POKÈBOLLE MED LAKS OG SYLTET RØDLØK

Poké (uttales poh kay) har sitt opphav fra Hawaii, men har helt klart også japanske aner. Kort fortalt kan man si det er en råmarinert fiskesalat, og den kan du sette sammen etter smak og behag. Poké er også smakfull gjestemat – sett gjerne frem små boller med de ulike ingrediensene slik at gjestene kan sette sammen sin egen poké. Den nye «fredagstacoen», bare mye bedre og sunnere, kanskje? Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

FISK & RIS

  • ca. 600 g laksefilet, i terninger
  • ca. 300 g sushiris

MARINADE/SAUS

  • 1 dl soyasaus
  • 1/4 dl riseddik
  • ca. 1 ts sesamolje
  • 1/4 sitron, saften (smak til)
  • 1 ts finhakket rød chili
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts finrevet frisk ingefær

TILBEHØR

  • crispisalat (eller annen salat), strimlet
  • 3-4 vårløk, i skiver
  • 2 avokado, i skiver
  • 1-2 never edamamebønner (soyabønner)
  • 1/2 agurk, i skiver
  • syltet rødløk (kan sløyfes)
  • resten av marinaden
  • evt. litt chilimajones
  • sesamfrø, ristet i tørr stekepanne
  • frisk koriander

Kok risen etter anvisningen på pakken, men uten å tilsette riseddik og sukker.

Rør sammen ingrediensene til marinaden, og smak deg frem til en fin balanse mellom de ulike smakene.

Skjær opp fisken i biter på ca. 2 x 2 cm og drypp litt av marinaden over. La det stå å trekke i ca. 10 minutter mens du gjør klar resten av salaten.

Ha risen (kald eller lunken) i 4 boller og fordel grønnsakene over. Legg den marinerte laksen på toppen, gjerne sammen med litt syltet rødløk. Rist sesamfrøene i tørr stekepanne og dryss over. Pynt med frisk koriander og server umiddelbart, med resten av marinaden som tilbehør.

TIPS

  • I denne salaten kan du benytte grønnsaker, frukt og sjømat etter smak og sesong, eller hva du har tilgjengelig. Prøv for eksempel med mango eller wakame (tangsalat). Bytt for eksempel ut laksen med tunfisk, kveite eller skalldyr. Den syltede rødløken kan erstattes med syltet ingefær.
  • Bruk fersk sjømat av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken.
  • Prøv gjerne også med en spicy chilimajones som tilbehør.

VELBEKOMME!


, , ,

3 Kommentarer

  1. Nina 22. mars 2017 at 10:48 #

    Hvor kjøper man edamamebønner?

    • Marius 22. mars 2017 at 23:05 #

      Jeg fant det på Meny på Majorstuen, men en hvilken som helst grønnsaksforetning bør ha det i frysedisken.

  2. Silje 13. april 2017 at 21:11 #

    Lagde denne i kveld og serverte den med ponzusausen din. Dette var helt nydelig! Kommer til å bli en gjenganger her i huset!

Legg igjen en kommentar