Det er dagen før dagen, juleferien har begynt og årets julepuslespill begynner å falle på plass, etter en desember som har vært litt mer hektisk enn den pleier å være. I dag skal julemiddagen forberedes og juletreet skal pyntes. I kveld senker roen seg og vi skal prøvesmake på noe av julepålegget og noen gode oster. Som tilbehør til osten har jeg laget en nydelig fikenmarmelade som er ypperlig tilbehør til ost. Her er oppskriften!

Ingredienser

250 g tørket fiken , oppbløtt og skjært i små biter
1 1/2 dl av bløtleggingsvannet
1/2 (økologisk) sitron , saften
1 stjerneanis
1 kanelstang
200 g sukker (ca.)
1-2 ss portvin (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Fikenmarmelade med portvin

Legg fikenene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med portvin, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

I tillegg til fikenmarmeladen skal jeg servere aprikosmarmelade med konjakk, parmesan- og timiankjeks, speltkjeks, honning og valnøtter, samt en god portvin.

Fikenmarmelade med portvin

Marmeladen har lang holdbarhet fortutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Den er derfor ypperlig å gi bort i gave til osteglade venner og familie. Hvis du ønsker å fryse marmeladen i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei hei
  Må denne marmeladen stå før den gis vekk for å få best mulig smak – evt. hvor lenge? Kan man bruke ferske fiken eller blir tørkede best? Fjerner man noe fra de tørkede når de er ferdig bløtet?
  Takk – og riktig god jul 🙂

  1. Marmeladen kan nytes nylaget, og er holdbar noen uker. Jeg har bare laget den med tørkede fiken, men den er sikkert minst like god med ferske fiken. Jeg brukte de tørkede fikenene stort sett som de er, men skar bort «toppene» der de var fremtredende. Lykke til – og god jul!

 2. Denne fikenmarmeladen så langt bedre ut enn den man får kjøpt i butikken. Fiken og stjerneanis står allerede på handlelisten. Etter å ha laget den nydelige portvinssausen din og portvinsgløggen, har jeg skjønt at portvin er noe man til enhver tid må ha i hus 😉

 3. Det høres umiddelbart litt rart ut at i en oppskrift som fiken og portvinsmarmelade, at portvinen kan sløyfes. Det er vel ikke slik at fikene kan sløyfes også?:)

  1. Hehe, enig i det! Dette var bare et lite forsøk på å møte alle kommentarene og epostene med spørsmål om man kan kutte ut portvinen, men da «trigger» det åpenbart andre spørsmål… Om du skulle finne på å droppe fikenene vil jeg anbefale å øke mengden portvin og drikke den som den er. God jul!

 4. Jeg laget denne, både til gave og til meg selv, og den er virkelig veldig god! Denne skal lages igjen 🙂

 5. Heioghopp! Laga den til jul i fjor og ga bort ett glass også, fikk gode tilbakemeldinger. Glassene ble tomme de og nytt skal lages til jul i år, nydelig!

 6. Deilig marmelade:)
  Et lite tips: har man ikke portvin synes jeg det fungerer fint med litt rom i istedet.
  Enten gylden eller mørk med litt godt med smak og krydder…
  Her står den klar på kjøkkenbenken til å bli pakket i årets goody-bag til nærmeste familie!

 7. Ang holdbarhet: Hvorfor må den oppbevares kaldt om den kokes så lenge og fylles på varme (100 graders) glass? Vet at sukkeret krystalliserer seg etterhvert, men det tar jo mange måneder i romtemperatur…? Skjønner jo at åpnede glass må oppbevares kaldt, men blir det ikke som med vanlig syltetøy/marmelade, at uåpnede glass kan stå lenge uten å forringes?

 8. Hei Trine,
  Først og fremst; takk for en flott matblogg! I år har jeg laget fikenmarmeladen med rødvin, isteet for portvin slik som i fjor. Jeg doblet oppskriften. Til min store forbauselse fikk jeg bare 4 små Norges-glass av oppskriften, det samme som jeg fikk av portvins-oppskriften, som jeg ikke doblet.

  Jeg er ikke frustrert eller lei meg, kan jo bare lage mer, men jeg lurer på hva som skjer når man dobler oppskriften og ikke får mer «ut av» det ferdige produktet?

  Berit

  1. Hvis du tar en nærmere titt på de to oppskriftene ser du at marmeladen med portvin både inneholder både mer fiken og sukker. Kanskje det er her det ligger? 😉

 9. Hei!
  Lurer bare på mengde stjerneanis og kanelstang hvis jeg dobler/ tripler mengde fiken. Skal jeg doble/ triple mengde av det også?
  Mvh Tone

 10. Hei 🙂
  Dette så fantastisk ut, skal prøve det i morgen, men jeg har bare ferske fikener.
  Hva tenker du om bløtlegging av ferske fikener? skal de trekke i 4-5 timer fordet?
  🙂
  Takk for svar

  – Nina

 11. Hei Trine,

  Skal lage denne som gaver på juleverkstedet i år. Når det står «ca til to glass» hvor store er glassene da, 0,5 l, eller mindre?
  Mange deltakere, så må forsøke å beregne riktig 🙂

 12. Hei. På YouTube sier du 2 dl portvin, men i denne oppskriften er det 2 ss. I tillegg sier du ingenting om bløtlegging på YouTube. Litt juleforvirret:))))

  1. Hei Elsaris ?
   Jeg bruker den til blåmuggost. Kjempegodt!! Jeg var skeptisk til blåmuggost helt til jeg smakt dette. Bare prøv sier jeg! Velg gjerne ‘kraftkar’ fra Tingvold. Den er bare supergod. Lykke til ?

  2. Den aller beste «desserten» etter en heftig julemiddag er pepperkake med blåmuggost og fikenmarmelade. Jeg bytter ut portvinen med en god akevitt:) Verken pepperkaker – fiken eller blåmuggost var min favoritt før jeg prøvde denne sammensetningen:)

 13. Heia. Laget denne, supergod, men lurer litt; fant etpar larver mens jeg kokte syltetøyet.. Er det vanlig?

 14. Laget denne på nytt i dag, og doblet oppskriften. Siden vi prøver å redusere sukkerinntak prøvde jeg meg med å ikke doble sukkermengden – altså egentlig «halvering» av sukkeret. Etter vår mening ble den minst like god med mindre sukker:-)

 15. Dette var aldeles nydelig! Tusen takk fir oppskriften. Skal gi i julegave med parmesan-/timiankjeksene.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste