Grovt brytebrød
* 3. DESEMBER *
Her i huset har det vært kaos i kjøkkenskapene de siste månedene. Mathias på snart 18 måneder har en forkjærlighet for alt som er i skuffer og skap på kjøkkenet, noe som har medført at vi har vært nødt til å gå til anskaffelse av barnesikring på enkelte skap. Det er noe av den mest ineffektive innretningen i et kjøkken, men det hadde nok vært enda mer ineffektivt å la være…
Når vi kommer hjem med nye matvarer som skal i skuffer og skap så er kunsten å dytte de på plass og lukke skapdøren i en vill fart, før mini har satt på turboen. Det var derfor absolutt på sin plass med en opprydning i matskapet før julebaksten nå står for dør, og der dukket det jammen opp litt av hvert, nytt og gammelt. (Opprydningen ble vel og merke foretatt da turboen tok formiddagsduppen sin, hvis ikke hadde han nok insistert på å «assistere».) Det lønner seg å ta en slik runde innimellom, for å få litt system i galskapen og ikke minst få kastet råvarer som forlengst har gått ut på dato. Vet du for eksempel at egenskapene til mel forandrer seg jo lengre det står? Jo lengre det lagres, jo mer tørker det ut ved at både vann og fett forsvinner. Og når vi først bruker tid på å bake, så bør vi unne oss å benytte gode råvarer der også! Mel er en ferskvare, så ta et dykk i matskapet ditt og få gammelt mel ut av huset! Og heretter kjøper du ikke mel for lagring, kjøp da heller vin!
Kanskje finner du da, sånn som meg, ulike meltyper som ikke har gått ut på dato? Prøv deg på grovt brytebrød, som er sunnt og godt – og veldig enkelt å lage (like enkel som foccaciaen jeg har laget utallige varianter av her på bloggen). Passer til hverdag og fest. Grovhet og meltyper kan varieres etter smak og anledning. Her er varianten jeg laget forleden, som var av «hverdagstypen»:
50 gram gjær6 dl lunkent vann3 ss olivenolje250 gram hvetemel250 gram grov sammalt hvete250 gram havregryn50 gram hvetekli1 ts salt
litt olivenolje til å «smøre» deigen før heving
Hell deigen oppi en bakepapirkledt langpanne (ca 25 x 30 cm). Dekk pannen med plast og la deigen etterheve ca 30 minutter. Skjær brødet opp i ruter med en skarp kniv eller et pizzahjul (ca 4 x 5 ruter). Strø eventuelt litt havregryn over, og stek brødet på midterste rille ved ca 225 grader i 30-40 minutter.
Brytebrødet kan fryses og smaker veldig godt på matpakken. Prøv det med litt smør, brunost og et glass melk. Mmmmm…
Ja, nå var jo jeg innom for å finne pizzatips, da – men jammen meg var det vinnersjanser og nok en oppskrift jeg kan tenke meg å prøve ut….nammmm….Nå SKAL jeg slå av PC'n og rydde meg ferdig her (før jeg går løs på bakst)Og, har skrevet innlegg om give-away'en din på bloggen min, og brukt det herlige bildet ditt.Ha en fin dag 🙂
Ja opprydding er noe som kan trenges i våre skap og. Men må innrømme at jeg nok ikke har andre enn meg selv og gi skylden for det. Det brytebrødet hørtes godt og enkelt ut.. Og sannelig trur jeg at jeg alle ingridiensene allerede er i melskapet vårt..Kanskje er det en skal gjøre i kveld så får ungene no godt å ta med i matpakken i morra …
Så deilig! Nå ble jeg inspirert til å bake! Takk 🙂
Dette så godt ut!Ryddet i matskuffen min i helgen som var, og har diverse rester av grovt mel i poser og bokser.Bakte en porsjon knekkebrød, men tror jammen jeg skal prøve dette brytebrødet også.Klem i aventstiden fra lykkeliten
Opprydding er lurt 😀 her satte vi på barnesikring på den nederste skuffen men det ser ut som om vi må sette på resten og 😀
Så fint med en påminnelse om å rydde i matskapet, glemmer fort å sjekke datostempel på tørrvarer… Brytebrødet ser veldig godt ut, tror jeg må bake i helgen 🙂
Pssssst! Brytebrødet ble kjempegodt :POg så hadde vi pizza med creme fraîce-saus til middag i dag. Snaskens!!!(og, forresten – barnesikringer på skuffer og skap er oppskrytt – Natterangleren har løst den koden for leeeeeeeenge siden ;D )
Da har jeg satt i gang og lage brytebrød. Setter det til kaldheving over natten og spiser det nystekt og varmt til froksot i morgen:) Mye god inspirasjon hos deg:) Takk:) Klem