piemonte

I oktober 2014 var jeg på matreise til Piemonte. Det var en fantastisk tur på mange måter, og jeg har derfor lyst til å dele noen av minnene og restauranttipsene med dere her på bloggen. Turen, som var i regi av KinaReiser, ble fullbooket før jeg rakk å legge den ut her på bloggen. Jentene som var med til Beijing i 2013 hadde nemlig knyttet sterke vennskapsbånd og fått smaken på matreiser, og la beslag på de fleste plassene – og de resterende ble fylt opp av deres venninner.

Vi landet i Malpensa, og vi kunne allerede under innflygingen skimte de store områdene med rismarker. Vi landet midt i risottoland, men etter noen kilometer i buss ble vegetasjonen raskt en annen, og etterhvert var det dype daler og vinranker nesten uansett hvor en festet blikket.

2014-10 Piemonte dag 21

Basen for oppholdet var imidlertid Asti og vingården Cascina Desderi, som drives av to nordmenn – Trond og Roald. Trond, som også skulle være vår guide for turen, møtte oss og på vei til Asti og underveis stoppet vi i Pontestura som ligger ved Poelven. Her spiste vi lunsj på Agristurismo Smeralda, med flerfoldige rustikke retter og selvsagt med risotto som hovedinnslag. En ekte italiensk pranzo!

Gode og mette satte vi oss forventningsfulle i bussen, til Asti og innsjekk på vingården Cascina Desderi. Og vi ble slett ikke skuffet.

2014-10 Piemonte dag 3

Vingården lå vakkert til, med vinranker tett inntil, med svømmebasseng, innbydende uteområder – og ikke minst utrolig fine og smakfullt innredede rom. Kjøleskapene var fylt opp med temperert vin med og uten bobler.

Om kvelden ble vi servert nok et deilig måltid, som ble tilberedt av Trond og Roald – med prøvesmaking på vingårdens egne viner. Stemningen var god, latteren satt løst og smilene satt enda løsere. Maten var enkel – men god. Vinen var nydelig. Virkelig en bra dag på jobb, og dette var bare den spede begynnelsen!

Piemonte

Etter en smakfull frokost ble vi myndig henvist til minibussen. Trond hadde et langt og stramt program, og det var viktig å komme i gang. Tema for formiddagen var ”Vinens Verden”, og turen gikk til Calamandrana hvor Cascina Desderi tilvirker sine viner på en liten familiedrevet vingård. Her fikk vi presentert hele vinifikasjonsprosessen fra den spede beskjæring til vinen er ferdig utviklet på flaske. Vi fikk også smake på ganske nylagede viner, og noen som hadde vært lagret på fat noe lengre.

2014-10 Piemonte dag 2

Deretter kjørte vi til byen Bra, som er selve vuggen for “slow food” og hvor det hele ble startet av Carlo Petrini og en gruppe aktivister i 1980 med det mål å forsvare tradisjoner, god mat, gastronomisk nytelse i et rolig tempo. Her spiste vi en “slow food lunsj” på Osteria Boccondivino.

2014-10 Piemonte dag 22

Det var et deilig måltid, hvor flere av oss også valgte å smake på pasta med skivet hvit trøffel på. Spennende å ha smakt det, men personlig synes jeg ikke det var verdt pengene. Men, alt i alt var det et utrolig velsmakende måltid, og Tronds vinvalg matchet utrolig godt. Til tross for dette var det likevel desserten, semifreddo med krokan, som har gjort størst inntrykk i etterkant. Jeg har i den siste tiden testet noen oppskrifter på hjemmebane, og resultatet kommer etter hvert i Trines mat 2.

2014-10 Piemonte dag 24

Etter lunsjen gikk turen tilbake til Cascina Desderi, hvor kokken Duilio og hans assistent ventet på oss – for å guide oss gjennom et typisk piemontesisk måltid som denne ettermiddagen besto av ovnsbakt fylt løk, gresskarsufflé, focaccia, pasta med steinsoppsaus, vittelo tonnato, langtidskokt oksekjøtt og panna cotta med crema di cachi.

2014-10 Piemonte dag 23

Da alt var ferdig forberedt dro Duilio tilbake til restauranten sin i Asti, og hans søster Laura tok over og serverte oss rettene til middag, sammen med vingårdens viner, som smakte enda bedre etter at vi hadde fått gårdens og vinens historie presentert tidligere på dagen. Og ja, vi ble mette, selv om vi bare klarte å spise en brøkdel av den deilige maten.

Etter frokost på dag 3 stoppet bussen utenfor domkirken i Asti, og Trond tok oss med inn i kirken og delte raust av sin kunnskap om kirkens og områdets historie.

2014-10 Piemonte dag 31

Det samme gjorde han når vi kjørte til og fra de ulike restaurantene og reisemålene. Det blir mye kjøring når man er på en slik tur, men det gjør ikke så mye når man (nesten) hele tiden får krydret de fantastiske landskapsbildene med spennende historie, ofte også satt inn dagens politiske situasjon – og med på kjøpet får man også vite litt om hverdagslivet til lokalbefolkningen. Det ga i alle fall min reise en annen dimensjon!

Kollasjer10

Deretter gikk turen til La Morra hvor lunsjen ble inntatt på den navngjetne Ristorante Bovio. Herfra er det fantastisk utsikt over Barolodistriktet og Valle Tanaro.

IMG_3348

Det var dekket langbord til oss ute, og den 7-retters lunsjmenyen med stedets egne viner innfridde på alle punkter! Anbefales på det varmeste dersom du skal på disse kanter!

2015-03 Sitronterte 2

Deretter ble vi kjørt tilbake til Asti, hvor det ble muligheter for shopping. I tillegg til litt vindusshopping, tok vi en tur til Mercato Coperto, det overdekkede markedet – hvor flere av oss shoppet oster, pølser og andre godsaker som fikk være med hjem.

piemonte

Den siste kvelden i Piemonte gikk turen til Barolo for middag med matchende viner til i de indre gemakker på vinslottet Marchesi di Barolo. Trond kjente innehaverne, og vi var derfor så heldig at vi fikk en omvisning i den private vinkjelleren. Deretter ble vi servert en nydelig 5-retters middag i restauranten med vingårdens nydelige viner til. 

IMG_3378

Det var virkelig en opplevelse, og satte punktum for en utrolig herlig matreise, hvor mat- og vinopplevelsene hadde stått i kø.

IMG_3390

Trond hadde tatt oss med på den ene restauranten bedre og mer spennende enn den andre. Jeg hadde på forhånd ytret ønske om at jeg ønsket å spise på ulike typer restauranter, og primært der italienerne selv spiser. Og det fikk vi – fra det rustikke måltidet på Smeralda til fantastiske Ristorante Bovio, som etter min mening var den største gastronismiske opplevelsen.

Men, turen hadde ikke vært det samme uten denne flotte, sprudlende og matglade gjengen – som jeg tror hadde det nesten like bra som meg og ble minst like gode og mette som meg!

IMG_3400

Takk for turen!

For ordens skyld: Dette er ikke et sponset innlegg, men jeg vil presisere at jeg har vært med å planlegge/arrangere denne turen i samarbeid med KinaReiser og Cascina Desderi. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette var gøy å se!! Her var vi 15 stykker i 2011 og hadde nøyaktig de samme opplevelsene! Et fantastisk sted med flotte og erfarne verter!! All ros og ære til Trond og Roald!! Hit kommer vi gjerne igjen!!
    Kan virkelig anbefales!!!!!!

    Ann og Einar

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste