Matreise Piemonte

Årets matreise gikk til vakre Piemonte i Italia, et område jeg har forelsket meg i og besøkt ved flere anledninger. Med på turen, som var i regi av ByK, hadde jeg med meg en gruppe matglade og reiselystne lesere, en kjempefin gjeng! Jeg var ekstra spent i forkant av denne turen, for isteden for å ta inn på hotell hadde vi leid to store villaer i Canelli. Her skulle guiden vår Caroline Schøning (som også er kokk, og som jeg kjenner fra tidligere matreiser) og jeg stå for måltider og matkurs i et ellers så innholdsrikt program, og det var ikke fritt for at vi begge hadde noen ekstra sommerfugler i magen. Det var helt ubegrunnet – hvilken fin gjeng og hvilken tur det ble!

 

TORSDAG

Caroline møtte oss på flyplassen Malpensa Milano. Vel på plass i bussen, som skulle ta oss med til første punkt på programmet, serverte Caroline Metodo Classico og små munnfuller med deilig italienske bakverk. Etter en kjøretur over Po-sletten stanset vi for en deilig lunsj på restauranten Osteria Cascina dei Fiori. Her ble vi servert en smakfull lunsj med fire deilige lokale spesialiteter, blant annet en perfekt tilberedt risotto.

Matreise Piemonte middag dag 1

Etter lunsjen besøkte vi en av de viktigste og eldste risprodusentene i området, hvor vi fikk omvisning og et godt innblikk i historien, og hvordan risdyrkingen har forandret seg i årenes løp.

Deretter satte vi kursen til Canelli, og de to vakre villaene vi hadde leid for oppholdet, Cascina Canelli og Casa Bella Vista.

Cascina Canelli

Mens deltakerne sjekket inn på rommene sine og gjorde seg kjent i villaene, tilberedte Caroline og jeg et enkelt måltid med lokal spekemat, oster, salater, grønnsakspai, Carolines hjemmebakte focaccia og nydelig lokal vin – til en fantastisk utsikt med vinranker så langt øyet kunne se og en fin solnedgang. Rundt langbordet var det god stemning og latteren satt løst, en helt perfekt start på matreisen!

Caroline

FREDAG

Etter en lang og god frokost tilberedt av Caroline og meg var det tid for å utforske Canelli.

Canelli

Fredag er markedsdag i Canelli og vi spaserte forbi frodige vinmarker, trange smug med sjarmerende fargerike hus og frodige hager. Vel nede i Canelli var det et frodig og fargerikt grønnsaks- og fruktmarked, og ikke minst var sentrum fylt med små boder som solgte alt mellom himmel og jord.

marked Canelli

Etter markedet møttes vi for en Spritz og enkel lunsj, før vi fikk omvisning i «katedralen» – den fantastiske kjelleren til Contratto, kjent for sine deilige bobler. Etter en omvisning her fikk vi selvsagt smake.

Contratto

Deretter gikk turen tilbake til husene, hvor deltakerne fikk litt egentid og mulighet til å nyte noen av fasilitetene i husene, blant annet svømmebassenget.

 

Så var det tid for Carolines matkurs, hvor vi sammen laget dagens middag, nemlig fersk pasta til pastaruller og kjøttragú, samt grønnsaksgrateng og focaccia – og ikke minst ovnsbakt frukt med mascarponekrem til dessert.

Matkurs med Caroline

Her var det full innsats fra alle deltakerne, og det var god stemning da vi kunne sette oss til bords og nyte den deilige middagen som vi hadde laget sammen.

 

LØRDAG

Etter en kjapp og enkel frokost startet vi dagen hos en mozzarellaprodusent, hvor vi fikk oppleve hvordan mozzarella og burrata lages. Det var fantastisk å se håndverket som ligger bak.

Matreise Piemonte mozzarella

Og vi kjøpte selvsagt med oss mozzarella til pizzakurset jeg skulle ha dagen etter. Etterpå ble vi servert salami, lokale oster, brød og litt vin til frokost, før turen gikk til en lokal grappaprodusent hvor den som ville fikk smake på utvalget, før det ble servert espresso, smaksprøver og vin hos en amarettiprodusent.

 

Vel tilbake i Canelli fikk vi besøk av Erica fra vingården Bel Colle som produserer vinen min, Trines Piemonte Barbera. Erica fortalte om vingården og hvordan vinen lages, mens jeg fortalte om prosessen som gjorde at jeg valgte nettopp denne vinen. Etterpå ble det selvsagt smaksprøver.

Matreise Piemonte vinsmaking Trines Vin Piemonte Barbera

Kveldens middag ble inntatt på Ca’ del Profeta, en lokal restaurant med moderne stil som jeg også besøkte da jeg var i Piemonte på studietur i fjor. Her fikk vi deilige retter, med lokale råvarer servert på en litt annen måte enn på de tradisjonelle restaurantene. Det hører også med på mine matreiser.

Matreise Piemonte - ca del profeta

SØNDAG

Etter en lang og god frokost tilberedt av Caroline og meg ble vi hentet av sjåføren vår, og etter en busstur mellom daler av vinranker så langt øyet kunne se stanset vi først i en liten vingård hvor vi fikk smake på flere av vingårdens viner.

 

Deretter var det tid for en tradisjonell søndagslunsj på den populære lokale restauranten Osteria da Gemma i Roddino. Her kom de rustikke fatene på rekke og rad, først fem rause forretter (salami, kokt salami, vitello tonnato, «biff tartar» og insalata russa). Deretter var det tid for to pastaretter (fersk eggpasta med ragu og fylte pastaputer), før hovedrettene kom på bordet (storfe og kanin).

Matreise Piemonte Osteria da Gemma

Gildet ble avsluttet med tre desserter (panna cotta, marengskake og sjokoladepudding med mandelmakroner)! Det var en stappmett gjeng som spaserte bort til bussen etterpå.

Matreise Piemonte Osteria da Gemma

Deretter gikk turen til Barolo og La Morra, hvor vi fikk rusle litt på egen hånd, før vi returnerte til Canelli.

 

Etter litt egentid var det tid for pizzakurset mitt. Her laget vi Pizza med ricotta, salami, blåmuggost og karamellisert rødløk og Pizza Parma. Pizzaene ble stekt i pizzaovn av en av deltakerne.

Matreise til Piemonte - pizzakurs

Det var så utrolig gøy, alle var engasjerte og bidro med både matlaging, vinsjenking, pynting av bord og god stemning. Pizzaene ble laget, stekt, servert og spist på løpende bånd. For en gjeng, for et team!

Matreise til Piemonte - pizzakurs

Og til dessert hadde Caroline kjøpt inn massevis av deilige italienske småkaker.

 

MANDAG

Etter fire begivenhetsrike og fine dager var det tid for hjemreise. Etter en deilig frokost som Caroline laget til oss, satte vi kursen hjemover igjen. Gode og mette både i magen og av gode opplevelser, og med mange nye hyggelige bekjentskaper.

 

Tusen, tusen takk til alle deltakerne som var med og gjorde denne turen så fin som den ble. Og en ekstra varm takk til flinke Caroline som tok oss med på en reise som man ikke kan oppleve på egen hånd.

 

(Dersom du vil se små filmsnutter fra matreisen finner du dem samlet under høydepunkter på Instagram/@trinesmatblogg under «Piemonte».)

 

For ordens skyld: Dette er ikke et sponset innlegg, men jeg vil presisere at jeg har vært med å planlegge og arrangere denne turen i samarbeid med ByK. Du kan lese reisebrev fra de tidligere matreisene mine HER.

Skriv ut
  1. For en herlig beskrivelse av en nydelig tur dere hadde. Jeg ble så glad av å lese den.

  2. Hei,
    Blir det flere turer? I såfall vil jeg gjerne være med, høres helt herlig ut!
    Mvh Tone

    1. Ja, vi begynner snart å jobbe med ny tur, men har foreløpig ingen detaljer. Har satt deg på interesselisten hos ByK, slik at du får tilsendt program til neste tur når det foreligger. Det er selvsagt helt uforpliktende. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste