
Bak deilige vaniljekjeks og pynt dem med kakestrøssel eller annen dekor!
(Oppskriften er laget for barn og er derfor mer utførlig beskrevet og inneholder også opplysninger om kjøkkenredskaper og elektrisk utstyr som er nødvendig. La barna slippe til på kjøkkenet og oppleve mestringsfølelse og matglede!)
Ingredienser
VANILJEKJEKS
125 gram | smør |
125 gram | sukker |
1 teskje | vaniljesukker |
175 gram | hvetemel |
1 teskje | bakepulver |
1/2 teskje | natron |
1 glass | kakestrøssel |
KJØKKENREDSKAPER
2 | stekebrett med bakepapir |
kjøkkenvekt | |
måleskje | |
desilitermål | |
slikkepott | |
timer | |
gryteunderlag | |
stekerist | |
stekespade | |
grytekluter |
ELEKTRISK UTSTYR
kjøkkenmaskin med bakebolle og visp | |
stekeovn |
SLIK GJØR DU
- Finn frem alt du trenger av ingredienser og kjøkkenredskaper. Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang.
- Mål opp ingrediensene.
- Ha smør, sukker og vaniljesukker i bakebollen og kjør det på middels hastighet i cirka 5 minutter. Stopp maskinen et par ganger og skrap med en slikkepott i bunnen av og langs kantene i bollen, slik at alt blir godt blandet.
- Tilsett egget og kjør maskinen i cirka 3 minutter til.
- Rør sammen hvetemel, bakepulver og natron og ha det i bakebollen. Begynn med cirka halvparten, og tilsett resten etter hvert. Når alt er blandet sammen er deigen ferdig.
- Ha litt plastfolie eller en brødpose på kjøkkenbenken og legg deigen oppå. Form den til en jevn pølse som er cirka 25 centimeter lang. Rull plasten rundt deigpølsen og legg pølsen i kjøleskapet i minst 30 minutter.
- Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Finn frem to stekebrett og dekk dem med bakepapir. Ha kakestrøsselet i en liten skål.
- Fjern plasten og legg deigpølsen på et skjærebrett. Skjær pølsen i cirka 18 like brede skiver og legg en skive oppi skålen med strøsselet. Press lett på skiven slik at strøsselet fester seg. Legg deigskiven med strøsselet opp på stekebrettet. Gjør det samme med resten av deigskivene.
9. Sett det ene stekebrettet i stekeovnen på midterste rille i 9-10 minutter, til kjeksene er litt gylne i kantene. Ta stekebrettet ut av stekeovnen (husk grytekluter) og sett det på et gryteunderlag. Stek det andre brettet på samme måte. Etter cirka 5 minutter kan du forsiktig flytte kjeksene over på en stekerist. Bruk en stekespade eller lignende. Når kjeksene er kalde kan du legge dem over i en kakeboks.
LYKKE TIL!
Denne oppskriften har jeg lånt fra «Trines kokebok for unge kokker», en praktisk kokebok for barn, unge og for barnefamilier. Boken har jeg laget sammen med sønnen min Mathias og de tre eldste barnebarna mine. Du finner flere oppskrifter for unge kokker samlet her.