Enklere og kjappere kan det knapt gjøres, og godt er det - veldig godt! Man tager nemlig en hel brie, putter den i stekeovnen, drysser over nøtter, tørket frukt og bær etter smak og behag, og ringler litt flytende honning over det hele. Hvis en ser bort ifra den tiden det tar å forvarme ovnen, så tar det her 10-12 minutter fra du setter i gang til du kan sette den imponerende osteanretningen på bordet! Dette er ypperlig å servere for eksempel som et lite mellommåltid, snacks eller dessert. Dette er mektige saker, så fall ikke for fristelsen til å lange innpå så alt for mye - for mye av det gode kan nemlig bli alt for meget!

Ingredienser

500 g brie
100 g nøtter, , grovt hakket
50 g tørket aprikos , i biter
20 g tørkede tranebær
flytende honning
1/2 lime , revet skall
frisk timian (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Bakt brie med nøtter, honning og lime

Skjær bort det øverste hvite laget på osten og sett den på et bakepapirkledd bakebrett (med snittsiden opp). Pensle gjerne litt nøytral olje under osten slik at den blir lettere å flytte over på en tallerken etter at den er bakt i ovnen. Stek osten på midterste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, til osten er myk. Flytt den forsiktig over på en liten tallerken eller lignende.

Mens osten koser seg i ovnen rister du nøttene i en tørr stekepanne på middels varme. Jeg brukte valnøtter, pekannøtter og pinjekjerner (det kan være lurt å vente med å tilsette pinjekjerner mot slutten, slik at du unngår at de blir brent).

Fordel ristede nøtter, aprikos og tranebær oppå den bakte osten, ringle over rikelig med flytende honning og bruk et zesterjern eller lignende og riv limeskallet (kun det grønne) over osten. Fordel gjerne noen blader med frisk timian over – og server umiddelbart, sammen med for eksempel salte kjeks og/eller godt brød.

Bakt brie med nøtter, honning og lime

TIPS

  • Bruk nøtter, frukt og bær etter smak og behag, og hva du har tilgjengelig.
  • Jeg har stekt osten på bildet i 9 minutter. Vanligvis steker jeg den ca. 10 minutter, og da blir det litt mer «flytende» enn osten på bildet.

 

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Det ser helt fantastisk ut! Kanskje en god koserett til påskeferien. 450 g blir sikkert for mye for fire personer, så det er godt at du skriver at osten finnes i en 250-gramsvariant også. Det er sikkert best å bruke en hel rund ost, og ikke en del av en ost dersom man vil lage en mindre porsjon?

  2. Dette har vært vår helgefavoritt i snart 7 år!! Har aldrig prøvd med noe syrlig på, så det skal prøves!! Dette og ett glass rødvin…. Uslåelig!!

  3. Er det en spesiell type brie du kan anbefale? Jeg har fått servert lun brie flere ganger, noen ganger er den nydelig. Andre ganger har den en slamiakkdmak som svir i nesa og munnen. Er det typen ost som gjør det?

  4. Hei
    Om man skal ha med denne på besøk, hvordan blir det da? Bør jeg steke den hos de heg skal til i stedet for?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste