Lesere av bloggen har vel forlengst fått med seg at jeg har en forkjærlighet for gjærbakst. Denne kjærligheten er blitt ytterligere forsterket etter at jeg har lest Morten Schakendas kokebok «Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom» og Åpent Bakeris kokebok «Brød«, og jeg har tatt med meg tips og knep fra disse bøkene som har tatt gjærbaksten til nye høyder. I fjor hadde jeg et surdeigsprosjekt og denne høsten er jeg på jakt etter det ultimate grovbrødet i Prosjekt Grovbrød. Men i dag er det søt gjærbakst som er tema, det er jo tross alt helg!

Det er allerede blitt publisert mange bolleoppskrifter på matbloggen, og jeg vet at mange av dere har prøvd dere på oppskriftene og har opplevd stor mestringsfølelse og glede ved både å bake og å smake på bakverkene. Som utgangspunkt for bolleoppskriftene benytter jeg stort sett den samme gjærdeigen, og jeg tenkte nå å gi en trinn-for-trinn beskrivelse av de ulike trinnene i bakeprosessen, og prøve å gi en forklaring på hvorfor vi gjør som vi gjør.
Råvarene koster ikke stort, her er det håndverket som gjør den store forskjellen. Hemmeligheten bak et vellykket bakeresultat er tid, tid og atter tid. I tillegg er det en fordel å perfeksjonere med nøyaktighet, romtempererte råvarer og at væsken holder omtrent 30 grader. Denne oppskriften forutsetter bruk av kjøkkenmaskin med eltekrok. Finn frem:
900-1000 gram hvetemel
5 dl melk (ca 30 grader)
25-50 gram gjær (helst rød)
150 gram sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
ca 150 gram smør, i terninger
*
Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret (og litt av melet), i kjøkkenmaskinen.
Melmengden kan ofte være vanskelig å beregne eksakt i oppskrifter da mel har ulikt fuktighetsnivå og følgelig absorberer ulikt med væske. Jeg pleier stort sett alltid, uansett hva jeg skal bake, å holde igjen litt på melet, for det er oftest enklere å spe på med mer mel etterpå enn å ha i mer væske. Har du for mye mel i gjærdeigen din blir den ofte hard og kompakt, og er best egnet til muring… Jeg pleier derfor alltid å begynne med 900 gram hvetemel i denne oppskriften og så sper jeg eventuelt på med mer.

Når det gjelder mengden gjær får du faktisk best gjærbakst om du ikke benytter så mye gjær. Men, det forutsetter at du har god tid slik at gjærdeigen får tid og anledning til å utvikle seg i sitt eget tempo. Jeg pleier å benytte 25 gram fersk gjær hvis jeg har god tid og 50 gram fersk (eller 1 pakke tørrgjær) om jeg ikke har så godt tid.

Når alle ingrediensene er på plass i bakebollen elter du på lav styrke i ca 10 minutter, til deigen slipper eltebollen. Juster eventuelt med mer mel om deigen er litt klissete.

Tilsett smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt innarbeidet i deigen, etter ca 10 minutter. Underveis øker du farten på kjøkkenmaskinen til omtrent middels styrke.

I «gamle» oppskrifter var det vanlig å smelte smøret og ha i dette sammen med melken. Ved å elte inn smøret får du en luftig og smidig deig, og det ferdige resultatet får nesten en slags «wienerbrødkonsistens».

Deigen skal nå være blank og fin og klar for heving.

Kle bakebollen med plast eller et lokk, og sett deigen på et lunt sted og la heve i 1-2 timer.

Du skal nå ha en myk, elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Form og eventuelt fyll deigen etter ønske. Inspirasjon til ulike måter å gjøre dette på finner du her.

Legg emnene på bakepapirkledt stekeplate og la de heve til omtrent dobbel størrelse under plast eller et klede.

Pensle med sammenvispet egg og stek midt i ovnen ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-15 minutter, til bollene er gjennomstekte og har fått en fin gylden farge. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket er og stekeegenskapene til stekovnen din.

Avkjøl bollene på rist og legg eventuelt et klede over.

Baksten nytes helst lunken, men kan med fordel fryses og taes opp ca en times tid før de skal nytes. Det beste resultatet får du om du lar de tine i romtemperatur og deretter varmer de i varmluftsovnen i ca 3 minutter på 200 grader – og vips så smaker de som nystekte igjen!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette skal prøves. Alltid inspirerende matoppskrifter fra deg:)Jeg har prøvd meg på biscottien din og den er blitt en hit.Ha en fin lørdag!

 2. Supert med trinn-for-trinn-beskrivelse. Jeg har enda ikke gått skikkelig til verks på søt gjærbakst, men nå vet jeg hvor jeg skal søke hjelp om jeg skal bake boller. (Som deg har jeg en forkjærlighet for søt gjærbakst, men det tror jeg kommer av at jeg ikke baker så mye selv.) Et spørsmål på tampen; jeg har lest og hørt at søt gjærbakst – imotsetning til brød – ikke skal elte noe særlig, men her står det 10 minutter. Har du hørt noe tilsvarende?

