Søndag 6. mars er det fastelavnssøndag, også kalt fleskesøndag, som er den siste søndagen før fasten. I dagene før fasten er det viktig å fleske seg opp, og selv om de færreste av oss faster, har det likevel blitt en kjent og kjær tradisjon å nyte ferske og velfylte hveteboller.
Fastelavsboller kan varieres i det uendelige. Du kan for eksempel fylle bollene med sjokolade eller fast syltetøy før du steker de (klapp bollene flate, legg ca en teskje fyll i midten, klem rundt og sett med skjøten ned). Eller du kan blande sjokoladesaus i stivpisket kremfløte, lage vaniljekrem eller servere friske bær ved siden av stivpisket kremfløte.
Hjemme hos oss fyller vi hvetebollene med stivpisket kremfløte tilsatt vaniljestang. Enkelt og utrolig godt. Som utgangspunkt for benytter jeg (selvsagt) bolleoppskriften min, som alltid gjør suksess.
Ingredienser
Bolledeig
900 g | hvetemel |
5 dl | melk |
25-50 g | gjær |
175 g | sukker |
1 ts | kardemomme |
1/4 ts | salt |
1 | egg |
150 g | smør , i terninger |
Fyll
kremfløte | |
vaniljestang , frøene | |
melis til kremen og til dryss |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk farten underveis. (Dersom du har god tid til å la deigen heve kan du redusere gjærmengden til 25 gram, men bruk 50 gram dersom du ikke har tid til å la deigen heve mer enn 1 time.) Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme. (Ønsker du en nærmere beskrivelse av bakeprosessen kan du ta en titt her.)
Ha bolledeigen på melet underlag og del opp i passe emner. Jeg pleier å lage 24 eller 27 boller av denne deigen, og steker de på hhv 2 eller 3 brett. Trill emnene til boller og legg på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse.
Stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.
Stivpisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt melis. Alternativt kan du benytte hjemmelaget vaniljesukker, vaniljeekstrakt eller bortekjøpt vaniljesukker. (Hvis du skal kjøpe inn vaniljesukker anbefaler jeg deg å kjøpe ekte vaniljesukker, som fås i velassorterte dagligvareforretninger. Du vil garantert kjenne forskjellen!)
Fyll bollene rett før servering og gi de et melisdryss. Og husk; finn frem servietter!
Hva er din fastelavnbollefavoritt?
De ser fantastisk gode ut Trine! Vi har ingen fastelavns tradisjoner her hjemme, men lurer på om jeg skal lage profiteroles med fyll av vaniljekrem. Ikke helt tradisjonellt, men godt!
Den oppskriften er bare nydelig og skal garantert testes ut på søndag!
Hei Trine
Som dine ,bare med en tynn skive med god marispan før kremen legges på.
Vet at marsipan ikke er din favoritt!
Bjørg
Det stemmer. Ha en fin fastelavnshelg, Bjørg! 😉
Hei Trine, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG helgespesial, god helg!
Takk for det! God helg til deg også! 😉
Liker den nye nettsiden; veldig oversiktlig! Ha ei god helg! Jeg liker svenskenes versjon, marsipan mums! Min mann er ikke så glad i marsipan heller.
Hei!
Liker oppskriftene dine kjempegodt, mange herlige tips å finne her.
Har en bolleoppskrifte som er nesten lik din, men min hemmelighet er i tillegg 1/2 ts hornsalt!
Da blir bollene skikkelig «fluffy». Får mye skryt for disse!
Jeg foretrekker fastelavnsbollene med flytende melis på. Hvert år inviterer jeg familie og venner på fastelavnsboller der jeg lager litt forskjellige typer- og de med flytende melis går alltid først. Mye kliss, men veldig godt! 🙂
Disse bollene ser kjempegode ut, skal prøve denne oppskriften i dag. Jeg pleier ikke å ha vanilje i kremen, men det høres jo grådig godt ut med vaniljekrem i. Blir alltid sulten av å besøke bloggen din, det er nesten skummelt.
Ingrid 🙂
Da er boller bakt, en veldig fin deig og ett fint restultat ble det. Oppskriften din er veldig bra. Takk.
Jeg lagde disse i dag, kjempegode!!!
Oppskriften utprøvd!!!! Perfekt resultat!!! Synes det er greit å smøre de me eggehvite før steking.. gir så fin farge..i tillegg til at de kanskje knaser bittelitt på toppen ;o)
Deilig bolleoppskrift, Trine. Jeg skal fylle de største med krem etter middagen. Men først blir det hjemmelaget pizza, som er vanlig søndagsmiddag her i gården. Men bollene lagde vi tidligere i dag, og har smakt på flere av dem. Ble kjempegode! 🙂
Denne oppskriften blir helt perfekt hver gang! Tusen takk for en herlig blogg!
takk for kjempebra oppskrift. De beste bollene ever. Ble store og luftlige + kjempegode. anbefales
Bollene ble gode de, men fy så tørre de er dagen etter. Selv oppbevart i plastpose er de knusktørre! Blir interessant å se hvordan de er tinte….
De ble kjempegode (også uten kjøkkenmaskin)!
Var ikke tørre dagen etter!
Endelig fått til gode boller takket være oppskriften din 🙂 Store og luftige:)
Takk for inspirerende blogg!
De ser helt nydelig ut, Trine 🙂 Gleder meg til dansekurset på mandag med deg! <3<3
Å, dansekurs med meg? Jeg vil nok heller anbefale deg å følge matbloggen min, fremfor noe dansekurs med meg… 😉
Fantastiske boller! Baking er langt fra min sterkeste side, men med denne oppskriften og idiotsikker fremgangsmåte fikk selv jeg nydelige boller. Tusen takk!
Denne bolleoppskriften er bare super! Den har blitt min favoritt etter at jeg klarte å rote bort oppskriftsboka mi!
Bollene blir vellykkede hver eneste gang! ☺️