Det er noe magisk med eltefrie brød. Du rører dem sammen på et par minutter og lar det heve i 12-20 timer mens du gjør helt andre ting. Brødet stekes i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk, som gjør at stekeprosessen starter umiddelbart slik at det raskt dannes en skorpe som gir smakfulle, luftige og saftige brød med en perfekt sprø skorpe.

De eltefrie brødene kan varieres i det uendelige, med ulike melsorter, frø, kjerner og nøtter. Det aller beste resultatet, etter min erfaring, får du dersom minst halvparten av melet er siktet hvetemel eller fint speltmel. Da unngår du at baksten blir kompakt og tørr. Dette brødet er ganske fint, og er et ypperlig alternativ til loff og annet fint brød. Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

450 g hvetemel
150 g sammalt hvetemel , finmalt
1/3 ts tørrgjær
1-1 1/2 ts salt
1 klype sukker
5 dl vann , romtemperert

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer.

Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Det kan gjøres på to måter:

Alternativ # 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Alternativ # 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Det er denne metoden jeg vanligvis benytter selv. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen.

Når du er ferdig med ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i tilsammen 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille.

Det aller beste resultatet får du når du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Begge deler må tåle 250 graders varme. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Har du ikke jerngryte kan du eventuelt benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt hvetemel på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Dersom du er usikker på om brødet er ferdig kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer. Når termometeret viser ca. 96 grader er brødet gjennomstekt. Du kan også sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet. Når det avgir en “hul” lyd er brødet ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

TIPS

 • Bruk denne grunnoppskriften og varier med ulike meltyper, bytt for eksempel ut det sammalte hvetemelet med sammalt rug eller fullkornmel. Ulike typer frø og kjerner setter også en god smak på brødet. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Takk for inspirasjon. Lagde landbrødet etter din oppskrift (stekte det til frokost i dag), det ble knallgodt! Men, jeg skulle gjerne fått et tips om hvor stor deig som passer til 2 liters brødform. Denne oppskriften ga meg et litt lavt brød, brødskivene ble små i endene.

  Hvor mye bør jeg gange opp med for tre to-liters brød? Jeg lager helst tre brød om gangen og fryser halve brød, da holder det med en bakst i uka, og har alltid «ferskt» brød..

   1. Godt forvarmet ovn og jerngryte gir alltid godt resultat. Ellers en veldig bra fremgangsmåte med godt brød før lunsj.
    Ett lyspung i disse Corona tider 🙂

 2. Hei.
  Jeg har for første gang fått til et meget vellykket grytebrød. brukte din oppskrift og la til solsikkekjerner. Stekte det i støpejerngryte og
  det ble høyt og flott, for ikke å snakke om godt!
  Min mann og jeg bor på Gran Canaria (5 år) og her er det sjelden vi får tak i gode brød. Men nå trenger vi ikke å bekymre oss mer.

  1. Så hyggelig å høre at det ble vellykket! Når du har gjort det noen ganger vil du enkelt kunne variere med ulike korn- og frøsorter. Dette brødet er genialt når en er i utlandet eller på hytta og langt fra nærmeste butikk, blant annet. 🙂

 3. Hei Trine! Når det står mellom 12-20 timer heving, hva er egentlig det optimale? Er det slik at 20 timer er det beste, men 12 er «godt nok»?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.