En av mine lyspunkter i mørketiden er deilig gravet laks med hjemmelaget potetsalat, hjemmebakt brød og en deilig sennepssaus. Sennepssausen lager jeg best selv, etter denne oppskriften:
Ingredienser
2 ss | rømme |
2-3 ss | sennep |
1-2 ss | nøytal olje |
1-2 ts | hvitvinseddik |
1 ts | sukker |
1 ss | dill , finhakket |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Rør sammen ingrediensene. Jeg benyttet vanlig («original») sennep. Siden ulike sorter sennep har ulik styrke/smak, er det viktig at du smaker deg frem underveis, og da får du sausen akkurat slik du vil ha den.
Ha sennepssausen på lite glass med lokk. Sausen oppbevares kjølig, og er holdbar en liten uke, avhengig av holdbarhetsdatoen på rømmen du benytter.
I tillegg til gravet laks, smaker denne sausen også godt til andre julepålegg som lammerull, lammelår og hodesylte. Kanskje lurt å sjekke i kjøleskapet å sjekke at du har noen skalker på lur, slik at du har en unnskyldning for å lage en liten dose med sennepssaus i dag?
Enjoy!
Dette kjøper jeg alltid, men nå kan jeg jo prøve å lage selv. Kan du anbefale en ‘nøytral olje’?
Solsikkeolje eller druekjerneolje 🙂
Takk for tilbakemelding. Denne ble veldig god!
Hei !
Ble inspirert til å dele verdens beste gravlakssaus. Oppskriften fant jeg i et ukeblad for mange år siden. Sausen har siden vært fast følge til min gravlaks:
Dette trenger du til ca. 4 personer (som hovedrett):
3 eggeplommer
6 sps sennep (vanlig grov sennep på glass)
3 sps farin
3 sps 7% edikk
3 dl nøytral olje
masse fersk dill (hakket)
salt og pepper etter smak
Rør sammen eggeplommer, sennep, farin og edikk. Rør kraftig mens oljen tilsettes. Tilsett den hakkede dillen. Salt og pepper etter smak. La sausen stå i romtemperatur en stund for å trekke.
Denne sausen er vel verdt å prøve – derfor – på Trine-vis – enjoy!
Hei Trine,
Takk for fin blogg som nå har blitt min mat-bibel 🙂
Hva menes egentlig med vanlig («original») sennep?
Med vennlig hilsen
Berit