Pannestekt laks med smørstekt spinat og erter, blomkålpuré og pesto

Det er lett å ty til laks i en travel hverdag, fordi det er så enkelt å variere, og samtidig så raskt å tilberede. Her kan du i tillegg utkvittere minst to av de anbefalte «fem om dagen» i form av spinat, løk, blomkål og asparges. Til 3 porsjoner trenger du omtrent:

Pannestekt laks

  • 600 gram fersk laks, i porsjonsstykker
  • salt og pepper

Blomkålpurè

  • 1 blomkål, delt i små buketter
  • 1 potet, i biter
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Smørstekt spinat med erter

  • smør
  • 1 rødløk, i tynne båter
  • 1 fedd hvitløk
  • 200 gram frisk spinat
  • 100 gram frosne erter
  • eventuelt noen babyasparges (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Basilikum- og korianderpesto

  • 1 neve frisk koriander og/eller basilikum
  • ca 25 gram parmesan, revet
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5-1 dl extra virgin olivenolje
  • salt og pepper

BLOMKÅLPURÈEN: Kok poteten og blomkålbukettene i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine (etter ca 15 minutter). Hell av kokevannet. Tilsett smøret og mos blomkål og potet med en stavmikser eller lignende. Smak til med salt og pepper.

BASILIKUM- OG KORIANDERPESTO: Pestoen kan gjerne gjøres klar på forhånd. Her kan du benytte koriander eller basilikum, eller begge deler, alt etter hva du har tilgjengelig. Kjør alle ingrediensene med en stavmikser eller lignende til du får en jevn blanding. Juster med olivenoljen til du får ønsket konsistens.

PANNESTEKT LAKS: Pensle laksen med olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek laksen ca 2-4 minutter på hver side i en stekepanne (eller grillpanne), til den er passe stekt. Alternativt kan du tilberede laksen i stekovnen eller i dampovn. La laksen hvile noen minutter før den serveres.

SPINAT OG ERTER: Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett ertene. Vask spinaten godt og rist den (eller kjør den i en salatslynge) til mesteparten av vannet er borte. Ha spinaten oppi stekepannen og la den frese med til den såvidt faller sammen.

Server laksen sammen med blomkålpurèen og grønnsakene, og drypp pestoen over.

Nyyyyt!


, , ,

8 Kommentarer

  1. Hilde 16. oktober 2012 at 17:57 #

    Dette ble dagens middag! Og det var godt! Takk for alle de fine oppskriftene her på bloggen, Trine! 🙂

  2. Olaug 23. oktober 2012 at 18:55 #

    Denne retten var kjempegod, middag i dag. Vi hadde poteter ved siden av. Takk foe inspirasjon til ukemenyer, flott.

  3. Ane 8. november 2012 at 13:26 #

    Super lakserett, som gikk rett «hjem»! Glad for alle de gode oppskriftene du kommer med, mange tips til nye vrier & varianter for en som har kjørt seg fast i «samme gamle spor» 🙂 Eksempelvis, kombinasjonen av spinat og erter, og korianderpesto i stedet for basilikum. Me like, så 1000 takk!

  4. Anne B. Hinnaland 17. mars 2014 at 17:33 #

    Hei! Takk for gode og inspirerende oppskrifter. Jeg skal lage ukens lakserett, men lurer på om det ikke skal være pinjekjerner i pestoen?

    • Trine ;) 17. mars 2014 at 21:19 #

      Nei, det skal ikke være pinjekjerner i denne oppskriften, men du kan selvsagt tilsette det hvis du ønsker det. 🙂

  5. Anne B. Hinnaland 17. mars 2014 at 20:42 #

    Mangler det ikke pinjekjerner i pestoen til ukens meny, laksemiddag?

  6. Torill 3. januar 2016 at 15:45 #

    Heihei! Skal prøve meg på denne til middag i dag! Vil bare informere om at creme fraiche ikke står nevnt i ingredienslisten men i fremgangsmåten.

    • Trine ;) 4. januar 2016 at 01:21 #

      Har nå fjernet creme fraiche fra beskrivelsen. Du kan gjerne smake til mosen med litt creme fraiche, men det er ikke nødvendig. 🙂

Legg igjen en kommentar