Eplebrød med rosmarin

Jeg falt pladask da jeg kom over denne oppskriften i Åpent bakeris prisvinnende kokebok Brød og brødbaking. Og jeg ble slett ikke skuffet, det skal nemlig mye til for å motstå disse deilige småbrødene med eplebiter og et hint av frisk rosmarin. Finn frem:

  • 700 gram hvetemel
  • 200 gram sammalt rug, finmalt
  • 100 gram sammalt rug, grov
  • 8 dl vann
  • 30 gram fersk gjær (eller 2/3 pose tørrgjær)
  • 10-20 gram salt (smak deg frem)
  • 2 store epler, i terninger
  • en neve frisk rosmarin, hakket

Bruk kjøkkenmaskin og bland mel, gjær, salt og ca 7 dl av vannet i eltebollen. I følge originaloppskriften skal det være 20 gram salt i deigen, men det blir etter min smak litt i salteste laget. Smak deg derfor frem. Bruk eltekroken og kjør deigen på lav hastighet til den har samlet seg. Øk hastigheten og kjør deigen til den er glatt og slipper eltebollen. Spe sakte med resten av vannet, til deigen er blank og fin – og litt løs. Deigen bør eltes tilsammen i omtrent 10 minutter i kjøkkenmaskinen. Tilsett epleterningene og rosmarin og kjør på lav hastighet i maksimalt ett minutt.

Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca 1 time.

Ha deigen på melet bakebord og form den ved å brette og dra den at den blir rektangulær. Del deigen i ca 12 like store emner, på ca 5×15 cm. Dryss over litt fint rugmel, legg over et rent klede og la deigen heve i ytterligere 30 minutter.

Vri hvert emne to ganger forsiktig rundt og legg på bakepapirkledt stekebrett. I oppskriften sto det ikke noe om ytterligere etterheving, men jeg etterhevet i ca 15-20 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader (over- og undervarme) i 20-25 minutter, til brødene er gyldne og fine. Avkjøles på rist. Nytes helst lunkne, med en god ost som tilbehør – eller rett og slett alene.

Eplebrødene kan fint fryses. La de tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, og varm de noen minutter ved ca 175 grader varmluft umiddelbart før servering.

Oppskriften er hentet fra kokeboken «Brød og brødbaking» fra Åpent bakeri/Erik Røed. Dette er en kjempefin bok som har gitt meg mye inspirasjon og den har også vunnet GOURMAND World Cookbook Awards for beste Norske brødbakebok i 2011.

(Om mitt samarbeid med tanum.no, se her.)


, ,

15 Kommentarer

  1. Ingjerd 10. mai 2012 at 10:04 #

    Jeg har bestilt boka nå, har vurdert en slik brød-bok en stund og da var denne anbefalingen/tilbudet supert.

  2. Bøllemamma 10. mai 2012 at 12:31 #

    Det ser så godt ut! Har bestilt boka og gleder meg til å lese :)

  3. Lesya 10. mai 2012 at 12:56 #

    Dette skal prøves! Skal destille boka nå! Jeg elsker å bake og har en del bøkker allerede! Og en av dem er fra Åpen Bakeri !
    Tusen takk!!
    Jeg må bare si , at jeg liker bloggen din med masse oppskrifter, flotte bilder og ideer!
    Hilsen Lesya!!!!!

  4. Ingvild 10. mai 2012 at 19:36 #

    Dette høres perfekt ut! Er det noe spesielt av utstyr man trenger for å bake brødene (utenom brødform)? Og er det gode grove brød (uten nøtter) i den? Har lyst til å bake sunne brød, siden det er vanskelig å finne noen gode i matbutikken som er sunne.

    • Trine ;) 10. mai 2012 at 22:55 #

      Det er ikke nødvendig med noe spesielt utstyr, utover kjøkkenmaskin og former, i noen tilfeller. Det er mange ulike oppskrifter, med fint og grovt mel, med og uten nøtter. Det som er så fint når en baker selv er jo at man kan trekke ifra og legge til etter egen smak. Nøtter kan enkelt fjernes, eventuelt erstattes med frø eller kjerner du liker. Lykke til med baksten fremover!

  5. Anne Grethe 10. mai 2012 at 20:00 #

    Oi, for et fristende tilbud – løper og kjøper!
    Må jo også si at bloggen din er til stor inspirasjon, nytte og glede!
    :-)

  6. Heidi 10. mai 2012 at 21:06 #

    Hei Trine!
    Måtte bare bestille brødboka i dag.
    Gleder mæ masse til den kommer i posten:))
    Har også bestillt Taras smak-dette bladet har æ flere av,så
    æ anbefaler det til alle matglade mennesker rundt omkring
    i landet. Et godt tillbud!!
    Flott blogg du har Trine…..kan ikke få sagt det nok.
    Ha en fin og rik helg:))

    • Trine ;) 10. mai 2012 at 22:56 #

      Takk for det Heidi! :)

  7. Laila 11. mai 2012 at 11:37 #

    Dette brødet høres godt ut. Takk for flott tilbud på boken, det har jeg benyttet meg av :)

  8. Linda J 21. mai 2012 at 09:18 #

    Har bestilt boka og gleder meg til å lese.

    Linda

  9. ingrid victoria 29. mai 2012 at 20:34 #

    Ja elsker denne brødboken. Jobber selv på åpent bakeri, og vil anbefale deg å prøve deres pizzabok som er skrevet i samarbeid med lofthus. Himmelsk pizza :)

    • Trine ;) 29. mai 2012 at 21:14 #

      Pizzaboken er allerede i hus og ser ut til å seile opp som pizzabokfavoritt! :)

  10. Amalie 20. oktober 2012 at 18:36 #

    For en fantastisk blogg du har! Har kikket litt rundt og gleder meg helt vilt til å begynna å prøve ut oppskriftene dine! Så mye fantastisk godt du har lagt ut!! =D

  11. Mona 9. oktober 2013 at 11:08 #

    Nam – de var kjempegode, måtte jeg bake med det samme jeg så innlegget på bloggen din :-)
    Veldig fin blogg, jeg er fast leser, og bruker mange av dine oppskrifter når jeg skal lage noe godt.
    Mvh
    Mona

  12. Ingrid 21. november 2013 at 13:27 #

    Dette brødet ble helt nydelig!! Eneste er at mine ble mye blekere enn dine, selv om de sto litt lenge inni ovnen. Skal de pensles?

Legg igjen en kommentar