MAROKKANSK LAMMEGRYTE MED COUSCOUS

Marokkansk lammegryte TM2

Vinteren har definitivt kommet for å bli, og hva passer vel da bedre en smakfull og varmende gryte med lammekjøtt og smak av Marokko? I det marokkanske kjøkkenet blir det ofte brukt mange varme krydder, krydder vi kanskje heller forbinder med søt mat – som for eksempel anis og kanel. I tillegg er syre fra sitrus og sødme fra aprikos viktige ingredienser. I denne gryteretten får lammekjøttet kose seg vel og lenge sammen med massevis av deilig krydder, aprikos og grønnsaker, noe som ble en skikkelig god og litt hot smaksopplevelse! Til ca. 6 porsjoner trenger du omtrent:

  • 1,2 kg lammekjøtt (for eksempel bog), i jevnstore terninger
  • nøytral olje
  • 1 ts anisfrø
  • 2 ts korianderfrø
  • 1 1/2 ts spisskummenfrø
  • ¼ ts kardemomme
  • ¼ ts gurkemeie
  • ¼ ts muskatnøtt
  • 1/8 ts nellik
  • ½ ts kajennepepper
  • 2 løk, i grove biter
  • 3 hvitløkfedd, finhakket
  • ½-1 rød chili, i skiver
  • 1 ss frisk ingefær, revet
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 gulrøtter, i skiver
  • 1 boks hermetiske tomater (400 g), hakket
  • 3 dl vann
  • 1 kanelstang
  • 8 tørkede aprikoser, i små terninger
  • 2 dl tørkede røde linser, skylt og avrent
  • 1 sitron, saft og finrevet skall
  • salt og pepper
  • frisk koriander, hakket
  • 6 porsjoner couscous, tilberedt etter anvisningen på pakken
  • pita

Skjær opp kjøttet (ca. 3 x 3 cm) og grønnsakene slik at alt klart før du setter i gang. Ha anisfrø, korianderfrø og spisskummenfrø i en morter og støt det til det er knust. Mål opp resten av krydderet.

Stek kjøttet raskt på høy varme i 2-3 omganger og legg til side. Stek kjøttet i flere omganger. Fres løken på middels varme, til den er blank og myk. Tilsett eventuelt mer olje om nødvendig og ha i hvitløk, chili og krydderet, som får surre med et par minutter, men uten at hvitløken tar farge. Tilsett deretter tomatpurè, og la den surre med et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater, gulrøtter, ingefær, aprikoser, vann og kanelstangen, kok opp og la gryten trekke på lav varme til kjøttet er mørt og fint. Trekketiden er avhengig av hvilken stykningsdel av kjøttet du benytter og størrelsen på kjøttbitene, beregn ca. 2 timer. Når det gjenstår ca. 15 minutter av trekketiden tilsettes de skylte linsene (sjekk koketiden på pakningen). Gryteretten er ferdig når kjøttet er mørt og linsene er ferdigkokte.

Smak til med salt, pepper, sitronsaft, revet sitronskall (kun det gule) og finhakket koriander. Serveres med couscous og pita.

Marokkansk lammegryte TM2

TIPS:

  • Du kan gjerne bytte ut linsene med kikerter. Les på pakningen for å se hvor lang koketid de trenger. Benytter du ferdigkokte linser eller kikerter tilsettes de når kjøttet er ferdig, og får trekke med til de er gjennomvarme.
  • Gryten kan alternativt settes på nederste rille i stekeovnen ved 150 grader (over- og undervarme), i ca. 2 timer.

VELBEKOMME!


, , ,

9 Kommentarer

  1. Ulf 18. november 2016 at 22:14 #

    Hei! Går det an å lage den dagen før?

    • Trine ;) 19. november 2016 at 10:55 #

      Ja, det går fint!

  2. Torunn 2. april 2017 at 14:47 #

    Hva betyr det å steke kjøttet i flere omganger? Altså etter at man har stekt det i 2-3 omganger? Mener du bare at man ikke skal steke alt på en gang for da blir panna for full og dermed varmen feil?

    • Trine ;) 6. april 2017 at 22:13 #

      Dersom du steker alt kjøttet på en gang vil temperaturen i gryta synke veldig og kjøttet ditt vil ikke får den fine brune stekeskorpen du trenger for å få et deilig og saftig kjøtt. Du må derfor dele opp kjøttet i flere porsjoner som du steker for seg, legger til side, for deretter å steke neste porsjon, osv. Ok?

  3. Sol 3. april 2017 at 15:04 #

    Ser nydelig ut! Tror du det er mulig å benytte en annen type kjøtt enn lammekjøtt? Vi har noen i familien som ikke er så begeistret for lam. Hva med f eks oksekjøtt eller kylling?

    • Trine ;) 6. april 2017 at 22:08 #

      Ja, det går fint.

  4. Anette 11. april 2017 at 08:05 #

    God påske! Har laget denne deilige gryten mange ganger. Har nå et stort lammelår jeg ikke får brukt slik jeg planla. Kan jeg bruke lammelår naturell til denne gryten? Håper på svar.

    • Anka 13. april 2017 at 18:21 #

      Jeg gjorde det i dag, ble helt nydelig!

  5. Nora 2. september 2017 at 14:04 #

    Hei, ser godt ut! Hva med vegetar, hva skal man bruke i stede for kjøtt? 😊

Legg igjen en kommentar