot kan du benytte den på tube. Smak deg frem til du får ønsket styrke og smak på rømmeblandingen.
  • Dersom du skal gi bort sild i julegave må du passe på at den er ganske nylaget når du gir den fra deg, og at gaven oppbevares i kjøleskapet (og ikke under juletreet).
Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.