ELTEFRIE FROKOSTRUNDSTYKKER

Eltefrie frokostrundstykker

I dag kan jeg friste med eltefrie rundstykker som ikke skal etterheves. Den eltefrie deigen lages på vanlig måte, fordeles i muffinsbrett med en skje og stekes deretter. Kjapt, enkelt og veldig godt – og perfekte å servere til helge- og feriefrokostene. Til ca. 12 rundstykker trenger du:

  • 350 g hvetemel
  • 150 g fullkornshvetemel
  • ca. 1 ts salt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 50 g solsikkekjerner
  • 15 g sesamfrø
  • 15 g linfrø
  • 4 dl (romtemperert) vann

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel hvis den flyter utover). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer.

IMG_0402

Ca. 15-20 minutter før du skal steke rundstykkene setter du muffinsbrettet inn i kald stekovn og setter temperaturen på 250 grader (over- og undervarme). Når ovnen din er varm nok tar du ut muffinsbrettet og strør litt hvetemel oppi fordypningene. Finn frem en skje og fordel deigen raskt i de 12 muffinsfordypningene. Pensle med litt vann og strø gjerne over noen frø og kjerner. Sett brettet på rist midt i ovnen og senk varmen til 225 grader. Stekes til rundstykkene er gylne og gjennomstekte, etter ca. 20 minutter.

Eltefrie frokostrundstykker

La rundstykkene avkjøles på rist noen minutter, og nyt dem deretter gjerne med hjemmelaget rabarbra- og jordbærmarmelade.

TIPS

  • Du kan stort sett benytte alle oppskrifter på eltefrie brød/rundstykker (som inneholder ca. 4 dl væske) til denne metoden.
  • Har du ikke muffinsbrett kan du benytte bakestein/bakestål og DENNE fremgangsmåten, som etter min vurdering gir et enda bedre resultat (men er litt mer tidkrevende).
  • Rundstykkene kan fint fryses. Tines på kjøkkenbenken og varmes ved ca. 175 grader varmluft, til de er gjennomvarme og sprø.

eltefrie frokostrundstykker

VELBEKOMME!


, , , ,

28 Kommentarer

  1. Casumo 20. juni 2014 at 12:19 #

    Blir de fort tørr, eller kan de ligge i brødkurven over natten?

  2. Refleksjon på livsvegen 23. juni 2014 at 23:50 #

    Såg veldig gode ut!
    Må prøvast 🙂
    Takk for alt du deler!!

  3. Helene 7. august 2014 at 11:05 #

    Hei,
    Kan jeg erstatte frøene med havegryn?
    Mine barn tåler ikke frøene og solsikkekjerner;-)
    Hilsen Helene

    • Solveig 11. juni 2015 at 18:11 #

      Ja, jeg gjorde dette i sted, og det ble kjempegodt!

  4. Vigdis 20. januar 2015 at 10:03 #

    Hei 🙂
    Vet du om det går ann å bruke speltmel istedenfor hvetemel i denne oppskriften?

  5. Margrete 24. februar 2015 at 18:04 #

    Disse fikk jeg til lunsj en dag:-) De var saftige og gode. Skal lage de i kveld, så blir det gode matpakker til ungene!

  6. Camilla 25. februar 2015 at 21:06 #

    Hei! Jeg bakte disse i går med speltmel og litt appelsinjuice og stekte de i dag og de smakte kjempegodt og ble veldig fine!

  7. Turid 4. mars 2015 at 18:24 #

    Satte deig i går og har stekt de nå 🙂 de ble veldig saftige og gode! har laget eltefritt brød før og de holder seg godt i et kjøkkenhåndkle i et par dager. Gleder meg til å ta med disse til lunsj på jobb i morgen 🙂

  8. Maren 28. mars 2015 at 20:52 #

    Hei. Bakte disse til lørdagsfrokost i dag. Veldig populære! Restene etter frokost ble ypperlig nistepakke til tur. Det eneste som ikke fungerte optimalt var å bare ha mel i muffinsformen. Måtte skjære løs rundstykkene fra formen og kaste formen etterpå (teflon med riper…). Smører du ikke formen, kun mel? Hvordan muffinsbrett har du (trenger altså et nytt ;-))

    • Pernille 6. april 2015 at 10:24 #

      Et tips er å ha bakepapir i og så blir de fine med bakepapir rundt også synes jeg 🙂 Slipper bruk av kniv

      • Maren 1. mai 2015 at 20:00 #

        Takk for tips!

