Torsk med ovnsbakte rotgrønnsaker, kikerter, bacon og chilismør

Etter en aldri så liten overdose av lammekjøtt, påskekyllinger og påskeegg, smaker det nå ekstra godt med fisk. Jeg er utrolig glad i ovnsbakte rotgrønnsaker som tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter. Det ser jo så uendelig godt ut – og smaker enda bedre. Fisken får i tillegg selskap av kikerter, deilig sprøstekt bacon – og chilismør med litt «trøkk» i. En deilig fiskerett hvor det meste tilberedes i samme form, og som passer til både hverdag som til fest. Til to store og en liten trenger du omtrent:

Torsken

  • 500 gram torskefilet
  • sitronsaft
  • salt og pepper

Grønnsaker, kikerter og bacon

  • 4 poteter, i terninger
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 1 pastinakk, i terninger
  • 1 rødløk, i terninger
  • 200 gram kikerter (ferdig kokte)
  • 100 gram bacon, i biter
  • 2 vårløk, i tynne ringer (eventuelt friske krydderurter hvis du har)

Chilismør

  • 3 ss smør
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1/2-1 ts finhakket rød chili
  • 2-3 ss soyasaus
  • 1 ss finhakket timian eller persille

Ha de oppskjærte grønnsakene i en bakepapirkledt langpanne eller et stort ildfast fat som rommer både grønnsaker og fisken. Bruk det du har tilgjengelig av rotgrønnsaker. Sellerirot, kålrot og persillerot kan også fint benyttes i tillegg til eller som erstatning for det som er angitt i oppskriften. Ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme), til grønnsakene er møre og har fått litt farge i kantene, etter ca 30-35 minutter. Rør i grønnsakene et par gangen underveis.

Ta grønnsakene ut av ovnen ca 10 minutter før de er ferdige og gjør plass til fisken. Drypp litt sitronsaft over torskestykkene og krydre med salt og pepper. La fisken steke i ca 12 minutter, til den såvidt faller fra hverandre. (Alternativt kan du steke fisken i grillpanne, stekepanne eller i dampovn.)

Fordel kikertene over grønnsakene og la det steke med de siste 5 minuttene.

Smelt smøret i en kjele og la det småputre ca 15 minutter. Fjern skummet som danner seg underveis. Smøret blir etterhvert brunt. Bland sammen sjalottløk, soyasaus, chili og timian i en liten bolle. Rett før servering rører du sammen smøret og chiliblandingen, som da vil være klar for bruk.

Baconbitene stekes sprø i en stekepanne og legges på et kjøkkenpapir slik at fettet renner av. Bland baconbitene og vårløken sammen med de ferdigstekte grønnsakene.

Server torsken sammen med grønnsaksblandingen, drypp chilismøret over og server umiddelbart.

Enjoy!


, , ,

38 Kommentarer

  1. Laila 10. april 2012 at 13:49 #

    Mmmmm, dette ser nydelig ut.

  2. Marit 11. april 2012 at 17:30 #

    Denne prøvde jeg i dag og det var kjempegodt. Kan anbefales.

  3. vibeke arnesen 11. april 2012 at 18:20 #

    wow, dette var utrolig godt ; ))
    hele familien åt !!!!! laget litt mye, klarer jo ikke å venne meg av å lage til 7 stk (store barn flyttet ut) laget fisken i stekepanne m smør og m lokk på/lav varme, fisken ble så fin så dette gjør jeg flere ganger!!!
    kj.godt m kikerter i, lurte en rød paprika og i … hadde det kun vært oss voksne hadde jeg tatt chili!!!
    mett, spist mye, dette var første måltid etter «halsbetennelsen» ; ))))
    takk igjen trine, bruker aldri kokebok mer, kun trine ; ))

    • Trine ;) 22. april 2012 at 01:31 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! :)

  4. kristine 12. april 2012 at 18:26 #

    Hei Trine!!! Dette var helt himmelsk!!! Samboer mente han spiste middag på en gourmetrestaurant idag, så godt var det!! Må bare få takket deg for masse inspirasjon og flotte matoppskrifter. Vi bruker dine middagsretter nesten daglig og er storfornøyde- mye god og sunn mat. Stå på videre!!!

    • Trine ;) 14. april 2012 at 01:32 #

      Så gøy å høre! Dette var en høydare for oss også. Spesielt tatt i betraktning at denne retten ble komponert av rester vi hadde på hytta helt på tampen av påskeferien. Takk for hyggelig tilbakemelding! :)

  5. Amatør 13. april 2012 at 21:25 #

    3 SS smør putre i 15 min i en kjele? Vil det være igjen noe smør da og gjør det noen forskjell på smøret om det putre lenge?

    • Trine ;) 13. april 2012 at 22:10 #

      Smøret skal putre på lav varme, og vil etterhvert bli brunt. Så svaret er ja, det gjør en forskjell! :)

      • Erik 21. april 2012 at 16:17 #

        Hei
        Tips: Vil anbefale å smelte smøret langsomt så melkestoffet faller til bunns og kan skilles fra resten(klarnes) før man guffer påmog bruner smøret!
        Takker ellers fra super inspirasjon gjennom din blogg!

  6. Ellen 26. juli 2012 at 09:39 #

    mmmmm – dette var veldig godt! Og veldig enkelt å lage :-)

    • Trine ;) 27. juli 2012 at 01:33 #

      Ja, dette er en høydare! :)

  7. Maivis 15. august 2012 at 17:11 #

    nyter denne middagen ute i sola.herligt :-)

    • Trine ;) 16. august 2012 at 00:11 #

      Mmmm, ja den torskeretten er god, enten det er sol eller ikke :)

  8. karin 24. oktober 2012 at 09:45 #

    Skal prøve denne retten i min nye dampovn i dag. Tenkte å prøve å kjøre fisk og grønnsaker i samme form – uten hull, eller med hull?. Har du noen råd om steketid i dampovn på de forskjellige ingrediensene. Regner med det er 100% damp som er aktuelt?

  9. Therese Knutsen 28. oktober 2012 at 19:52 #

    Dette var nydelig! Har for første gang laget fisk(som ble vellykket). Takk for en god oppskrift – nå er terskelen lavere neste gang jeg skal lage fisk.

    Har du en god oppskrift på kveite? Har en gutt i huset som elsker det.

  10. Rømme 10. desember 2012 at 02:40 #

    Denne ble nydelig, lager den uten bacon da jeg ikke spiser kjøtt. Gleder meg til å prøve flere av dine oppskrifter!

  11. Benedicte 3. januar 2013 at 18:30 #

    Lagde denne idag og det var helt nydelig. :)

    • Trine ;) 3. januar 2013 at 20:29 #

      :)

  12. Kristin 4. januar 2013 at 12:48 #

    Inspirert av denne retten lagde jeg en variant med sei i stedet for torsk (siden jeg bare hadde dette tilgjengelig), samt rester av grønnsaker jeg hadde igjen etter jul: kålrot, søtpotet, gulrot, løk, kikerter og purre. Dette ble en høydare, og er dermed lagret som en av mine favoritt fiskemiddager! Tusen takk for tips og inspirasjon :)

    • Trine ;) 4. januar 2013 at 22:33 #

      Så bra at du fant inspirasjon på bloggen. Høres ut som gode kombinasjoner! :)

  13. Lappedamen 4. januar 2013 at 17:33 #

    Godt nytt matår. Denne retten sto på middagsbordet igår. Det smakte himmelsk godt. Tusen takk for oppskriften.

    • Trine ;) 4. januar 2013 at 23:09 #

      Dette er en favoritt her i huset! :)

  14. Solveig 9. januar 2013 at 10:43 #

    Supergod torskerett, tusen takk for oppskriften!!

  15. Kristine 22. januar 2013 at 11:22 #

    Denne retten elsker vi i familien vår. Tusen takk! Treåringen min sa: «Dette var nydelig fisk mamma…»

  16. Hanne 19. februar 2013 at 17:10 #

    Kjempegod torskerett som er enkel å lage i hverdagen og som har blitt tatt i bruk flere ganger :)

  17. Ingrid 10. april 2013 at 08:54 #

    Jeg har aldri tilbredt fisk før i den tro at jeg ikke får det til…men skal prøve denne retten i dag:) men-skal fisken tines eller brukes rett fra frysen?

    • Trine ;) 16. april 2013 at 00:20 #

      Fisken skal alltid tines først.

  18. Anikken 10. april 2013 at 18:57 #

    Tusen takk for oppskrift :) dette smakte nydelig, og var veldig lett å lage :)

  19. Ina 26. august 2013 at 10:01 #

    For en oppskrift! Lagde denne i går, og for en fantastisk slutt på uken :) Min kjære mente at dette var ekte restaurantmat, og har herved lagt inn ønske om chilismør som fast tilbehør fremover :) Tusen takk for at du deler av din kunnskap! Med ønske om en strålende uke :)

  20. JanO 20. oktober 2013 at 19:09 #

    Usansynlig godt. Har laget noe lignende før. Denne er enklere og passer godt på en høst kveld. Kos dere.

  21. Fredrik 22. oktober 2013 at 16:44 #

    Hei Trine!

    Jeg vil takke for mye inspirasjon og utallige gode matopplevelser. Samboeren min og jeg bruker dine oppskrifter veldig ofte og vi er alltid fornøyde. Denne, samt chorizo-torsk oppskriften din, er blant mine favoritter. Samboeren holder lasagnen din som favoritt.

    Takket være deg har jeg blitt enda mer interessert i å lage mat og utforske selv. I tillegg har du gitt oss og flere gjester mange gode måltider.Takk for det!

  22. Alva 14. november 2013 at 18:41 #

    Hei!
    Dette var fantastisk godt! Laga det til middag i dag og har sjeldan høyrt slik vellete rundt middagsbordet:) Men sidan eg er allergisk mot chili måtte eg kutte ut det i smøret. Har du eit tips til noko anna eg kan bruke i staden? Følte at det mangla noko sjølv om det var veldig godt utan.

    Takk for mange gode oppskrifter! Søndag laga eg sjokoladefondant – den beste nokon sinne!

  23. Kate 25. januar 2014 at 21:11 #

    Laget denne retten i kveld og det er noe av det beste jeg har smakt !!

    • Trine ;) 26. januar 2014 at 01:05 #

      :)

  24. Inger Johanne 26. januar 2014 at 21:48 #

    Søndagsmiddagen i skreisesongen ble særs vellykket med denne oppskriften. Seks voksne og fire barn fra 2 til 81/2 år koste seg med maten. Brukte ferske torskefileter i alt 11/2 kg. Smøret med sjarlottløk, chili etc. gav en ekstra smaksopplevelse for de voksne, mens barna syns det var best uten. Takk for masse gode oppskrifter. Er spesielt takknemlig for middagsoppskrifter til familiemiddager der stor og små er samlet. Sist lagde jeg sheperds pai som også ble en suksess

  25. Kari 24. april 2014 at 17:27 #

    Hei!
    Jeg skal servere denne retten for første gang i helgen. Har du noe forslag på vin til? Er så fornøyd med oppskriftene dine:-)

  26. Marianne 29. august 2014 at 12:53 #

    Denne retten har jeg laget før med stor suksess. Skal ha gjester 10 stk og lurer på følgende: Etter grønnsakene er ferdige skal det «gjøres plass» til fisken. Kan fiskebitene legges oppå grønnsakene, (tidligere har jeg lagt ett hulrom til de) eller blir grønnsakene bløte da? Det blir nok dekket fullt av fisk siden vi skal lage til så mange. Tenkte å lage i 2 stk store ildfaste former. Eller bør jeg steke fisken for seg selv og legge forsiktig oppå etterpå?

Legg igjen en kommentar