Eplebrød med rosmarin

Jeg falt pladask da jeg kom over denne oppskriften i Åpent bakeris prisvinnende kokebok Brød og brødbaking. Og jeg ble slett ikke skuffet, det skal nemlig mye til for å motstå disse deilige småbrødene med eplebiter og et hint av frisk rosmarin. Finn frem:

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 12 stykker
Annonse

Ingredienser

700 gram hvetemel
200 gram sammalt rug finmalt
100 gram sammalt rug grov
8 dl vann
30 gram fersk gjær (eller 2/3 pose tørrgjær)
10-20 gram salt (smak deg frem)
2 store epler, i terninger
en neve frisk rosmarin hakket

SLIK GJØR DU

Bruk kjøkkenmaskin og bland mel, gjær, salt og ca 7 dl av vannet i eltebollen. I følge originaloppskriften skal det være 20 gram salt i deigen, men det blir etter min smak litt i salteste laget. Smak deg derfor frem. Bruk eltekroken og kjør deigen på lav hastighet til den har samlet seg. Øk hastigheten og kjør deigen til den er glatt og slipper eltebollen. Spe sakte med resten av vannet, til deigen er blank og fin – og litt løs. Deigen bør eltes tilsammen i omtrent 10 minutter i kjøkkenmaskinen. Tilsett epleterningene og rosmarin og kjør på lav hastighet i maksimalt ett minutt.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca 1 time.

Ha deigen på melet bakebord og form den ved å brette og dra den at den blir rektangulær. Del deigen i ca 12 like store emner, på ca 5×15 cm. Dryss over litt fint rugmel, legg over et rent klede og la deigen heve i ytterligere 30 minutter.

Vri hvert emne to ganger forsiktig rundt og legg på bakepapirkledt stekebrett. I oppskriften sto det ikke noe om ytterligere etterheving, men jeg etterhevet i ca 15-20 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til brødene er gyldne og fine. Avkjøles på rist. Nytes helst lunkne, med en god ost som tilbehør – eller rett og slett alene.

Eplebrødene kan fint fryses. La de tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, og varm de noen minutter ved ca 175 grader varmluft umiddelbart før servering.

Oppskriften er hentet fra kokeboken «Brød og brødbaking» fra Åpent bakeri/Erik Røed. Dette er en kjempefin bok som har gitt meg mye inspirasjon og den har også vunnet GOURMAND World Cookbook Awards for beste Norske brødbakebok i 2011.

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)

  1. Jeg har bestilt boka nå, har vurdert en slik brød-bok en stund og da var denne anbefalingen/tilbudet supert.

  2. Dette skal prøves! Skal destille boka nå! Jeg elsker å bake og har en del bøkker allerede! Og en av dem er fra Åpen Bakeri !
    Tusen takk!!
    Jeg må bare si , at jeg liker bloggen din med masse oppskrifter, flotte bilder og ideer!
    Hilsen Lesya!!!!!

  3. Dette høres perfekt ut! Er det noe spesielt av utstyr man trenger for å bake brødene (utenom brødform)? Og er det gode grove brød (uten nøtter) i den? Har lyst til å bake sunne brød, siden det er vanskelig å finne noen gode i matbutikken som er sunne.

    1. Det er ikke nødvendig med noe spesielt utstyr, utover kjøkkenmaskin og former, i noen tilfeller. Det er mange ulike oppskrifter, med fint og grovt mel, med og uten nøtter. Det som er så fint når en baker selv er jo at man kan trekke ifra og legge til etter egen smak. Nøtter kan enkelt fjernes, eventuelt erstattes med frø eller kjerner du liker. Lykke til med baksten fremover!

  4. Oi, for et fristende tilbud – løper og kjøper!
    Må jo også si at bloggen din er til stor inspirasjon, nytte og glede!
    🙂

  5. Hei Trine!
    Måtte bare bestille brødboka i dag.
    Gleder mæ masse til den kommer i posten:))
    Har også bestillt Taras smak-dette bladet har æ flere av,så
    æ anbefaler det til alle matglade mennesker rundt omkring
    i landet. Et godt tillbud!!
    Flott blogg du har Trine…..kan ikke få sagt det nok.
    Ha en fin og rik helg:))

  6. For en fantastisk blogg du har! Har kikket litt rundt og gleder meg helt vilt til å begynna å prøve ut oppskriftene dine! Så mye fantastisk godt du har lagt ut!! =D

  7. Nam – de var kjempegode, måtte jeg bake med det samme jeg så innlegget på bloggen din 🙂
    Veldig fin blogg, jeg er fast leser, og bruker mange av dine oppskrifter når jeg skal lage noe godt.
    Mvh
    Mona

  8. Dette brødet ble helt nydelig!! Eneste er at mine ble mye blekere enn dine, selv om de sto litt lenge inni ovnen. Skal de pensles?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits