Den eltefrie metoden fungerer også kjempefint når du skal lage focaccia. Enklere kan det knapt bli å bake brød! Oppskriften er tidligere publisert bloggen, men kommer her i justert utgave. Oppskriften er en av flere oppskrifter på eltefritt brød som kommer i Trines mat 2. Prøv det i helgen, for dette er godt, lekkert og luftig brød - bildet taler vel for seg?!
Ingredienser
600 g | hvetemel |
1 ts | salt (ca.) |
1/3 ts | tørrgjær |
5 dl | vann (romtemperert) |
god olivenolje | |
1 neve | kalamataoliven |
frisk rosmarin | |
flaksalt |
SLIK GJØR DU
Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og rør det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 8-20 timer (jo lengre, desto bedre).
Kle en liten langpanne med bakepapir (ca. 32 x 25 cm). Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Dytt (steinfrie) oliven nedi focacciaen. Bruk fingeren (ha gjerne på litt olivenolje) og lag små groper innimellom, og ringle umiddelbart over litt god olivenolje. Dryss over noen friske rosmarinkvister og strø litt flaksalt. La deigen etterheve 45-60 minutter under klede.
Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i 30-35 minutter, til brødet har en fin gyllen farge og er gjennomstekt. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl brødet på rist.
Alle eltefrie oppskrifter på bloggen finner du samlet her.
VELBEKOMME!
This looks so good, I love focaccia and I think that it’s the perfect bread when you are hosting a buffet party.
Kan man bruke glutenfritt mel til den eltefrie foccacia oppskriften ?
http://trinesmatblogg.no/faq-har-du-tips-til-hvordan-jeg-kan-gjore-denne-oppskriften-gluten-melkefri/
Hei, fantastisk mye godt du har til stor inspirasjon. Jeg trodde eltefritt brød burde «brettet» noen ganger før heving og steking, men det er ikke tilfellet her?
Tilsatte et par klyper sukker for å fore gjæren. Noen tanker omkring det? Satt akkurat deigen, så vet ennå ikke utfallet…. 🙂
Hei, kan dette eltefrie foccacia brødet fryses?
Svaret er gitt her i nederste delen av innlegget: http://trinesmatblogg.no/2009/04/03/foccacia-na-i-stor-langpanne/
Hei! Lar du deigen stå til heving i kjøleskap eller på benken? Det ser helt nydelig ut!
Den skal heve i romtemperatur.
Hei Trine!
Hvor mange personer rekner du på dette brødet?:)
Tenkte å lage det til 17.mai, som tillegg til pastasalat, og lurer på om jeg skal doble oppskriften?
Vi kommer til å være rundt 10 personer.
Takk for svar:)
Prøvde du oppskriften? Holdt det med en porsjon?
Hei! Kan denne oppskriften dobles? I så fall, dobles hver ingrediens?
Prøvde din oppskrift på eltefri focaccia i familiemiddag i kveld. Stusset litt over den anbefalte stekegraden, dvs 225 grader. Sjekket litt med andre oppskrifter, og de ligger jo der oppe, noen få litt under, men ingen anbefaler steking på nederste rille. Min eltefrie focaccia ble for mye stekt på for kort tid, i forhold til oppskriften. Den ble heller ikke så fluffy som bildet av din focaccia kan tyde på. Så mitt spsm er: Kan det lønne seg med litt lavere varme og stille langpannen i midten av ovnen? Ellers… superfin matblogg du har, Trine! Hatten av for ditt valg om å jobbe med matbloggen på hel tid. Mange hilsner fra Berit
hei har du en god oppskrift på fettern til bagelsen bialy
Hei Trine!
Eg lurte på; eg pleier å lage den Foccacia-oppskriften din som lages i stor langpanne.. Men; kan eg lage den kvelden før, og sette den i kjøleskapet? Er redd at den eser utover heile kjøkkendisken om den står der?
Hei! Lurer som flere over her, om denne oppskriften kan dobles?☺ Og da spesielt mtp på gjærmengden. Tenker å lage til en stor langpanne. Super blogg du har, den har gitt meg mye inspirasjon og matglede i hverdagen
Hei – Deilig å slippe elting, men jeg lurer på om det er riktig med 1/3 TESKJE tørrgjær – tenkte kanskje det skule være 1/3 pakke…….? Bare for å være sikker, det hørtes så lite ut. Takk for flotte oppskrifter
Ja, det er korrekt at det skal være så lite gjær. Det trengs ikke mer når deigen skal heve så lenge. Lykke til!
Hei! Jeg lurte på om det er mulig å bruke denne metoden om man skal bruke glutenfritt mel også? 🙂
Hva med fersk gjør kan det brukes i denne oppskriften?
Ja, du kan erstatte tørrgjæren med en liten kule fersk gjær (på størrelse med en ert). Rør gjæren ut i litt av vannet. Lykke til!