Coq au vin er en smakfull og rustikk gryterett med aner fra Burgund i Frankrike. Den autentiske utgaven lages av hanekjøtt som kokes i rødvin, men siden det ikke akkurat er hyllevare her i Norge har jeg benyttet kylling isteden (men du kan selvsagt benytte hane eller høne, hvis du får tak i det). Så isteden for "hane i vin" ble det "kylling i vin" - og det ble godt det også! Coq au vin er ypperlig gjestemat, lag en stor gryte (gjerne dagen før) og inviter til hverdags- eller helgefest!

Ingredienser

KYLLINGGRYTEN

1,2 kg kylling eller kyllinglår
150 g bacon , i små biter
250 g småløk (ca.)
3 gulrøtter , i biter
3 stilker stangselleri , i skiver
3-4 fedd hvitløk , finhakket
1/2 dl konjakk (kan sløyfes)
2 1/2 ss hvetemel
5 dl rødvin (ca.)
2 1/2 dl kyllingkraft
2 stilker timian
2 blader laurbær
salt og pepper
persille , finsnittet

TILBEHØR

4 porsjoner potetmos og/eller godt brød

SLIK GJØR DU

Coq au vin

Dersom du har kjøpt hel kylling starter du med å skjære av lårene og vingene, og deretter skjære ut brystet langs brystbenet. Del deretter lårstykkene i to. (Legg skroget og vingene i fryseren og kok kraft på det ved en senere anledning.) Har du kjøpt lårstykker deler du dem i to, mellom overlåret og “kyllingklubben”. Krydre kyllingen med salt og pepper.

Skjær opp bacon, hvitløk, gulrøtter og stangselleri som angitt over. Skrell småløken, og del dem eventuelt i to dersom de er litt store.

Finn frem en stekepanne og fres baconet til det er gyllent. Ha baconet over i en gryte. Fres gulrøtter og selleristang i baconfettet i et par minutter, og tilsett deretter løk og hvitløk. La det frese ca. ett minutt på middels varme, men uten at hvitløken tar farge. Hell grønnsaksblandingen over i gryta. Ønsker du å ha litt sopp i gryta kan du bytte ut en gulrot og en stangselleri med ca. 200 g sjampinjong. Dryss hvetemelet over grønnsakene og rør sammen.

Coq au vin

Stek deretter kyllingen på alle sider, til den er gyllen. Nå skal den flamberes (kan sløyfes, men anbefales for smakens skyld dersom du har litt konjakk på lur). Slå av kjøkkenviften og pass på at det ikke er noe brennbart i nærheten. Hell konjakken over kyllingen og tenn på. Når flammene har sluknet har du kyllingen og stekesjyen oppi gryta, og tilsetter rødvin, kyllingkraft, timianstilker (hele) og laurbærblader. Vend det hele forsiktig sammen og kok opp. La gryteretten trekke på svak varme i ca. 1 time (uten lokk) eller litt lengre, til kyllingkjøttet løsner lett fra benet. Dersom du benytter høne eller hane må du påregne noe lengre trekketid. Rør forsiktig i gryta et par ganger underveis. Fjern timianstilkene og laurbærbladene, og smak til med salt og pepper.

Mens kyllingen trekker koker du potetene i usaltet vann, og lager mos etter oppskriften.

Coq au vin

Gi retten et dryss av finsnittet persille og server den rykende varm med potetmos og/eller godt brød med smør som tilbehør.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Ser fantastisk ut ! Jeg skal ha tyske gjester på besøk, kan du noe forslag på klasisk tydk middag ? ☺

 2. Oi endelig oppskrift på Coq au vin på Trines Mat 🙂 må prøves. Vi avler hønene våre selv og da blir det ofte noen haner som må i gryta, Hane er absolutt å anbefale framfor kylling, men ikke alle kan avle selv i garasjen. har prøvd din italienske hanegryte som minner om Coq au vin tidligere, den var veldig god. Blir Coq au vin neste gang, her serveres det hane som festmat når vi skal ha gjester, og da er det morsomt å variere med slike tradisjonelle gryter

  1. Når det gjelder vin i mat bruker jeg ofte slanter som blir igjen, som jeg fryser ned. Hvis jeg skal kjøpe inn vin for en spesiell rett spør jeg ofte på polet etter en rimelig vin. Her har jeg brukt en rimelig fransk vin, men jeg husker dessverre ikke hva den het.

   1. Takk for raskt og bra svar 🙂
    Hellstrøm og andre stresser jo at jo bedre vin jo bedre mat og bla bla bla. Kan ikke påstå at jeg merker store forskjellen, men da fortsetter jeg bare som før. Og igjen, veldig bra blogg som jeg stadig bruker og har brukt i flere år!

 3. Hei! Takk for fine oppskrifter:) Kan maizena fungere like bra som mel i denne retten? Skal lage coq au vin for bl.a. en som har glutenallergi.

  1. Siden det skal være så mye vin i denne gryten så synes jeg det er vanskelig å komme med tips om hva du kan erstatte den med. Da blir det uansett ikke ein coq au vin … Anbefaler deg heller å finne en annen kyllinggryte, som har en annen type saus som utgangspunkt. Dersom oppskriften inneholder vin (i mindre mengder) kan du erstatte den med litt rødvinseddik/hvitvinseddik og/eller balsamicoeddik, evt. smake til med litt ekstra kraft/fond. Lykke til!

 4. Hei! Jeg fikk to haner idag som jeg nettopp har flådd og lagt i kjøleskapet. Tenkte å lage denne retten til middagsbesøk på torsdag, vet du om hanene holder seg så lenge i kjøleskap? Kan jeg eventuelt lage retten i morgen eller på tirsdag og la den stå i kjøleskap frem til torsdag?

 5. Jeg lurer på dette med rødvin og jerngryte. Vet at da reagerer vinen. Smak og farge ødelegges. Jeg har le Creuset støpejernsgryte, men den er jo emaljert. Kan jeg lage retten i denne i trygg forvissning om at alt går etter oppskriften? Bokstavelig talt, for å si det sånn.

 6. Kjempegod oppskrift!
  Det var litt utydelig når man skulle ha inn småløk, så vi ble litt usikre.
  Ellers tipp topp! Ble en god søndagsmiddag 🙂

 7. Hei, på bildet ser det ut som det er et dryss av timian på ferdig rett og ikke persille, hva er riktig? Og når skal løken oppi?

 8. Jeg skal lage denne gryteretten, men bekymrer meg litt når det gjelder flamberingen. Hvilke gryter/panner/belegg passer eller passer ikke når det gjelder flambering?

  Vil f.eks. en teflonpanne ødelegges, eller er fuktigheten i pannen så høy at det ikke er noe å bry seg om?

 9. Hei. Takk for fine oppskrifter. Hva tror du om å lage denne retten (cock au vin) ferdig/ delvis ferdig to døgn før servering?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste