Scones er en type rundstykker bakt med bakepulver isteden for gjær. Det gjør at hele bakeprosessen tar mye kortere tid og du kan derfor trylle frem deilige scones på under en halvtime. Scones kan varieres i det uendelige, disse er bakt med blant annet havregryn og smaksatt med parmesan og frisk timian. De smaker for eksempel kjempegodt til kveldsmaten med ost eller annet godt pålegg på, eller som tilbehør til supper, salater, lasagne og annet godt.
Prøv dem du også - og lag gjerne dobbel porsjon når du likevel er i gang, og legg restene i fryseren (se tips avslutningsvis).
Ingredienser
150 g | hvetemel |
50 g | lettkokte havregryn + litt til å strø oppå |
2 ts | bakepulver |
1/2 ts | flaksalt |
50 g | smør |
200 g | gresk yoghurt eller kefir |
50 g | parmesan , finrevet |
2 ss | frisk timian (ca.) eller 1 ts tørket |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Mål opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang. Riv parmesanen fint og plukk bladene av timiankvistene (kast stengene).
Ha hvetemel, havregryn, bakepulver og salt i bakebollen og rør det raskt sammen. Tilsett smøret i små biter/flak (bruk gjerne ostehøvel på smøret) og elt det inn i det tørre. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men det går fint å gjøre det for hånd også. Tilsett yoghurt, parmesan og timian, og rør til alt er godt blandet og du har en jevn deig. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel dersom deigen er klissete. Ikke rør mer enn det som er nødvendig til å få rørt deigen sammen.
Finn frem et bakepapirkledd bakebrett. Del deigen i to jevnstore biter, form dem til runde, litt flate brød som er ca. 15 cm i diameter. Strø gjerne over en liten neve havregryn, og snitt hvert brød i 4 kakestykker, men ikke skjær helt igjennom. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, til baksten er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl sconesene på rist noen minutter.
Serveres varme/lune med ost eller annet godt pålegg, eller som tilbehør til supper, salater, lasagne og annet godt.
TIPS
- Yoghurten kan gjerne byttes ut med for eksempel kesam, kefir eller melk. Juster med hvetemel til du får riktig konsistens på deigen. Bytt gjerne ut parmesanen med annen smaksrik ost.
- Scones bør nytes relativt nystekte, men kan gjerne fryses dersom du får noen til overs. La dem tine i romtemperatur og varm dem gjerne litt i stekeovnen før servering, for eksempel 4-5 minutter ved 175 grader varmluft.
- Flere oppskrifter på scones finner du samlet her.
LYKKE TIL!
Smakfulle. Skal absolutt lage flere ganger
Så bra! Takk for tilbakemeldingen!
Disse var veldig gode. Hjorde susen med parmesan inni. Namm, Trine. Dette skal lages flere ganger.
Så hyggelig å høre! Ja, enig i at parmesan gjorde susen her!
Familien forlanger mer scones, etter at jeg testet ut denne oppskriften da vi manglet godt brød til suppe her om dagen. Takk for super oppskrift
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid så gøy å høre at oppskriftene faller i smak! 🙂
Hei,
Kan jeg bytte ut hvete med spelt eller emmer?
Har ikke testet med emmer selv, men vil tro det går bra. Speltmel fungerer veldig bra.
Favoritt til supper – barna elsket det!
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! 🙂
Kjempegode! Takk for så utrolig mange gode oppskrifter, Trine!
Kjempegode. Disse blir en favoritt
Disse er utrolig gode!
Så hyggelig å høre at de falt i smak. Tusen takk for tilbakemeldingen!
Skikkelig gode. Spist de flere ganger. Har endel naturell matyoughurt jeg må bruke. Tror du det funker istedenfor kefir eller gresk youghurt?
Ja, det går fint.