* 14. DESEMBER *

Tenk at vi har kommet til luke 14 allerede, kun 10 dager igjen til jul!

Hvert år prøver jeg ut nye julekaker i håp om å kommer over nye favoritter som kan inngå i ett av de sju slaga som vi må ha til jul. Denne oppskriften kom jeg over i julenummeret til Maison Mat og Vin, og det fine med den er at du kan få to sorter ut av en deig. Jeg laget en porsjon av «grunndeigen, som jeg delte i to. Finn frem:

Grunndeig
250 gram hvetemel
1/2 ts hornsalt
1 vaniljestang
125 gram sukker
50 gram malte mandler
175 gram kaldt smør, i terninger
1 egg
*
Smakstilsetting og pynt
50 gram hasselnøtter, hakket
150 gram mørk sjokolade, smeltet

Bland alt det tørre og smøret i en bakebolle. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og ha det i bakebollen, og kjør i kjøkkenmaskinen. Tilsett egget for å samle deigen og kjør til du har fått en jevn og fin deig. Vil du lage to kakesorter, kan du for eksempel gjøre som meg:

Vaniljepletter: Ha den ene halvparten av deigen i en sprøytepose og lag små «dotter» på omtrent lik størrelse, som du setter på et bakepapirkledt stekebrett. (Alternativt kan du sette på en egnet stjernespiss med stort hull på sprøyteposen og lage lage små kranser av deigen.)

Nøttestenger: Hakk ca 50 gram med hasselnøtter og ha på en liten tallerken. Del den andre halvparten av deigen i ca 20 biter og rull de ut til små pølser. Rull pølsene i de hakkede hasselnøttene og legg på bakepapirkledt stekebrett.

Steking: Stek kakene ved 200 grader i ca 7-10 minutter, til kakene er tørre og gjennomstekte. Steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din og størrelsen på bakverket. Avkjøl kakene på rist.

Sjokoladetrekk: Smelt sjokoladen i vannbad eller i microbølgeovn. Legg kakene tilbake på et av bakepapirarkene du stekte de på og pynt kakene etter egen fantasi og behag.

Når sjokoladen er helt tørr legger du kakene forsiktig i en tett kakeboks. Oppbevares på et litt kjølig sted, men ikke i kjøleskap.

Serveres til god kaffe!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Ikke er jeg spesielt interessert i matlaging, ei heller er jeg flink. Men denne bloggen var jammen flott, og nå fikk jeg lyst til å sette av en kveld snarest på kjøkkenet :-)Flott kjøkken forresten!

  2. Etter å ha bakt brød med surdeig, trengte jeg litt variasjon i bakinga.Valget falt derfor på din oppskrift på brownies. Og som vanlig når jeg prøver dine oppskrifter, blir jeg ikke skuffa:)Laga dobbel porsjon, men likevel er kakeboksen tom allerede….Ha en trivelig tirsdagskveld:)

  3. Hei Trine!Først og fremst: Tusen takk for en fantastisk flott og inspirerende blogg! Jeg er daglig innom for ideer og oppskrifter, og finner både alltid noe som frister her!Jeg har akkurat prøvd oppskriften på vaniljepletter og nøttestenger, og jeg må si de ble mektig gode! Veldig enkel oppskrift og raske å lage i julestria!Stå på Trine, du gjør i alle fall livet mitt enklere og mer gastronomisk!Kristin.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste