Jeg vokste opp på syttitallet med hjemmeværende mamma og hjemmelaget middag på bordet hver dag. Når det sto fiskegrateng på menyen var det fest på en helt vanlig tirsdag, for fiskegrateng var en av mine favoritter på den tiden. Det er det fortsatt, og veldig stor stas hvis fiskegrateng står på menyen når jeg kommer "hjem". Jeg har tidligere lagt ut oppskrift på en tradisjonell fiskegrateng her. Dagens fiskegratengoppskrift er "spicet" opp med litt vårløk, basilikum og parmesan, og det tradisjonelle tilbehøret er erstattet med en deilig tomatsalat. Det ble ikke så verst det heller! Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Fiskegrateng

600 g benfri torsk (rå eller kokt) (eller annen fisk, feks sei eller laks) (ca.)
2-3 ss smør
4-5 ss hvetemel
1 boks matfløte (1/3 liter)
1 dl lettmelk
2 egg (store) eller 3 små
salt og nykvernet hvit pepper
muskatnøtt finrevet
4 vårløk , finsnittet
1 neve frisk basilikum , finsnittet
4 ss finmalte brødrester eller griljermel
3 ss parmesan finrevet

Tilbehør

250 g gode tomater (ca.) (feks Torritotomater), i båter
friske basilikumblader
maldonsalt
poteter eller ris
smeltet smør eller olivenolje
4 båter sitron

SLIK GJØR DU

Lag hvit saus ved å smelte smør og røre inn melet, litt etter litt. Spe med fløte og melk under stadig omrøring slik at det blir en klumpfri saus. Du kan eventuelt erstatte fløten med melk. Dersom du benytter rå fisk må sausen være ganske tykk. Slå av varmen og rør inn eggene, ett av gangen. Rør til slutt inn vårløk og basilikum, og smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Dersom du ønsker det kan du eventuelt også tilsette 1-2 dl kokt makaroni.

Skjær fisken i terninger på ca 2 x 2 cm og fordel den i bunnen av et smurt ildfast fat. Det jeg benyttet var ca 21 cm i diameter. Hell sausen over og vend forsiktig fisken inn i sausen. Strø over en blanding av finmalte brødrester og parmesan.

Stekes ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille i 35-40 minutter.

Det smaker alltid godt med råkostsalat til fiskegrateng, slik som for eksempel revne gulrøtter (tilsatt eple og sitron) eller fennikelsalat. Til denne fiskegratengen synes jeg det smakte ekstra godt med en enkel tomatsalat, hvor tomatbåtene skjæres i båter, får et bittelite dryss med maldonsalt og deretter tilsettes friske basilikumblader.

Server fiskegratengen med kokte poteter (eller ris), tomatsalat, en sitronbåt og gjerne litt smeltet smør eller en god olivenolje.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette høres veldig deilig ut. Helt klart noe å lage til mine to små gutter. Bloggen din er helt fantastisk! Gleder meg til å følge deg videre og ikke minst prøve ut inspirerende oppskrifter. Må også skryte litt av bildene dine, for det er ikke lett å ta fine bilder av mat 🙂

  2. Hei Trine. Jeg koser mæ når du legger ut tradisjonsmat.
    Jeg er også vokset opp med fisk av alle slag. Det er så
    fint og få en forandring på gamle oppskrifter. jeg bruker
    jarlsberg på toppen,og det gir en god snert på fiskegratengen.
    Nå er det tid for mølje her nord,og sikkert ellers i landet også.
    Ble oppringt i går morres om æ ville komme på kaia i Harstad og
    få mæ kokfesk, men dessverre ble det ikke tid den dagen. Det
    går flere tog,som en sier.Takk for fin blogg Trine. Ha en
    fin uke:-)

  3. Hei Trine! Denne fiske gratengen var virkelig god, og det samme syntes storfamilien som kom på besøk den dagen. Vi likte også tipset om olivenolje i stedet for smør – så enkelt og godt:) Jeg glemte helt å ha i egg, men ingen tenkte over det. Den hadde kanskje blitt mer luftig med egg?

  4. Hei! Er fast leser av bloggen din og har prøvd flere med oppskriftene med stor suksess! I dag forsøkte jeg denne fiskegratengen (holdt meg til melk, ikke fløte) og den ble kjempegod! Min lille jente på halvannet år har vært kjempekresen på middag i det siste, men i dag måtte jeg til slutt si, nei, nå får du ikke mer. Haha – Hadde råkostsalat til, med gulrot, eple og sitron, noe som jo sikkert gav det hele en mild og søtlig smak for henne.

    Takk for en super blogg!

  5. Hei. Først vil jeg bare si at etter jeg begynte å bruke bloggen din er middag og baking blitt mye gøyere, får jo så mye skryt fra sulte gjester. Lurte bare på hva du kan si om å fryse ned denne gratangen og hvordan den best varmes opp igjen?

  6. Hei:)) Etter at jeg begynte å lese bloggen din har jeg endelig begynt å få bedre til å lage mat:)) Så greie beskrivelser og tips at til og med jeg får det til. Har laget mange av oppskriftene dine, så denne skal også brukes:)) Pga lactoseintoleranse bruker jeg lactosefri fløte som jeg blander med litt vann, for den lactosefrie melken er ikke akkurat særlig god….fløten med litt vann blir mye bedre. Så glad for at du finns:))

  7. Dette var en nydelig fiskegrateng! Den gikk også rett ned hos samboeren min som ikke liker hvit fisk! Ikke tok det lang tid å lage heller:) takk!

  8. Nydelig grateng! Kom et forslag her fra gubben om å bytte ut torsken med pølse. Hehe, finnes nok mange gode kombinasjoner å veldige i i denne gratengen!

  9. Gleder meg til å prøve denne i morgen, lurte på om den kan lages ferdig på morgenen og stekes på kvelden?

  10. Hei. Jeg lagde fiskegratengen fra boken din i dag. Men sausen skilte seg mens den stekte. Smakene var kjempe gode, men det ble mye kraft i bunn(ikke silt av nok? Brukte frossen fisk). Men den sausen var knall god.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste