Grovt matpakkebrytebrød

Det er i dag første skoledag for mange og det er igjen sesong for matpakker – gode, næringsrike og fristende matpakker. Det er viktig for at barn og unge skal ha optimale forhold for god læring og lek, og for at vi voksne skal ha et godt grunnlag for å møte dagens utfordringer på en best mulig måte. For meg er det viktig at brødet er godt, grovt og noenlunde ferskt. Dette brødet innfrir mine krav til fulle.

Brødet er enkelt å lage og krever minimalt med arbeidsinnsats, utover å være tilstede litt nå og da. Du slipper også å bake ut brødet da det både for- og etterheves i langpannen – altså ikke noe kliss på kjøkkenbenken! Det er heller ikke å forakte.

Brødet kan fint fryses, og er raskt å tine opp. Du kan derfor ha ferskt brød på matpakken hver dag om du ønsker det. Til 20 småbrød trenger du:

  • 3 dl melk
  • 125 gram havregryn
  • 4,5 dl vann
  • 50 gram fersk gjær (eller en pakke tørrgjær)
  • ca 1 ts salt
  • 50 gram solsikkekjerner
  • 50 gram sesamfrø
  • 50 gram gresskarkjerner
  • 300 gram fullkornshvetemel
  • ca 300 gram hvetemel*
  • frø og kjerner til pynt

Varm opp melken og tilsett havregryn, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarkjerner. La det stå å svelle ca 15 minutter og tilsett romtemperert vann. Pass på at blandingen har har mellom 30 og 37 grader før du fortsetter.

Smuldre gjæren i blandingen og kjør den gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekroker. (Du kan fint lage dette brødet uten bruk av kjøkkenmaskin, men da bør du røre ut gjæren i ca 1 dl av vannet, før du tilsetter det i blandingen.)

Tilsett salt, fullkornshvetemel og litt av hvetemelet. (Dersom du benytter  tørrgjær rører du det inn i fullkornsmelet. Dersom du har små krabater i hus som ikke er så glad i hele korn og kjerner, kan du eventuelt utelate de.) Tilsett så mye hvetemel* som er nødvendig for å få en fast, men fremdeles litt klissete deig. Kjør deigen i kjøkkenmaskinen i 5 minutter eller lengre.

Ha deigen over i en bakepapirkledt langpanne. Fukt hendene og klapp deigen noenlunde jevnt utover. Dekk langpannen med et kjøkkenhåndkle og la brødet heve ca 30-60 minutter. Form og trekk deigen utover i kantene. Del opp brødet i 4×5 ruter, med en skarp kniv eller pizzahjul. Pensle brødet med vann og strø over for eksempel solsikkekjerner, sesamfrø, havregryn og gresskarkjerner. La brødet etterheve i ytterligere 30-60 minutter under kjøkkenhåndkleet.

Stekes ved ca 200 grader på nederste rille i ca 25 minutter eller til brødet har fått fin farge og er gjennomstekt. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig.

Avkjøl brødet på rist. Skal du fryse det ned lønner det seg å bryte det opp, pakke det inn i plast og putte brødene i fryseren mens de enda er litt lunkne. Pass på at du presser ut mest mulig luft ut av posen før du lukker den.

Brødet kan tines i kjøleskapet over natten eller på kjøkkenbenken i noen minutter. Om det er litt frossen i midten gjør ikke noe (forutsatt at det ikke er så bunnfrosset at du ikke klarer å dele det i to på langs), da det jo uansett vil være opptint når det blir tid for lunsj. Fordel pålegg og gjerne noe grønt på den nederste delen og legg gjerne toppen oppå, så blir det også enkelt å spise!

Vet du forresten at du kan regne ut hvor grove brødene dine er ved hjelp av Brødskalakalkulatoren? Dette brødet er «grovt», dvs at det består av 50-75% grovt mel og korn.

God lunsj!


, , ,

42 Kommentarer

  1. Cecilie 22. august 2011 at 12:37 #

    Disse så jo kjempegode ut! Tror jammen jeg skal bake disse i kveld så lillejenta kan ha med seg i matpakken på første dag i barnehagen 🙂

    • Trine 24. august 2011 at 07:40 #

      Håper det smakte! 😉

  2. Linda - Cupcakefluffan 22. august 2011 at 21:28 #

    Ser ut som ett riktigt gott bröd

  3. Nina 22. august 2011 at 22:03 #

    Dette så godt ut, må prøves! Hvilket mel er fullkornshvetemel, er det det samme som sammalt hvete? Fin eller grov sådan?

    • Trine 24. august 2011 at 07:45 #

      Fullkornshvetemel er ekstra fint sammalt mel, som er et sunnere og mer fiberrikt alternativ til siktet hvetemel.

  4. Jane 23. august 2011 at 17:35 #

    Mmmm, ser godt ut! Og kjekt når det kan heve i formen 🙂

  5. Tina 24. august 2011 at 14:15 #

    Jeg EEEEELSKER bloggen din 🙂

    • Trine 24. august 2011 at 23:19 #

      Så hyggelig!

  6. Liv Randi 24. august 2011 at 21:50 #

    Dette så veldig godt ut, skal prøves til mine 3 matpakkebarn 🙂
    Takker for mange gode oppskrifter og inspirerende innlegg, jeg har funnet tilbake til min «gamle» matglede via bloggen din! 🙂

    • Trine 24. august 2011 at 23:12 #

      Så gøy å høre! Nytt matpakkebrød med spelt kommer om en uke eller to! 😉

  7. Eli Rongved 25. august 2011 at 19:03 #

    Knaaaaakende godt brød! Saftig og smakfullt! Og praktisk: tiner fort!

  8. Torill 26. august 2011 at 21:47 #

    Knallfin oppskrift! Likte godt at jeg bare kunne hive deigen i langpanna uten noe om og men. Min variant ble uten sesamfrø og havregryn (tomt i skapet), men med linfrø og grov sammalt hvete. Godt!

    • Trine 26. august 2011 at 23:18 #

      Her er det bare å bytte ut etter smak og hva en har tilgjengelig! Koste meg med siste rest til lunsj i dag, så må nok prøve meg på en ny variant snart! 😉

  9. Dagrun 28. august 2011 at 16:34 #

    Som jeg koser meg på bloggen din!
    Lagde brødet her om dagen, og det ble veldig godt. Ha planer om å prøve med soltørkede tomater, oliven og kanskje fetaost i. Grovt salt på toppen. Da blir det en sunn foccacciavariant. Det vil nok bli en slager for mine barn!!!

  10. Dagrun 11. oktober 2011 at 16:35 #

    I går bakte jeg brødet med soltørkede tomater, oliven og salt på toppen. Ungdommene i huset nøt lunsjen på skolen i dag!!! Hadde ikke fetaost, men tror det vil være godt i også. Hva med skinke eller en god saltpølse?

    Jeg sier de får takke deg som inspirerer!

    • Trine ;) 15. oktober 2011 at 10:52 #

      Mulighetene er mange, det er bare fantasien som setter begrensningene!

  11. Camilla 28. oktober 2011 at 02:37 #

    Dette brødet blir helt fantastisk!! Så saftig og smaksfylt 🙂 Jeg har laget det mange ganger, og vi koser oss med det i helgene.

    Tusen takk Trine!

  12. camilla 9. januar 2012 at 16:57 #

    Dette brødet var kjempe godt og enkelt, det forsvinner på ett blunk her i huset :o) Takk for at du deler gode oppskrifter!

  13. Hanne 16. januar 2012 at 17:35 #

    Tusen takk for fantastisk oppskrift 🙂
    Veeeldig godt, enkel og så godt etter å ha vært fryst også.

  14. Tanja 18. januar 2012 at 14:15 #

    Kjempegodt brød som både mannen min og jeg liker i matpakka! Og han spiser i utgangspunktet helst bare ristet brød fordi han synes det blir så fort tørt – men ikke her 🙂

  15. Ingrid 1. februar 2012 at 22:34 #

    Hvor på brødskalaen er dette brytebrødet? Kan du skrive det på brød-og rundstykke oppskriftene dine?:-)

  16. Anette 1. mars 2012 at 01:37 #

    Bloggen din er så god at ryktet har spredd seg så langt som til Australia.

    Har lastet ned mange av oppskriftene dine her nå, og gleder meg til å gå hjem å bake!!:)

    • Trine ;) 21. mars 2012 at 23:00 #

      Så gøy! 🙂

  17. Nina 21. mars 2012 at 12:56 #

    Hei Trine!

    For en superfin blogg. Jeg har bakt disse en del ganger, men jeg må ha i mengder med ekstra mel for å få en litt fast deig. Er det noen grunn til det? Det er like greit kanskje å redusere mengen med vann, kanskje?

    Takk for mange supre oppskrifter.

    Mvh
    Nina

    • Trine ;) 21. mars 2012 at 22:59 #

      Melmengden er i oppskriften ganske løst angitt (se merknader med * i oppskriften) og deigen skal egentlig være ganske løs, for det gir saftigere brød. Mel absorberer væske ulik og derfor må en ofte bruke litt mer/mindre mel i oppskrifter for å få ønsket resultat.

      Men, uansett, takk for tilbakemeldingen – skal ta en gjennomgang av oppskriften neste gang jeg baker den for å se om jeg bør justere melmengden i oppskriften.

  18. Maria 23. mars 2012 at 15:38 #

    Hei!
    Hvordan er det å redusere gjærmenden i denne oppskriften? Holder det å la deigen heve litt lenger?

  19. Beate 18. mai 2012 at 17:09 #

    Super oppskrift (og blogg) og veldig deilig å bare putte den i langpanna med en gang og la all jobben skje der.
    Jeg tilsatte gulrøtter som også i tillegg gir litt fuktighet og en god smak.

    Et lite tips, når man har brød o.lign. til heving, så bruker jeg plastfolie istedenfor kjøkkenhåndkle.
    Deigen kan tørke litt under heving ved bruk av kjøkkenhåndkle, det unngår man ved å bruke plastfolie.

    • Trine ;) 20. mai 2012 at 00:33 #

      Takk for gode tips! Så bra at grunnoppskriften falt i smak! 🙂

  20. Maria 12. juli 2012 at 19:58 #

    Hei Trine.

    TAKK til deg for så mange gode, lettforståelige og inspirerende oppskrifter! Og flotte bilder! 🙂 Bakte dette brødet idag, og det smakte fantastisk!
    Fortsett det gode arbeidet!

  21. Lise 20. juli 2012 at 12:34 #

    Lurer på om det er mulig å lage dette i brødform?? Hvor lang steketid er det da evt?? Elsker bloggen din og dette brødet 🙂

  22. Målfrid Stranden 19. august 2012 at 12:18 #

    Nå setter vi i gang med deigen, er så kjekt å ha besøk av Margrethe og Mali, snart 11år(barnebarn) som hjelper til. Dette ser spennende ut <3

    • Trine ;) 19. august 2012 at 17:56 #

      Lykke til! 🙂

  23. Tone 13. februar 2013 at 14:54 #

    Hei!
    Bruker bloggen din titt og ofte, og storkoser meg! 🙂
    Har slitt litt med grov gjærbakst, men dette brødet ble en suksess!
    Jeg kjørte frø/kjerner i blender for å lure barna, ble veldig bra. 😉
    Takk for inspirasjon!
    Tone

  24. Karina Våreng 11. mars 2013 at 17:59 #

    Bakte disse til frokost i går. Helt fantastiske 🙂 Takk for atter en vellykket oppskrift!

  25. Helle 9. oktober 2013 at 20:19 #

    Disse ble utrolig gode! Jeg brukte siktet rugmel, og hadde i litt honning i deigen. Skal absolutt lages igjen

  26. Turid 16. mars 2015 at 20:58 #

    Disse var kjempegode! Det tok litt tid å lage pga heving i noen timer, men vel verd ventinga 🙂 nå blir det ferske rundstykker til lunsj hele uka 🙂 Må helt klart lages igjen!
    Så at noen hadde kommentert mengden hvetemel, jeg klarte meg fint med bare rett over 300g.

  27. Carina 12. april 2015 at 12:45 #

    Det beste jeg noen gang har bakt og spist! Byttet ut fullkorn med grov sammalt hvete vel og merke, men til og med den kresene 2 åringen elsker dette! I tillegg er det så deilig å ha «ferskt» brød til lunsj hver dag, da det er saftig og fint både ved tining i mikro og på benken.
    Tusen takk for en super oppskrift! 🙂

  28. Anne Marie 16. september 2015 at 17:16 #

    Lagde disse I dag. De var sinnssykt gode! 🙂 hadde ikke grovt hvetemel, så jeg brukte rug. Vet ikke om de ble bedre. Men de gikk ned på høykant hos ungdommen I huset. Takk for oppskrift 🙂

  29. Hege Leren-Søilen 5. mars 2016 at 12:58 #

    Disse var fantastisk gode og så saftige, selv et par dager etterpå! Blir nok ukens bakst ei stund 🙂

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Fullkorn brytebrød med spelt og solsikkekjerner | TRINEs MATblogg - 6. september 2011

    […] du å lage en variant uten speltmel, kan du for eksempel ta en titt på DENNE oppskriften.) Print PDF Grovbrød à la Andreas ViestadHjemmelaget knekkebrød med rug og […]

Legg igjen en kommentar