Blåbærene er straks modne og det er på tide å legge ut på blåbærtur og returnere med fulle spann, blå fingre og et bredt blått smil. Det å kunne høste av markens grøde gir en god følelse og det som kommer ut av det smaker alltid ekstra godt. Vi er heldige som har tilgang til "verdens beste" bær, men vi må skynde oss siden sesongen er kort.
Blåbærterte er alltid populært. Jeg tør nesten hevde at blåbærterte er kaken som først forsvinner fra kakebordet, sånn er det i alle fall hjemme hos oss og i vår omgangskrets. Spesielt hvis den får følge av en god vaniljeis. Oppskriften til tertebunnen fikk jeg på NRKs Sommeråpent forleden, hvor Sverre Sætre kokkelerte. Oppskriften omtales som 3+2+1 på fagspråket, og hvorfor vil du forstå når du tar en titt på ingredienslisten til tertebunnen nedenfor.
Terten kan selvsagt fylles med kun blåbær (eller andre bær og frukter). Jeg valgte å tilsette en mango denne gangen, siden jeg hadde en på lur, men også fordi at mango smaker utrolig godt til all slags bær, og spesielt blåbær. Finn frem:
Ingredienser
Tertebunn
300 g | hvetemel |
200 g | smør |
100 g | melis |
1 | egg , sammenvispet |
Blåbærfyll
300 g | blåbær |
1 | mango , i biter |
melis |
SLIK GJØR DU
Smuldre mel, melis og smør med hendene. Du kan eventuelt benytte kjøkkenmaskin om du ønsker det. Tilsett egget og elt det godt inn. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.
Ha deigen på melet underlag, kjevle ut og kle en smurt og strødd paiform. Eller du kan gjøre som jeg gjorde (etter tips fra Sætre); skjær tynne skiver av deigpølsen på tvers, som du kler paiformen med, og slipper kliss og trøbbel i forbindelse med utkjevlingen. Kjempelurt! (Jeg benyttet en form som var 24 cm i diameter, og fikk tertedeig til overs. Deigen kan fryses i inntil 3 uker.)
Forstek tertebunnen ved 185 grader i ca 20-25 minutter, til tertebunnen såvidt begynner å ta farge.
Rør forsiktig sammen blåbær og melis (smak til). Del opp mangoen i biter. Fordel blåbærene (ikke eventuell blåbærsaft som er i bollen) og mangoen oppå tertebunnen og etterstek i ca 10-15 minutter.
Pynt eventuelt med sitronmelisse eller mynte og gi gjerne terten et melisdryss ved servering. Serveres lunken med vaniljeis eller stivpisket fløte/creme fraiche. Forsyn deg gjerne med et raust stykke, for det er ikke sikkert du blir med på en runde til!
Enjoy!
Følg meg gjerne på facebook eller få dagens oppskrift rett i mailboksen 😉
Åhh.. D så supergodt ut! Tror jeg må ta med meg bøtta uti skogen i dag altså! Så i går at blåbæra er modne nå 🙂
Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også 🙂
Så gøy! 😉
fy faen nå ble jeg sulten men desverre så kan jeg ikke spise pc skjermen vanjle med blåbær det er å gå til himmelen og komme til bake
Jag dreglar nu 😉
Kramar BLOGGFISKEN för dig med passion för fisk 🙂
Flott tips (som vanlig) om uforming av deigen. Synes ellers det er noe kliss.
Fryser jeg den «rå» eller halvstekt?
Deigklumpen fryses rå og tines opp før du kjevler/skjærer den opp.
Hei!
Prøvde denne til en 60-årsdag i helga, og det ble veldig godt! Jeg hadde ikke blåbær, men frossen skogsbærblanding funket like fint! Det eneste var at terten var veldig vanskelig å få ut av formen etter steking – smører du formen med noe for å unngå at det setter seg fast?
Hege