Det er Rabarbrasesong med stor R, og nå er kunsten å lange innpå med disse godsakene så ofte som du kan. Jeg begynner med rabarbrasirup som jeg benytter som utgangspunkt for sommerens limonader, men den kan også dryppes over sommerens desserter og iskrem.

Ingredienser

1 1/2 kg rabarbra (frisk eller frossen)
600 g sukker (smak til)
7 dl vann

SLIK GJØR DU

Skjær av bladet og den nederste delen av stilken, og skyll deretter rabarbraen godt. Skjær rabarbraen i jevnstore biter (1-2 cm) og ha dem i en kjele sammen med vannet og sukkeret. Det er ikke nødvendig å skrelle rabarbraen (og det er også i skallet den fine røde fargen sitter). Gi rabarbraen et forsiktig oppkok, og la den deretter småkoke på lav varme i ca. 30 minutter, til rabarbraen er mør. Bruk en spiseskje eller lignende og fjern det hvite skummet som danner seg på toppen.

Rabarbra

Sil blandingen gjennom en saftsil eller et klede (la det stå i 20-30 minutter, og klem forsiktig ut restene), og ha den deretter tilbake i kjelen (som du har vasket i mellomtiden). Gi rabarbrasaften et forsiktig oppkok og la den stå å småkoke til den er redusert til ca. halvparten. Jeg reduserte rabarbrasaften til det var ca. 9 dl. væske igjen. Du kan gjerne redusere den enda mer, jo mer du koker den inn, desto mer konsentrert blir sirupen.

Hell sirupen på varme, steriliserte flasker/glass og sett umiddelbart på korken/lokket, og sett sirupen til avkjøling. Bruk den i rabarbralimonade eller drinker, eller drypp den over sommerens desserter, iskrem, vafler, pannekaker, for eksempel. Rabarbrasirup smaker også godt sammen med yoghurt, oppå grøt og granola. Her er det bare fantasien som setter begrensningene.

Rabarbrasirupen oppbevares kaldt og er holdbar i flere måneder (forutsatt at flasken/glasset er rengjort og tett).

TIPS

  • Sirupen kan gjerne fryses, men da må du ikke fylle flasken/glasset helt opp, for da kan det sprekke under innfrysningen.
  • Kombinasjonen rabarbra og jordbær er himmelsk, og ha gjerne oppi noen jordbær også, hvis du har det. Da vil du også få en mer rødlig sirup.
  • Glem alt du eventuelt har hørt om at du ikke må spise rabarbra etter St. Hans. Rabarbra kan nemlig nytes gjennom hele sommeren, så lenge du bruker de nye, unge rabarbrastilkene og styrer unna de “trevlete” stilkene. Dersom du får rabarbra til overs kan du fryse ned hele stilker eller ferdig kompott/syltetøy, og derved kan du nyte litt av sommeren resten av året også.
  • Alle rabarbraoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Det kommer nok litt an på type rabarbra. Rabarbraen til denne sirupen er kjøpt i butikken. Når jeg lager av rabarbraen i hagen, så blir fargen en del blassere, dessverre. Tilsett gjerne litt jordbær for å få en friskere farge (og dessuten er det også godt på smak).

      1. Nå har jeg laget rabarbrasirup. Tok en pose tinte jordbær i. Det ble en lekker farge 🙂
        Så lagde jeg drinker med vodka, sodavann og rabarbrasirup. Masse isbiter og et jordbær til pynt:-)
        Takk for oppskrift 🙂

      2. Trine, kok rabarbraen med skall på sånn du får en kjempe fin naturlig rød farge <3 :).

      3. Hei.
        Fargen på rabarbra sitter i skallet.
        Dersom du bruker en veldig rød rabarbratype blir fargen fin. Bruk evt kun den den delen som er rødest.
        Anbefaler å bruke blodrabarbra. Veldig fin rødfarge og lavt innhold av oxlalsyre.

  1. Jeg har laget sirup av både løvetann og granskudd. Begge disse er holdbare nærmest uendelig, med mindre noe kommer oppi flasken så den mugner da.
    Så jeg lurer på hvorfor denne sirupen har så kort holdbarhet.

  2. Fantastisk smak! Har nettopp laget rabarbrasirup og smakt mitt første glass. Sommerfavoritt! Lagde med noen jordbær og fargen er nydelig!

  3. Hvor tykk blir din sirup?
    Prøvde meg på rabarbrasirup, men da ut fra safta rabarbra, ikke biter slik du har gjort. Jeg refuserte mengden rabarbrasaft betraktelig ved å la koke leeeenge, men føler ikke at det ble sirup. Litt for tyntflytende til å kalle det sirup, men godt ble det. ? Har du noe tips?
    Takk for inspirerende blogg! “Du” blir “brukt” daglig!!

    1. Tykkelsen varierer ut ifra hvor mye jeg koker inn saften. Jo mer jeg koker den inn, jo tykkere og mer konsentrert blir den.

  4. Hei, jeg får det ikke helt til å stemme med mengde væske i denne oppskriften. Jeg hadde bare 450gr rabarbra og måtte derfor tilpasse sukker og vannmengde til det. Etter første kokerunde har jeg kanskje 1 dl sirup… Hva gjør jeg feil?

    1. Samme her! Halverte oppskriften og skulle jo da stått igjen med 4.5 dl sirup. Men ble bare ca 1 dl… Skjønner ikke hvordan 7dl vann, 600 g sukker og 1.5 kg rabarbra kan bli til 18dl (og så til slutt 9 etter å ha kokt inn til halvparten)???

  5. Lager du rognebærsirup og bjørnebærsirup på samme måte
    som rabarbrasirup? Har du oppskrift og råd?

  6. Takk for godt tips til utnytting av rabarbra. Denne har blitt en populær og deilig leskedrikk iblanda farris også. Etter litt prøving synes jeg det er bedre å koke ut saft av rabarbraen med et minimum av vann, maks 2-3 dl, bare så det ikke setter seg. Når man reduserer så lenge, blir mye av den friske rabarbrasmaken borte.
    Og min har holdt seg på flaske i kjøleskap i mange måneder.

  7. Takk for tips til sirup. Har røde rabarbra i hagen (trur de kalles jordbærrabarbra) som gir rød farge. Nå er saftkokeren satt på. Til saft og sirup.

  8. Hva med å bruke slowjuicer. Skiller da ut all væske og det er bare tørre fibre igjen.

  9. Har laga rabarbrasirup etter oppskrifta , men trur den kokte litt for lenge. Hadde den på flasker. Men nå får jeg den ikke ut av flaske igjen . Har du et råd?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste