Til frokost, lunsj og brunsj smaker det alltid godt med nybakte, lune rundstykker. Disse rundstykkene er bakt med litt rugmel, og frø og kjerner som gir en god smak og krønsj til det hele. Jeg har brukt den eltefrie metoden hvor du rører sammen deigen for hånd i løpet av et par minutter, men den trenger til gjengjeld å heve lenge. Sett gjerne deigen kvelden før, slik at du kan overraske med rykende fersk bakst til frokost eller lunsj.

Ingredienser

350 g hvetemel
150 g siktet rugmel
50 g solsikkekjerner
25 g knuste linfrø
25 g sesamfrø uten skall
1/4 ts tørrgjær
1 ts havsalt
1/4 ts sukker
4 dl vann (romtemperert)
frø og kjerner til dekor

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann/hvetemel dersom deigen er for fast/klissete. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (8 timer eller lengre).

Eltefrie rundstykker

Strø godt med mel på bakebordet og legg deigen oppå. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett. Pensle deigen med vann og strø kjerner og frø over.

La deigen etterheve under et klede på bakebordet i ca. 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 250 grader og sett en bakesten eller bakebrett i ovnen.

Eltefrie rundstykker

Del deigpølsen i ca. 12 jevnstore biter. Sett rundstykkene på den oppvarmede bakestenen/brettet og sett det umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gjennomstekte, det tar fra 11-15 minutter avhengig av stekeegenskapene til ovnen din. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nytes med godt pålegg, for eksempel tomatsild eller balsamicosild.

Eltefrie rundstykker

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine opp i romtemperatur og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!.
  Disse rundstykkene ser kjempegode ut. Jeg lurer på om man kan bruke vanlige linfrø i steden for knuste linfrø?.

  1. Det kan du, men da får ikke kroppen nytte at næringsstoffene som er i linfrøene. Det er fordi skallet er så hardt. Hvis frøene er hele, vil bare passere gjennom fordøyelsessystemet ditt – uten at kroppen rekker å absorbere alle de positive ingrediensene.

 2. Hei.
  Jeg har laget disse rundstykkene et par ganger, å de er veldig gode. Men jeg får de ikke tl å heve.

  Hva gjør jeg galt?

 3. Tusen takk for oppskrift ! Det ble helt nyyydelige rundstykker på en perfekt siste lørdagsmorgen i mai mnd 🙂

 4. Veldig gode rundstykkker. Men, har du endra oppskrifta? Eg har lese gresskarkjerner, men idag står det virkelig solsikkefrø. Uansett, eg har brukt gresskarkjerner, og det vart veldig godt. Har også etterheva mykje lenger, med godt resultat.

  1. Så bra at de falt i smak! Har ikke endret oppskriften, men kan det være at du har prøvd en annen tidligere? Det er nemlig flere forskjellige oppskrifter på eltefrie rundstykker på bloggen.

 5. Hei.
  Har ikke mulighet til å skaffe rugmel. Går det an å bruke byggmel eller sammalt hvete med samme resultat?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste