Laksetartar med avokado- og mangosalsa

En av mine trofaste lesere hvisket meg i øret om denne enkle og smakfulle forretten fra Øyvind Hjelles kokebok «Gourmet for begynnere». Kombinasjonen av rå laks, mango, chili og avocado var ny for meg, men nydelig! En ypperlig sommerrett som både kan benyttes som forrett og smårett. Retten ble servert under en treretters middag på hytta med gode venner på besøk, og både gjester og vertskap var enige om at både forrett og vinvalg var en suksess.

Til 4 forretter trenger du omtrent:

 • 200 gram fersk laks av god kvalitet, i terninger (ca 0,5 x 0,5 cm)
 • 2 ss finhakket gressløk
 • 2 ss god olivenolje
 • salt

 • 1/2 moden avokado eller litt mer, i terninger (ca 0,5 x 0,5 cm)
 • 1/4 moden mango eller litt mer, i terninger (ca 0,5 x 0,5 cm)
 • 3-4 cm rød chili, finhakket
 • 1-2 vårløk, finsnittet
 • 1-2 ss god olivenolje
 • 15 korianderblader, finhakket
 • 2-3 ts sitronsaft
 • maldonsalt
 • noen dråper god balsamicoeddik

Bruk fersk laks av god kvalitet, for eksempel Salmalaks. Salmalaks kan benyttes umiddelbart, men benytter du annen fersk laks anbefales det at fisken fryses ned noen timer før den tilberedes og serveres.

Bland sammen laks, gressløk og olivenolje i en bolle. I en annen bolle blander du sammen ingrediensene til avokado- og mangosalsaen. Jeg har her gjort noen endringer i forhold til originaloppskriften, blant annet vil jeg foreslå litt mer avokado, mango, chili og sitron enn det som er oppgitt i originaloppskriften (og har delvis også justert oppskriften noe). Det som er viktig med denne retten er imidlertid at du smaker deg frem til riktig balanse av koriander, chili og sitron. Laksen er ganske mild i seg selv, og da må det være litt trøkk i salsaen.

Denne retten tar seg best ut om du anretter den i en form eller metallring. Sett metallringen på tallerkenen og ha først oppi passelig mengde med salsaen. Bruk en skje eller «stamper» til å trykke blandingen litt sammen før du har oppi laksen. Har du ikke metallring kan du gjerne benytte en liten form, slik jeg gjorde siden jeg laget denne retten på hyttekjøkkenet. Du må da først ha oppi laksen og deretter salsaen – stamp sammen, løsne forsiktig med en kniv rundt og hvelv formen på tallerkenen.

Dersom du har litt salsa til overs kan du legge litt ved siden av og ringle gjerne noen dråper av din aller beste balsamicoeddik over. Pynt gjerne med noe grønt og server med godt brød som tilbehør.

Vintips: Villa Raiana Greco di Tufo 2008

Enjoy!


, , , ,

18 Kommentarer

 1. Veronika 4. august 2011 at 21:39 #

  Har aldri smakt laksetartar men denne så veldig god ut! 🙂 Er litt skeptisk til rå fisk fordi jeg er redd det skal smake for mye slik som rå fisk lukter hvis du skjønner… Stemmer dette eller har jeg en helt feil oppfatning av rå laks? :p

  • Trine 4. august 2011 at 22:47 #

   Når du skal spise rå fisk må du ha fisk av god kvalitet, og den lukter ikke slik du beskriver. Salmalaksen kan du trygt benyttes slik den er, men annen fersk laks bør fryses ned før du tilbereder og serverer fisken. Lykke til!

 2. Veronika 5. august 2011 at 19:52 #

  Jeg ville sikkert gått for salmalaks hvis jeg skulle laget det 🙂 Men jeg tror nok dessverre at jeg ikke er helt klar for å prøve meg på rå fisk enda… Men det så uansett veldig delikat ut! Du er jo helt rå på å legge opp maten på en lekker måte 🙂

 3. carola 23. oktober 2011 at 19:15 #

  Hei,
  Dette har jeg lyst å prøve men jeg er mangoallergiker.
  Hva tror du om å bruke papaya istedet?

  • Trine ;) 23. oktober 2011 at 20:33 #

   Jeg har ikke forsøkt eller hørt om en slik kombinasjon, men det er jo bare å prøve seg frem det!

 4. katrine 29. oktober 2011 at 13:58 #

  Dette var helt fantastisk godt! Tusen takk for at du deler alt dette med oss <3

 5. Katrina 18. januar 2012 at 01:29 #

  Den har jeg lyst til å lage nå på lørdag 🙂 skal lage 3 retters middag. Denne blir perfet til forett. Retten ser helt fantastisk god ut! Tror du jeg kan oppbevare den i kjøleskapet ca 1 time før gjestene kommer? Avokadoen og mangoen blir ikke dårlige av det?

 6. Ann-Kristin Nilsen 7. mars 2012 at 23:05 #

  jeg lurer på hvor lenge kan denne stå på forhånd? har veldig lyst til å lage denne:-) Vh Ann-Kristin

  • Trine ;) 9. mars 2012 at 00:36 #

   Den kan stå 3-4 timer før du serverer den. Skal du forberede den dagen før bør du oppbevare laksen og mangoen hver for seg, og vente med å skjære opp avokadoen og å blande det hele sammen, til ca 3-4 timer før servering. Lykke til!

   • Ann-Kristin Nilsen 28. mars 2012 at 21:39 #

    Takk, skal servere den lørdag 14/4, gleder meg. Bruker bare dine oppskrifter jeg nå:-)

 7. Evy Thorbjørnsen 21. april 2012 at 09:11 #

  Denne var nydelig! Testet tidligere i uka, og skal serveres gjester i kveld. Men jeg lurte på om det også skal balsamico oppi salsaen, eller om det bare skal ringles litt over til slutt?

  Takk for mye god matinspirasjon i en flott blogg!

  • Trine ;) 21. april 2012 at 10:41 #

   Balsamicoen skal benyttes som «pynt» helt til slutt. Lykke til med kveldens middagsselskap!

 8. sara 13. mai 2012 at 15:08 #

  Lagde den igår kveld, og det var utrolig god, serverte den som forret og alle likte den, kan anbefales, enkelt å tilberedde og veldig godt 🙂 fantastisk blogg du har Trine

 9. Cathrine 18. januar 2013 at 18:24 #

  Super god forrett som virkelig smaker! I stede for å bruke balsamico ristet jeg litt sesamfrø og tilsatte soyasaus som jeg tilsatte maizenna for å få den litt stivere, det ble en hitt på nyttårsaften 😉

 10. Anette 21. oktober 2013 at 15:48 #

  Hei! dette ser nydelig ut, og skal definitivt testes 🙂 Men jeg lurer på om du har et tips dersom man ønsker noe crunchy ved siden av? For å få en kontrast til den litt bløte teksturen i laksen.
  Har vridd hjernen, men kommer ikke på noe som kan passe…

 11. Siv 26. oktober 2014 at 18:13 #

  Hvordan er det å bruke denne oppskriften men bruker varmrøkt laks i stede?

 12. Mona Roti 18. desember 2014 at 17:58 #

  Hei, jeg tenkte å prøve meg på den til klubbens julebord på lørdag. Har aldri laget noe lignende før. Hvor stor saltmengde skal brukes? Jeg skal lage til 10 stykker og tenker å gange oppskriften med 2,5. Er det noe av dette som ikke bør ganges opp like mye? På forhånd takk 🙂

 13. Otto-Kristian 12. september 2016 at 10:47 #

  Ser nydelig ut.
  «Laks av god kvalitet» syntes jeg er vanskelig å få tak i. Kan jeg ikke bruke salma eller noe liknende?? Eller må det være villaks?

Legg igjen en kommentar