Kamskjell med parmesanaïoli

Denne enkle, men velsmakende forretten smakte jeg første gang under avdelingsseminaret med jobben høst («Juridisk MasterChef»), hvor vi laget masse deilig mat sammen. Etter det har jeg ventet på en egnet anledning til å lage den selv, og den kom for et par uker siden – og retten ble servert som forrett under en fireretters middag. En enkel og god forrett, hvor aïolien kan gjøres klar på forhånd: 

Kamskjell og tilbehør

 • kamskjell, 2-3 pr person
 • salt og pepper
 • småbladsalat
 • litt god olivenolje

Parmesanaïoli

 • 1 liten sjalottløk, finhakket
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 egg + 3 eggeplommer
 • 30-50 gram parmesan, finrevet
 • 2 dl solsikkeolje
 • 3-4 ts vineddik
 • salt og pepper

Finhakk løk og hvitløk og ha i en foodprosessor sammen med egget, eggeplommer og vineddik. Kjøres til det får en kremaktig, luftig konsistens. Hell i oljen forsiktig, i en tynn stråle mens maskinen går. Ha i finrevet parmesan til slutt, og kjør foodprosessoren litt til. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer vineddik. Jeg vil anta at porsjonen ovenfor rekker til 6-8 forretter.

Tørk av kamskjellene med kjøkkenpapir. Stek kamskjellene i solsikkeolje (eller annen nøytral olje) i maksimalt 1,5 minutt i varm panne. Skjellene skal få fin stekeskorpe. Snu kamskjellene, ha en klikk smør i stekepannen og stek videre i 1 minutt på lav varme. Krydre med salt og pepper.

Anrett kamskjellene på småbladsalat dryppet med din beste olivenolje. Drypp litt av parmesanaïolien over, og server resten i en bolle ved siden av. Serveres med godt brød og en god hvitvin, for eksempel Villa Raiano Greco di Tufo 2010.

(Flere lesere har i etterkant gjort meg oppmerksom på at oppskriften er hentet fra Gøril Wikers bok «Leve livet», og det må selvsagt med. I kokeboken anbefales det i tillegg at man strør litt ristede pinjekjerner over salaten, noe som helt sikkert vil løfte denne retten enda mer.)

 


, ,

8 Kommentarer

 1. Frida 1. mars 2012 at 10:28 #

  Den parmesanaiolien høres jo bare fantastisk ut til kamskjell. Fristende oppskrift!

 2. Bjørg 1. mars 2012 at 17:11 #

  Hei Trine
  Denne oppskriften på parmesandressing/ saus har jeg laget mange ganger.Den står i Gøril Wikers førtse bok Leve Livet.Du må prøve den til kylling- det smaker kjempegodt,enten som en kald saus til grillet kylling eller som dressing til kyllingsalat.Suppene kommer!Bjørg-:))

 3. Hilde 3. mars 2012 at 17:25 #

  Dette så kjempe godt ut. Denne må jeg prøve en dag når jeg har fått inviet det nye kjøkkenet mitt 🙂

 4. Thea 10. mars 2012 at 18:08 #

  Hei Trine. Dette er en av mammas signaturretter, og sausen kan brukes til så mangt (jeg har bl.a hatt den til roastbiff dagen etter biffmiddag og i pasta).

  Oppskriften er jo hentet fra Gøril Wiker, med den forskjell at du har øket mengden parmesan. Burde du ikke nevnt at oppskriften dette? Det er jo generelt, og som kjent i jussen, viktig å oppgi kilder 😉

  • Trine ;) 11. mars 2012 at 12:25 #

   Oppskriften har jeg fått fra en kollega ifbm et avdelingsseminar på jobben, hvor vi var flere som kom med oppskrifter til en stor og deilig buffet, som vi laget sammen. Jeg visste derfor ikke hva som var kilden for oppskriften, før en annen leser gjorde meg oppmerksom på det. Jeg sjekket nå kokeboken og ser jo helt klart hvor den kommer ifra og har oppdatert oppskriften med dette. I tillegg ser jeg at Wiker anbefaler pinjekjerner som tilbehør, noe som helt sikkert løfter retten enda mer. 🙂

 5. Marit 1. januar 2013 at 17:37 #

  Hei Trine, takk for at du deler alle disse flotte oppskriftene og bildene med oss her ute:-)

  Jeg serverte denne nydelige aïolien til kamskjellene i gårsdagens Nyttårsmiddag, og det falt virkelig i smak hos alle rundt bordet 🙂 Nå gleder jeg meg til å spise rester av sausen i kveld, til kamskjellene jeg hadde igjen i fryseren…! Toppet middagen i går med din oppskrift på mini Pavlova med sitronkrem. Vanvittig god og like populær hos alle rundt bordet. Jeg elsker den vanlige Pavlovaen, men kan si med sikkerhet at denne varianten troner frem som dessert favoritt 🙂 Godt Nyttår!!!!

 6. Silje 14. februar 2014 at 08:52 #

  Hei, Trine:-)
  Dette ser kjempegodt ut! Er veldig glad i kamskjell, men aldri prøvd denne oppskriften, så moro! Første gang jeg er inne på bloggen din, og må si at den er utrolig inspirerende og mangfoldig! Kommer til å besøke deg ofte, kjenner jeg:-) Takk for super blogg!!!

  Har en annen veldig god kamskjelloppskrift som jeg ikke så du hadde her, så tenkte jeg kunne dele den.

  Kamskjell med ruccula og sprøstekt serranoskinke:
  Ruccula legges på et serveringsfat, så strør jeg over litt limesaft, havsalt og olivenolje
  Så sprøsteker jeg hakkede skiver med serranoskinke
  Kutter opp parmesan i småbiter
  Steker kamskjellene i smør og stekefett fra skinken
  Legger kamskjellene på rucculasalaten, drysser over skinken, parmesanen og liitt pinjekjerner
  Så drypper jeg litt sweet chilisaus over kamskjellene helt til slutt (ikke mye)

  Nydelig forrett som også funker kjempebra som tapasrett til mange:-)

  God helg!
  Silje

 7. Sonja 25. september 2015 at 19:34 #

  Hei
  Takk for en fantastisk matblogg, jeg er innom nesten daglig og bruker ukesplanen aktivt:-)
  Jeg planlegger å lage kamskjell med denne aiolien til et vennetreff i morgen. Jeg lurer på om aioli kan lages dagen før?
  god helg!

Legg igjen en kommentar