Nok en kakeoppskrift som vekker gode, søte barndomsminner. Det fine marmormønsteret var alltid fasinerende, og jeg følte meg nesten litt snytt da jeg laget kaken selv på “Heimkunnskapen” for første gang og så hvor enkelt det egentlig var…

175 gram smør

225 gram sukker
3 egg
1 1/4-1 1/2 dl melk
250 gram hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
2 ss kakao
2 ss sukker
ca 1/2 dl melk

Rør smør og sukker lyst og porøst. Tilsett eggene ett om gangen. Rør godt mellom hvert egg. Blant i siktet mel og bakepulver vekselsvis med melken. Melkemengden er avhengig av hvor store eggene er. Røren skal være godt blandet, men ikke røres seig.

Ta av en tredjedel av røren. Sikt i kakaoen og bland i sukker og litt melk. Prøv deg frem mht melkemengden, kakaorøren skal ha samme konsistens som den lyse røren.

Smør og strø en avlang brødform på ca 1 1/2 liter. Legg først i en tredjedel lys røre og glatt den utover. Ha så i kakaorøren, og til slutt resten av den lyse røren. Trekk en skje eller gaffel langs midten av formen, helt ned til bunnen. På denne måten vil den lyse og mørke røren sige litt over i hverandre og danne et mønster. Glatt pent til på toppen.

Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 175 grader i 45-55 minutter, eller til kaken er gjennomstekt. Prøv deg frem og sjekk med kakenål el.

Avkjøl kaken litt i formen før den hvelves forsiktig på en rist. Nystekte formkaker er ganske løse og må derfor behandles forsiktig!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Når jeg baker denne kaken, reduserer jeg litt av melkemengden i grunnrøra. Når jeg deler deigen tilsetter jeg litt melk til den mørke røra. Til den lyse røra tilsetter jeg revet appelsinskall og skviser appelsinsaft i røra istedet for melk. Blir veldig god smak på kaka 😀

  2. Jeg bomma helt på denne oppskrifta. Tilsatte først vaniljesukker i stedet for bakepulver, hadde satt feil lokk på boksen, men lukta var avslørende, bakepulveret kom oppi og. Hadde bare lettmelk, kompenserte med 1/3 blanding med matfløte. Litt dårlig tid og fyrte på med maks mengde melk i kakaodeigen, da ble den ble veldig løs. Blandet inn mer av den lyse, til det ble ca halvt om halvt, for å oppnå ønsket konsistens. Fremdeles for løs. Da hadde jeg valget mellom å ha mer mel i kakaodeigen, eller mer melk i den lyse. Det ble mer fløte i den lyse. Med så mye væske måtte kaka steke i nesten 70 min å sette seg. Men det ble den beste og saftigste marmorkaka jeg har smakt. Bedre enn mora min sin oppskrift, med kokesjokolade, jeg alltid har sverget til, men ikke fant igjen etter flytting og jeg måtte ty til det store internettet. Noen ganger har man bare flaks 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste