KALDHEVING AV GJÆRBAKST

Jeg får mange spørsmål om kaldheving av søt gjærdeig for tiden, og jeg tenkte derfor å dele noen tips om dette her på bloggen fremfor å svare hver enkelt som spør.

Lag deigen etter en av mine grunnoppskrifter, for eksempel lussekatter, julebrød eller kanelsnurrer, men:

 1. Bruk kald melk, rett fra kjøleskapet
 2. Reduser gjærmengden noe, til ca. 10-15 gram fersk gjær (eventuelt ca. 1/3 pose tørrgjær)
 3. La deigen heve (tildekket med plast/lokk) over natten i kjøleskapet eller i et kaldt rom (uten trekk)
 4. Neste morgen fjernes plasten/lokket slik at kulden slipper ut. La deretter deigen hvile 30-60 minutter i romtemperatur
 5. Form, etterhev og stek deigen på samme måte som du gjør etter ordinær heving

Kaldheving kan stort sett benyttes på all bakst med en relativt stor andel fint mel, som for eksempel pizzabunn og fine rundstykker. Ta gjerne også en titt på mine BAKETIPS hvor du kan lese mer om mine tips til vellykket gjærbakst.

Lykke til!


, ,

7 Kommentarer

 1. Anne-Grethe 12. desember 2016 at 14:56 #

  Da smelter du kanskje ikke smøret heller? Har du det i rett fra kjøleskapet?

  • Trine ;) 2. oktober 2017 at 17:48 #

   Smøret skal ikke smeltes, skjær det opp i terninger og tilsett (rett fra kjøleskapet).

 2. Sten Ruben Strandheim 13. desember 2016 at 09:16 #

  Jeg bruker å kaldheve brødene over natta, og syns det blir veldig godt. Men hva er egentlig den tekniske forklaringen på at baksten blir bedre av å kaldheve deigen? Jeg har hørt noen si at de merker smaken av for mye gjær, og denne metoden reduserer jo dette problemet. Og når man baker med surdeig som skal stå lenge, er jo det jo enda mindre grunn til å klage. Men igjen, skjer det noe «godt» med ingrediensene som man ikke rekker å få med seg hvis baksten varmheves?

 3. Bjørn 13. desember 2016 at 23:11 #

  Jeg bruker å sette brødformen i en plastikkpose som er fuktet med vann og så inn i kjøleskapet, og lar den stå der alt i fra ca 6 timer til over natta. Jeg tar den rett fra kjøleskapet og setter den rett i steikeovnen, ikke noe heving i romtemperatur.

 4. Torbjørn 18. januar 2017 at 10:42 #

  Hei

  Hvor lenge kan man oppbevare gjærdeig i kjøleskapet? Vanligvis har jeg Kaldheims deig i kjøleskapet natten over, men er det noen grunn til at den ikke kan stå lenger? Tenker i så fall på muligheten til å bruke av deigen i flere omganger….

 5. Lina 15. mai 2017 at 14:00 #

  Hei! Dersom jeg baker boller, kan jeg ta først heve dem, rulle dem ut på brett, for å se sette de i kjøleskapet over natten? Vil resultatet da bli like bra om jeg kaldhever dem etter at de er rullet ut?

 6. Trang dang 29. oktober 2017 at 20:14 #

  Hei hei 🙂 kan jeg kaldheve en deig som inneholder gresskarpure?

Legg igjen en kommentar