BRINGEBÆRTERTE MED VANILJESAUS

Det er virkelig mye godt å høste i busker og kratt for tiden, eller i butikken om du vil. Jeg er utrolig glad i bringebær, og har mange gode minner fra bærturer med min kjære morfar, som alltid fant de største og fineste bringebærene og fylte spannet i en fei. Jeg fikk alltid smake på det største bringebæret, og når vi kom tilbake på hytta serverte han bær med melk og sukker. Han lærte meg å sette pris på markens grøde, noe jeg har tatt med meg også inn i voksenlivet.

Når vi skal kose oss med dessert eller kake på sommeren er en av ingrediensene nesten alltid bær i en eller annen form. Vi må jo nyte bærene når de er aller best! I dag skal jeg dele en oppskrift på en nydelig bringebærterte, som du enten kan lage helt fra bunnen av – og virkelig imponere dine gjester, eller jukse bittelitt hvis du heller vil nyte det fine sensommerværet enn å stå på kjøkkenet.

Slik gjør du det:

TERTEBUNN

 • 300 gram hvetemel
 • 200 gram smør, i små terninger
 • 100 gram melis
 • 1 lite egg, sammenvispet

Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform, ca 26-28 cm i diameter. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Deig som eventuelt blir til overs kan oppbevares i fryseren i inntil 3 uker.

Forstek tertebunnen ved 185 grader i ca 20 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. Sett til avkjøling på rist.

BRINGEBÆRFYLL

 • 400 gram bringebær (du kan fint benytte frosne)
 • ca 100 gram sukker
 • 1/2 sitron, saft og skall
 • 200-300 gram friske bringebær til pynt

Kok opp bringebær og sukker i en kjele. Vask sitronen og tørk den godt. Riv skallet ved hjelp av et zesterjern eller lignende (kun det gule). Ha sitronskallet og sitronsaften i kjelen, og la det koke i 20-30 minutter, til du har et tykt syltetøy. Avkjøl syltetøyet. Alternativt kan du benytte ferdigkjøpt syltetøy, men velg da en type med mindre sukkerinnhold.

VANILJESAUS

 • 3 eggeplommer
 • 2 ss sukker
 • 2 dl kremfløte
 • 1 vaniljestang
 • 2 dl kremfløte, stivpisket

Ha eggeplommer, sukker og 2 dl kremfløte i en tykkbunnet kjele og rør godt sammen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut de sorte vaniljefrøene. Ha frøene og stangen i kjelen sammen med fløteblandingen. Varm opp på svak varme under stadig omrøring, til sausen tykner. Sausen må ikke koke, da vil den koagulere. Fjern vaniljestangen og avkjøl sausen. Når sausen er helt avkjølt vender du forsiktig inn den stivpiskede kremfløten. Alternativt kan du benytte ferdigkjøpt vaniljesaus, eventuelt tilsatt litt vaniljestang.

FØR SERVERING

Bre syltetøyet over den avkjølte tertebunnen. Fordel bringebærene over og gi gjerne terten et lite melisdryss før servering. Server terten sammen med vaniljesausen, eller en kule vaniljeiskrem hvis du heller foretrekker det.

Nyyyt siste rest av sensommeren – og norsk bær og frukt – så ofte du kan!

(Dette innlegget er skrevet på oppdrag fra Strømmen Storsenter og tidligere publisert på www.shoppingblogg.no.)


, , , , ,

8 Kommentarer

 1. Lisa 1. september 2012 at 12:53 #

  For en fantastisk fin matblogg! 🙂 Denne må jeg se nærmere på!
  Lekre bilder! Takk for oppskriftene! 🙂
  Ha en fin helg!
  Klem Lisa

 2. Heidi 3. september 2012 at 15:30 #

  Denne skal æ prøve.
  Må finne ei anledning for denne godbiten.
  Faktisk,hadde min datter bursdag i går,
  da passer det utmerket og ta litt feiring på etterskudd,
  siden alle var opptatt i helga!!
  Fin blogg Trine-fortsatt!!
  Ha en fin og glad uke:))

 3. Katinkas Kitchen 15. september 2012 at 13:38 #

  Åh så vackert och ljuvligt gott det ser ut! Jag gör ibland en hallonpaj där vaniljkräm ligger i pajskalet, som en fransk tarte, med färska hallon över. Din måste jag pröva!
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 4. Susanna 2. oktober 2012 at 21:28 #

  Denne gleder jeg meg til å lage. Hva mener du med «strødd paiform»?

  • Trine ;) 2. oktober 2012 at 21:39 #

   Du smører/pensler først formen med smeltet smør og strør deretter mel over den, som fester seg i smøret. Deretter heller du ut melet som blir til overs. Ved å smøre formen unngår du at terten setter seg fast i formen.

 5. Miriam 5. august 2014 at 21:00 #

  Kan man fryse denne? 🙂 Hvor lenge evt.?

 6. Kjersti 5. mai 2016 at 08:52 #

  Denne bringebærterten er aldeles nydelig! Jeg lagde den til et vennelag, og det var suksess! Nå lager jeg den igjen til fødselsdagen min!

 7. Simona 12. mai 2016 at 13:58 #

  Trine, kan paibunnen lages med laktosefri margarin istedenfor smør?

Legg igjen en kommentar