  9. Anne-Mette 5. april 2015 at 21:48 #

    Hei!

    Disse må jeg prøve,så veldig gode ut!

  10. Oddhild K Tollås 6. april 2015 at 11:19 #

    Går det an å lage disse samme dag, eller må de heve over natten?

    • Trine ;) 6. april 2015 at 12:22 #

      Min erfaring er at rundstykkene blir best dersom de får heve i minst 10 timer. Det går selvsagt å la de heve kortere, men da vil du ikke få like fine og gode rundstykker. Har du ikke tid til å vente vil jeg heller anbefale deg å lage ordinære rundstykker med elting og mer gjær. Lykke til!

  11. Veronica Pedersen 7. april 2015 at 13:27 #

    et tips, ikke bruk mellomleggspapir i stedet for bakepapir, det satte seg fast i rundstykkene

  12. Mirela 30. mai 2015 at 18:15 #

    Hva med å bruke muffins papir?

  13. Lilian Raakjær 2. august 2015 at 22:27 #

    Fungerer bra med litt sesamfrø i muffinsbrettet – de løsnet fint.
    Bakte disse på hytta i en enkel gassovn med kun undervarme – stor lykke 😍
    Iøvrig holder deigen seg fint enda en dag om den står kjølig – veldig greit på hyttetur!

  14. Tone 4. september 2015 at 14:34 #

    Hei!
    Jeg har muffinsbrett med plass til bare 6 rundstykker. Kan jeg steke i to omganger? Eller «ødelegger» jeg deigen når jeg først begynner å dele på den uten å fordele alt?

    • Trine ;) 4. september 2015 at 23:47 #

      Troe det skal gå bra. 🙂

  15. Eline 18. oktober 2015 at 10:43 #

    Hei! Jeg har hatt et problem med disse rundstykkene! De ble ikke ferdig etter 20 min, var relativt deigete, jeg måtte nesten ha de inni ovnen en time før at de ble skikkelig gjennomstekt, hva har jeg gjort galt? Må deigen ha vært for rennende?

    • Kirsten 16. mai 2016 at 13:45 #

      Mine blir også «halvstekte». Skjønner ikke hvorfor. Frøs dem og ettersteke dem før servering. Men sånn skal det jo ikke være ??

  16. Venke 16. november 2015 at 16:56 #

    Hei.jeg har små hjerte silikonformer tror du jeg kan bruke de?

  17. Elin 3. januar 2016 at 10:22 #

    Gode, men umulige å få ut av muffinsformene i brettet. Måtte skjæres ut og muffinsbrett ble ødelagt. Kan formene smøres på noe vis eller kan man bruke muffinsformer i papir?

    • Kari 12. januar 2016 at 08:18 #

      Muffinsbrett fra Biltema er løsningen. Her slipper rundstykkene lett, etter min erfaring.

    • Heidi 13. november 2016 at 10:12 #

      Samme her! Har nettopp stått og strevd for å få de ut av muffinsformen, helt limt fast! Resultat var oppskrapet muffinsform og opprevne rundstykker. Tenkte på å legge bakepapir i formen, men siden det ikke var nevnt i oppskriften tenkte jeg at det kom til å gå bra… Må huske det til neste gang!

  18. Heidi 28. juli 2016 at 11:45 #

    Nam nam, dette var godt!! Digger disse eltefrie oppskriftene 🙂

  19. Astrid 18. oktober 2016 at 23:09 #

    Erstattet hvetemelet med finmalt emmer og trillet ut rundstykker. Helt topp!!

  20. Iris Helene Røed 23. april 2017 at 18:58 #

    Denne oppskriften er super 🙂 Herlig når du bare legger deigen i muffinsbrettet . Lurer på hvordan det hadde gått å byttet ut noen av frøene med nøtter?

Legg igjen en kommentar