Her kommer en ny brødoppskrift, med masse hele korn, kjerner og frø. Jeg har fått ny Kenwood kjøkkenmaskin, og driver nå og tester den ut blant annet på bakst. Disse velsmakende brødene ble til i en slik testrunde, og både oppskrift og kjøkkenmaskin innfridde.

Ingredienser

Trinn 1

150 g helkorn hvete
100 g solsikkekjerner
75 g linfrø
75 g sesamfrø
4,5 dl vann kokende

Trinn 2

850 g hvetemel
150 g sammalt hvete grov
100 g sammalt hvete fin
6,5 dl vann
35 g fersk gjær (eller en pose tørrgjær)
1 ts havsalt

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene i trinn 1 i bakebollen, dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst 2 timer eller gjerne over natten. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Tilsett deretter de øvrige ingrediensene, men hold igjen på litt av hvetemelet. Kjør deigen i kjøkkenmaskin på lav styrke, til du får en jevn røre. Spe på med resten av melet, til deigen får passe konsistens. Jeg pleier å kjøre deigen i kjøkkenmaskinen i minst 10 minutter, slik at den blir elastisk og fin. Dekk til deigen med plast eller lokk og sett den til heving til omtrent dobbel størrelse.

Ha deigen på bakebordet og form tre brød som du legger i smurt brødform. Pensle gjerne brødene med litt vann og rull de i en blanding av kornsortene du har i brødet. La brødene etterheve ca 45 minutter eller til de ha fått dobbel størrelse.

Stek brødene ved 220 grader i 30-40 minutter, til brødene er gjennomstekt og har fått en fin og brun stekeskorpe. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “dump” lyd når du banker lett på det på undersiden.

Ta brødene ut av formene og la de avkjøles på rist. Så gjelder det å vente passe lenge, til brødet er passe avkjølt slik at det fint kan skjæres i – og du kan nyte en herlig blings med kjempegodt og mettende godt brød – som også har god holdbarhet. Brødet kan selvfølgelig også fint fryses. Brødene beregnes å være halvgrove etter Brødskalaen.

Enjoy!

 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jätte gott bröd. Första gången jag testade något norsk recept:) Och det blev succe direkt.

  Jag skriver om Sydafrikas president som uttalade sig «Vi ska skjuta ned de vita med maskingevär». Kolla in om du vill!

 2. ah, dette så godt ut! må absolutt prøves ut 🙂
  Kunne du laget et innlegg med tips til ulike påleggskombinasjoner man kan ha på brødskivene? Er nemlig ivirg forkjemper for brødskiver og er veldig glad i å lage litt fancy matpakker for å ha med på skolen, men etter å ha laget så og si de samme kombinasjonene over lengre tid nå trenger jeg litt inspirasjon! Er åpen for alt mulig -fra kylling, skinke, fisk, ost, peanøttsmør, kryddersmør, syltetøy, alt mulig av grønnsaker, frukt, nøtter, krydder… er villig til å prøve alt 😀

 3. Hei
  Jeg vurderer å kjøpe ny kjøkkenmaskin, (har slitt ut to KitchenAid på 12 år), og lurer på hvor stor gjærbakst du kan ha i Kenwood Cooking Chef, (ser at bollen er på 6,5 liter). Dette er avgjørende for innkjøp, for her bakes det mye og i store porsjoner. Er du fremdeles fornøyd med innkjøpet?

  1. Jeg er veldig godt fornøyd med denne kjøkkenmaskinen ift gjærbakst: rommelig bolle og massevis med krefter til å eltingen. Bakebollen egner seg bra til 3 store brød i former eller 4 små brød i langpannen. Det er mer enn godt nok for meg. Andre fordeler ved Cooking Chef er at du kan varme opp væsken i bakebollen. Når det kommer til andre bruksområder er den godt egnet til å koke risengrynsgrøt, risotto og supper i. Du har full kontroll på varmen og slipper å røre! Driver ellers å tester den ut, og kommer trolig til å skrive et innlegg når jeg har blitt bedre kjent med den og alle funksjonene. Den eneste ulempen er at den er stor og tung, mne det må den jo også være for å klare oppgavene sine. Lykke til med valget ditt. Fortell gjerne hva du ender opp med. 🙂

   1. Tusen takk for raskt og informativt svar. For meg er bollens størrelse og at eltefunksjonen er bra som er avgjørende, – og detr høres det jo ut som din passer bra. Jeg gir beskjed hva det blir til; men antagelig blir det ikke før til høsten jeg går til det store skrittet.

 4. Dette brødet laga eg i går og det var kjempegodt. Framleis saftig og godt i dag.

  Tusen takk for oppskrifta!

 5. Hei, denne oppskriften prøvde jeg i dag. Da jeg satte brødene inn i ovnen sank de en del sammen, og ble derfor ikke så slett og fin på overflaten. Vet du hva som er grunnen til dette. Mener jeg tidligere har erfart at deigen skal rette seg ut igjen når de begynner å steke, men det skjedde altså ikke. Har det noe med over- og undervarmen å gjøre?? Har tidligere brukt mest varmluft. Hjelp…

 6. Hei!
  Har aldri bakt brød før, men prøver meg på denne oppskriften. Spørsmålet er derfor: skal de alltid stekes på nederste rille?

  Hilsen nybegynner med sikkert dumt spørsmål

 7. hei Dette har blitt familiens yndlingsbrød. Men det er litt mye for kitchenaide´n. Har du en oppskrift som kan tilpasses den?

  1. Ebba, jeg lager brødene med kitchen aiden, der bare deler jeg blandingen i to og elter i 2 omganger. Forøvrig lagde jeg denne i kitchenaiden uten å dele opp og det gikk helt fint 🙂

 8. Er det mulig å lage dette brødet, eller noen gjærbakst-brød, uten kjøkkenmaskin? Eller blir det for vanskelig å elte skikkelig?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste