Solbærene fra hagen er nå plukket, kokt, silt, sukret - og helt på glass, og jeg gleder meg allerede til deilige måltider med frisk og syrlig solbærgelè. Som for eksempel til fullkornsvafler nå på sensommeren, til høstens viltretter - og til deilige osteanretninger. Det smaker jo så mye bedre med det som er selvgjort!

Ingredienser

solbær
3-3 1/2 dl vann pr. kg solbær
750-800 g sukker pr. liter saft
Silepose
syltetøyglass med lokk

SLIK GJØR DU

Vei opp solbærene, skyll dem godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 3-3 1/2 dl vann pr. kg solbær. (Dersom du har saftkoker kan du eventuelt benytte det.

La solbær og vann småkoke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene faller sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Solbærgele

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-800 gram sukker pr. liter saft. Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten». Drypp ca 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig. Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta “geletesten” på nytt.

Solbærgele

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll gjerne også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig, men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Solbærgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste osteanretninger og viltretter.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har kjøpt dem på Bohus, og har også sett dem andre steder. Men, jeg vil nok ikke anbefale dem fordi jeg av og til synes det er vanskelig å få lokket helt tett.

 1. Tips hvis du ikke har prøvd: Litt solbærgele på Blue Castello. Gjerne på en tynn skive RugSprø.

  Takk for fine oppskrifter!

 2. Hei
  Lager solbærgele for første gang. Hvor mye gele kan jeg forvente pr kg bær?
  Hadde 2,3 kg bær og får 5-6 dl ferdig gele.

 3. Hei! Hvor lenge holder glassene seg uåpnet og åpnet i kjøleskapet? 🙂 Eller bør de kanskje fryses om de skal holde utover høstsesongen

  1. Holder seg lenge i kjøleskap. 2 år siden det siste glasset jeg åpnet var laget, like fin. Står og åpnet i kjøleskap i fleire uker uten problem.

 4. Hei Trine☺️ Oppskriften din er helt super og jeg har brukt den flere ganger. Mine glass (Norgesglass)er helt rene før jeg fyller på med gelé til toppen av glasset. Oppbevarer glassene kjølig og de holder seg svært lenge. Takk for mange flotte oppskrifter Trine

 5. Hei, synes dette var spennande, eg har ein del frossen solbær.Korleis er det å lage gele av frosne solbær? Er det muleg å presse solbæra i bærpresse for så å koke med sukker?

 6. Takk for fin oppskrift. Driver nå å lager Svarsur -bær gele`. Finner ingen oppskrift på det ,så bruker din solbær oppskrift som mal til dette

 7. Min svigermor har lært meg å lage solbær saft med gamle saftkoker kjele som har rør på som stenges kokerprose, hun åpne røren når hun tapper ssft. Hun har alltid vann i bunnen og bær på sil i mellom og lukk over. Vannet dampes i bær slik at saft trekker godt. Noe ganger har hun sukker over bærene slik at alt er klart til både saft og gele. Gelen trenger mer sukker og koker lengere til det blir stiv nok til gele.

 8. Har laget solbærgele,- men den ble ikke stiv nok. Kan man koke den opp igjen,- evt tilsette noe for å få den stivere?

  1. Du kan evt. prøve å koke den opp igjen og ta geletesten på nytt. Evt. tilsette litt mer sukker om den ikke er søt nok fra før. Hvis ikke dette fungerer må du nok tilsette litt pektin.

   1. Hei. Jeg har nettopp prøvd å koke gele. Det gikk fint i fjor, men nå sliter jeg. Bæra var modne da de ble plukka (Jeg plukka nord for Hamar rett før Hans kom). Jeg har brukt en hel kilo syltesukker (sukker med tilsatt pektin) til en liter bærsaft. Det som kom ut av dette, var både for søtt og for rennende. Jeg kan koke alt opp igjen, men jeg kan ikke tilsette mer sukker, jeg burde heller tilsatt mer rein bærsaft. Hva gjør jeg for å få dette stivere uten å tilsette mer sukker?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste