Hvem klarer vel å motstå disse deilige småbrødene med eplebiter og et hint av frisk rosmarin? Ikke jeg, i alle fall! Prøv dem du også!

Ingredienser

700 g hvetemel
200 g sammalt rug , finmalt
100 g sammalt rug , grov
8 dl vann
30 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 - 1 1/2 ts salt
2 store epler, , i terninger
en neve frisk rosmarin , hakket

SLIK GJØR DU

Bruk kjøkkenmaskin og bland mel, gjær, salt og ca. 7 dl av vannet i eltebollen. Bruk eltekroken og kjør deigen på lav hastighet til den har samlet seg. Øk hastigheten og kjør deigen til den er glatt og slipper eltebollen. Spe sakte med resten av vannet, til deigen er blank og fin – og litt løs. Deigen bør eltes tilsammen i omtrent 10 minutter i kjøkkenmaskinen. Tilsett epleterningene og rosmarin og kjør på lav hastighet i maksimalt ett minutt.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca. 1 time.

Ha deigen på melet bakebord og form den ved å brette og dra den at den blir rektangulær. Del deigen i ca. 12 like store emner, på ca. 5×15 cm. Dryss over litt fint rugmel, legg over et rent klede og la deigen heve i ytterligere 30 minutter.

Vri hvert emne to ganger forsiktig rundt og legg på bakepapirkledt stekebrett. I oppskriften sto det ikke noe om ytterligere etterheving, men jeg etterhevet i 15-20 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til brødene er gyldne og fine. Avkjøles på rist. Nytes helst lunkne, med en god ost som tilbehør – eller rett og slett alene.

Eplebrødene kan fint fryses. La de tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, og varm de noen minutter ved ca. 175 grader varmluft umiddelbart før servering.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg har bestilt boka nå, har vurdert en slik brød-bok en stund og da var denne anbefalingen/tilbudet supert.

 2. Dette skal prøves! Skal destille boka nå! Jeg elsker å bake og har en del bøkker allerede! Og en av dem er fra Åpen Bakeri !
  Tusen takk!!
  Jeg må bare si , at jeg liker bloggen din med masse oppskrifter, flotte bilder og ideer!
  Hilsen Lesya!!!!!

 3. Dette høres perfekt ut! Er det noe spesielt av utstyr man trenger for å bake brødene (utenom brødform)? Og er det gode grove brød (uten nøtter) i den? Har lyst til å bake sunne brød, siden det er vanskelig å finne noen gode i matbutikken som er sunne.

  1. Det er ikke nødvendig med noe spesielt utstyr, utover kjøkkenmaskin og former, i noen tilfeller. Det er mange ulike oppskrifter, med fint og grovt mel, med og uten nøtter. Det som er så fint når en baker selv er jo at man kan trekke ifra og legge til etter egen smak. Nøtter kan enkelt fjernes, eventuelt erstattes med frø eller kjerner du liker. Lykke til med baksten fremover!

 4. Oi, for et fristende tilbud – løper og kjøper!
  Må jo også si at bloggen din er til stor inspirasjon, nytte og glede!
  🙂

 5. Hei Trine!
  Måtte bare bestille brødboka i dag.
  Gleder mæ masse til den kommer i posten:))
  Har også bestillt Taras smak-dette bladet har æ flere av,så
  æ anbefaler det til alle matglade mennesker rundt omkring
  i landet. Et godt tillbud!!
  Flott blogg du har Trine…..kan ikke få sagt det nok.
  Ha en fin og rik helg:))

 6. Dette brødet høres godt ut. Takk for flott tilbud på boken, det har jeg benyttet meg av 🙂

 7. Ja elsker denne brødboken. Jobber selv på åpent bakeri, og vil anbefale deg å prøve deres pizzabok som er skrevet i samarbeid med lofthus. Himmelsk pizza 🙂

 8. For en fantastisk blogg du har! Har kikket litt rundt og gleder meg helt vilt til å begynna å prøve ut oppskriftene dine! Så mye fantastisk godt du har lagt ut!! =D

 9. Nam – de var kjempegode, måtte jeg bake med det samme jeg så innlegget på bloggen din 🙂
  Veldig fin blogg, jeg er fast leser, og bruker mange av dine oppskrifter når jeg skal lage noe godt.
  Mvh
  Mona

 10. Dette brødet ble helt nydelig!! Eneste er at mine ble mye blekere enn dine, selv om de sto litt lenge inni ovnen. Skal de pensles?

 11. Problemet er at ryker man 8 dl så blir deigen alt for klissete. Det går jo ikke an å forme i det hele tatt. Deigen festen seg til hender og redskap og bruker man for mye mel ved utbaking så blir det jo melklumper/rester i det ferdige brødet. Dette problemet er jo en gjenganger i hele boka.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste