Borddekking

Her er mitt forslag til en enkel og smakfull treretters februarmeny, med spennende vinanbefalinger fra Sara Døscher. Klikk på bildene for å komme til oppskriftene.

 

# FORRETT #

Coppaskinke med fikenvinaigrette

Vi starter med en kjapp, enkel og smakfull forrett som du slenger sammen i en fei, nemlig coppaskinke med salat, parmesan og en nydelig fikenvinaigrette. Dersom du ønsker en kjøttfri forrett kan du bytte ut forretten med tomat- og mozzarellasalat med syltet rødløk.

 

VINTIPS

La Croix des Roses Tavel 2019 (Rhône, Frankrike)
Pris: kr 173,90 (varenummer: 11754701)
Spekemat er fremfor alt salt, fett og veldig godt. Salt mat stjeler sødme og fruktighet fra vinen din, så her har jeg sørget for at du får rikelig av begge deler. Dette er en skikkelig mat-rosé! Like mørkerød i fargen som coppaskinken, og med rik fruktighet. Denne kommer fra Tavel, Frankrikes kanskje mest kjente rosévin-distrikt med tanke på matviner. Smaker tydelig av rips og jordbær og tar den salte utfordringen på strak arm.

 

#HOVEDRETT #

TORSK MED CHORIZOSALSA OG SØTPOTETMOS

Til hovedrett foreslår jeg torsk (eller aller helst skrei) med chorizosalsa og søtpotetmos med et hint av chili. Dersom du ønsker en kjøttfri hovedrett kan du bytte ut chorizoen med soltørket tomat.

 

VINTIPS

Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2019 (Washington, USA)
Pris: kr 174,90 (varenummer: 9422101)
En smakseksplosjon av en rett! Torsk spiller hovedrollen, men viktige og smaksrike medspillere er asparges, søtpotet og spicy chorizo. Det er ikke mange druer som klarer denne balansekunsten, men riesling kan!  «Er du i tvil velger du riesling» er mitt mantra. Du trår sjeldent feil med riesling. Denne er fra USA og det amerikanske klima er både varmere og mer solrikt enn det tyske, der denne druen har sitt hovedsete. Her får du litt ekstra fylde og solmoden fruktighet som matcher smakene i denne retten perfekt.

 

# DESSERT #

Creme brulee med appelsin og kanel

Som en søt avslutning passer det godt med en silkemyk crème brûlée med et hint av appelsin og kanel under det sprø sukkerlokket.

 

VINTIPS

Crème brûlée er fyldig og smaker av karamell og brent sukker. Noen liker at vinen ligner på maten, andre syns kombinasjonen blir best når vinen blir kontrasten. Her er to viner som begge elsker crème brûlée:

Grahams 10 Years Old Tawny (Douro, Portugal)
Pris: kr 87,90 (20 cl), Varenummer: 5482004
En lagret portvinstype som har fått ligge lenge på fat og der­ med blitt lys og lett oksidert i stilen. Tawny port lukter og smaker knekk, karamell og tørket frukt. Smaksmessig ligner den på desserten og er en innertier til crème brûlée. 

Ch. Megyer Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016 (Bordeaux, Frankrike)
Pris: kr 295, varenummer: 5451302
Liker du kontraster, går du for dette. Vanskelig navn, men veldig lett å like! Denne ungarske gyllengule dessertvinen fra området To­kaji, er reneste eliksiren. Den lages av grønne overmodne druer med skyhøy sødmegrad og smaker intenst av honning, appelsinskall og tørket aprikos. Like søt som desserten, men her er det kontrastene og ikke likhetene som gjør at det funker så bra. (NB! Dessertvin holder seg lenge i kjøleskap med korken på).

 

Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er vinkelner med over 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon og hennes største lidenskap er faglig formidling. Derfor skriver hun vinbøker, holder vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

VELBEKOMME!

 

Ta gjerne også en titt på de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. VINTIPS
    La Croix des Roses Tavel 2019 (Rhône, Frankrike)

    Artig at dere anbefaler denne, som er utgått fra polets sortiment

    1. Denne artikkelen ble laget for 3 år siden og da er det en mulighet for at viner som da var i salg ikke lengre er i salg. Jeg har dessverre ikke kapasitet eller mulighet til å oppdatere alle innlegg med nye vintips etter hvert som viner går ut av salg.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste