SOMMERKAKE MED JORDBÆRMOUSSE OG SJOKOLADEKREM

Sommerens nøttekake med jordbærmousse og sjokoladekrem

Jeg har lenge ventet på en anledning til å lage denne fristende kaken, og benyttet anledningen da vi arrangerte familiefødselsdagsselskap for junior sist helg. Det angret jeg slett ikke på! For denne kaken ser ikke bare god ut, den smaker faktisk enda bedre! Kakebunnen er en lett og luftig nøttebunn med et hint av sjokolade, som sammen med den friske jordbærmousseen og en myk fløtekrem med litt sjokoladekrønsj, samt deilige friske norske jordbær, var en utrolig smakfull kombinasjon. Dette er en ypperlig kake dersom du vil imponere i bryllup, konfirmasjon, dåp, på sommerfesten eller i andre festlige lag. Den er slett ikke vanskelig å lage, det kreves litt nøyaktighet og tar litt tid, men det er det vel verdt!

Oppskriften fant jeg i Lise Finckenhagens fantastiske kakebok «Slikkepott», og gjengir den her med et par endringer og med mine egne beskrivelser og presiseringer.

NØTTEBUNN

 • 3 egg
 • 250 g finkornet sukker
 • 75 g smør, smeltet
 • 1 1/2 dl melk
 • 200 g hvetemel
 • 2 ss potetmel
 • 1 ss bakekakao
 • 1 ts bakepulver
 • 50 g hasselnøtter, finmalt
 • 50 g mørk sjokolade, revet

JORDBÆRMOUSSE

 • 300 g friske (norske) jordbær
 • 75 g sukker
 • 3 gelatinplater
 • 3 dl kremfløte, stivpisket

SJOKOLADEKREM

 • 3 dl kremfløte, stivpisket
 • 1/2 ts sukker
 • 100 g mørk sjokolade, grovt hakket

MELLOM LAGENE + DEKOR

 • 5-6 ss rørte jordbær
 • 10-12 jevnstore (norske) jordbær, delt i to
 • 2 dl kremfløte, stivpisket
 • 1/2 ts sukker
 • friske bær til dekor oppå kaken, for eksempel jordbær, blåbær og bjørnebær

Sommerens nøttekake med jordbærmousse og sjokoladekrem

NØTTEBUNNEN

Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme), og kle en springform (24 cm) med bakepapir i bunnen og pensle sidene med litt smeltet smør.

Finn frem en kjøkkenmaskin med visper og visp luftig eggedosis av egg og sukker. Smelt smøret, ta kjelen av platen og tilsett melken. Sikt hvetemel, potetmel og kakao i en bolle, og tilsett deretter bakepulver og finmalte hasselnøtter. Bland smørmelken forsiktig inn i eggedosisen, og vend deretter melblandingen forsiktig inn i røra ved hjelp av en slikkepott. Vend inn den revne sjokoladen helt til slutt. Ha blandingen i kakeformen og stek på midterste rille i ca. 40 minutter, eller til kakebunnen er gjennomstekt. Sjekk med en fyrstikk eller kakenål. Kaken er ferdigstekt dersom det ikke henger igjen kakerøre på pinnen når du stikker den midt i kaken. Avkjøl kaken på rist. Kakebunnen bør helst lages dagen før den skal serveres, og kan også fryses.

Del kakebunnen i 3 jevnstore lag. Hvis kakebunnen er relativt nystekt kan det være lurt å sette den i kjøleskapet i minst en halvtimes tid, så blir den enklere å dele opp.

Vask og tørk kakeringen og sett den midt på et kakefat. Dekk innsiden av kakeringen med bakepapir som stikker ca. 1 cm over kanten på formen. Ha gjerne litt smør eller syltetøy 5-6 steder på innsiden av kakeformen slik at bakepapiret «limer» seg fast. Legg den nederste kakebunnen oppi kakeringen, og smør 2-3 ss rørte jordbær utover. Del jordbærene i to og fordel dem jevnt langs kanten, med snittflaten ut.

Sommerens nøttekake med jordbærmousse og sjokoladekrem

JORDBÆRMOUSSEEN

Kjør jordbær og sukker glatt ved hjelp av en stavmikser eller lignende. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 6-8 minutter. Ha litt av jordbærpureen i en liten kjele og varm opp. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør dem ut i den varme jordbærpurèen. Ta kjelen bort fra varmen, tilsett resten av jordbærpuréen og rør godt sammen. Pisk 3 dl kremfløte til stiv krem og vend jordbærpuréen inn, i 2-3 omganger.

Fordel jordbærkremen jevnt og forsiktig oppi kakeformen, men pass på at jordbærene langs kanten holder seg på plass.

Legg det midterste laget av kakebunnen forsiktig oppå jordbærkremen og smør resten av de rørte jordbærene utover. Sett kaken i kjøleskapet mens du lager sjokoladekremen.

SJOKOLADEKREMEN

Visp 3 dl kremfløte og litt sukker til krem, og vend den finhakkede sjokoladen forsiktig inn. Fordel kremen jevnt oppi kakeformen, og plasser den øverste delen av kakebunnen på toppen. Sett kakebunnen tilbake i kjøleskapet, i minst 8 timer (gjerne over natten), slik at jordbærmoussen får satt seg.

DEKOR

Rett før servering (eller noen timer før) skal kaken dekoreres. Fjern kakeringen og bakepapiret forsiktig. Visp kremfløte og litt sukker til en myk krem og fordel oppå kaken. Pynt med friske bær etter smak og behag, og gjerne også spiselige blomster hvis du har. Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til den skal serveres.

Sommerens nøttekake med jordbærmousse og sjokoladekrem

ENJOY!


, , , , ,

9 Kommentarer

 1. Anne Lyngedal 24. juni 2016 at 11:23 #

  Hei
  Min mann er allergisk mot hasselnøtter, har du et alternativt forslag til bunn i denne kaken?
  Den ser fantastisk god ut 🙂

  • Trine ;) 3. januar 2017 at 12:04 #

   Prøv med mandelbunn istedet. 🙂

 2. Ragni 24. juni 2016 at 14:28 #

  Trine møter Lise – det kan ikke bli annet enn fantastisk, dette er en het kandidat til helgens familiebursdag… God sommer!!

 3. Eva 26. juni 2016 at 19:48 #

  Lagde denne til stor glede for bursdagsgjestene! Fin oppskrift som var lett å følge, tusen takk for den inspirerende og svært nyttige bloggen din!

 4. Helen 17. mars 2017 at 17:57 #

  Hei, denne kaken kunne jeg godt tenke meg å lage til en konfirmasjon i mai. Har gjester som ikke tåler melk, og lurer på hvordan resultatet ville blitt med soyafløte eller lignende!

 5. turid 8. mai 2017 at 09:28 #

  hei, må denne lages samme dag eller kan den lages dagen før og bare ta bærene på samme dag?

  • Trine ;) 10. mai 2017 at 17:54 #

   Kan fint lages nesten ferdig dagen før, og dekoreres samme dag den skal serveres. Lykke til!

 6. Therese 13. mai 2017 at 00:15 #

  Hei. Jeg har forsøkt to ganger nå, men synes kaken min blir veldig flat. Tror det blir vanskelig å dele den i tre. Har du et forslag til hva jeg kan gjøre annerledes?

 7. Trine Skogsholm 16. mai 2017 at 21:29 #

  Kakebunnen så perfekt ut. Skulle dele den, så var den helt rå inni. Har ikke erfart tidligere at ovnen er svak. Det ble dessverre ingen 17. mai-kake:-(

Legg igjen en kommentar