 3. Denne skal definitivt prøves ut ila helgen! Jeg har linket til siden din i bloggen min. Ikke en matblogg, men en blogg om litt forskjellig som jeg interesserer meg for:) Kjempeinspirerende blogg. Vil prøve ut det meste, vet ikke hvor jeg skal begynne:p

 4. Tusen takk for den grundige beskrivelsen av gjærdeigen! Jeg oppdaget bloggen din for alvor i går da jeg bakte "Verdens beste biscotti" med særdeles vellykket resultat, og i dag hadde jeg tenkt å prøve meg på sjokoladeknutene men var litt usikker på noen små ting i fremgangsmåten. Nå lurer jeg ikke på noe lenger, så nå skal jeg gå i gang!

 5. Gjærdeig er jo absulutt noe av det kjekkeste å bake. Godt er det også. har i det siste bakt boller med litt grovt mel og havregryn. Dei blir kjempegode. I tillegg nyter jeg dei med litt bedre samvittighet. Innbiller meg at det er litt sunnere. Ha ei herlig helg 🙂

 6. eg får vatn i munnen av å lese bloggen din!! Du lagar så fantastisk delikat mat…er så glad eg har funne en bra matblogg:) her blir det gjennomsøking i dag for å bestemme hva vi skal spise til middag i dag!

 7. Dette skal testes ut i morgen – et plaster på såret for ungene som synes mamma er teit som ikke vil sende de ut på tiggejakt i stygge klær…Hilde

 8. Eg ser at vi let oss inspirere av same bøkene! Eg har surdeig ståande. Synest frukt- og nøttebrøda er nydelege. Etter kvart finn eg mine eigne måtar. Elles så synest eg raud gjær gir bollar eit ekstra løft?Kan eg få legge bloggen din på blogglista mi?

 9. Hei hei. Jeg har nylig oppdaget denne bloggen (anbefalt av venninner), og har nå sittet og bladd litt fram og tilbake. Artig å lese forhistorien, og at bloggen er blitt en sånn suksess. Jeg har ikke prøvd noen av oppskriftene dine ennå, men det skal jeg garantert gjøre, for her var det mye fristende! Du burde nesten lage en bok av den, det er det garantert mange som ville vært interessert i. Litt enklere å ha på kjøkkenbenken enn laptopen. ;o)Tusen takk for at du så generøst deler av dine kunnskaper!

 10. Aah, takk for supre tips Trine :-)) Ha en fin kveld, tusen takkf or kjempehyggelig møte igår :-)Klem JOrid

 11. takk nok en gang for bra beskrivelse. men det er en ting jeg alltid lurer på…..skal man steke gjærbakst på varmluft eller vanlig over/undervarme?? og hvor i ovnen skal det stå???mvh Monica-fast leser 🙂

 12. Det så nydelig ut! Jeg er også kjempe glad i gjærbakst, men det blir ikke alltid like suksessfult hos meg 🙂 Forrige helg lagde jeg skolebrød, og de ble veldig vellykkede, selv om jeg føler selv jeg gjør akkurat det samme hver gang. Hm. 😉 Ha en fin helg videre!

 13. Denne oppskriften har gjennopplivet gleden ved bollebaking!! Ofte har jeg endt opp med gjærbakst som på det beste har vært egnet til muring, og jakt på bjørn…. Hos meg får kjøkkenmaskinen gå og gå og gå og gå, og deigen blir deilig og luftig! Itillegg er det alltid en fordel og "glemme" deigen når den står til heving, sånn at den får stå i fred og virkelig godgjøre seg! Jeg lager alltid dobbel porsjon, og lager kanelsnurrer, sjokoladesnurrer, rosinboller og andre boller… Og hele familien synes det er topp! Eneste forandringen jeg har gjort, er å ta ut egget fra oppskriften (pga eggeallergi i fam), og det ser ut til å fungere greit det også! Jeg følger matbloggen din hver dag, og det er alltid nye og spennende ting på dagsplan, og masse god mat!! Fortsett med det 🙂

 14. Å så deilig 🙂 Dette skal jeg jammen prøve..uvant å ikke blande ferskgjæren i væsken, men skal nok overkomme frykten 🙂 Gjærbakst er best :-)Ønsker deg en flott søndag!

 15. Takk for koselige tilbakemeldinger! Det setter jeg utrolig stor pris på. Motiverende! [kjøkkentjeneste]; lang elting av også søt gjærbakst er nettopp en av de viktigste prinsippene ift baking a la Schakenda og Åpent bakeri, så nå må du bare la kjøkkenmaskinen gå i minst 10 minutter heretter! Solveig; det er selvfølgelig helt i orden at du lenker til bloggen min i bloggrollen din!Monica; har oppdatert oppskriften ift stekefunksjon og stekerille, så nå skal det meste være med, tror jeg. Takk for at du sa ifra. Trine 😉

 16. Og jeg som trodde mine boller var gode! Men det var helt til jeg prøvde denne oppskriften…. Vedlig grei og smidig deig å arbeide med, og fantastiske resultat 🙂 Det blir heretter min nye bolleoppskrift.MvhSiren

 17. Fantastisk oppskrift! Har aldri blitt så godt fornøyd med gjærbakst noen gang før som det jeg ble etter å ha fulgt denne oppskriften! :)Tusen takk for god veiledning.Mvh Unn Iren

 18. Endelig en bolleoppskriften som gir fantastisk resultat og smak. Tusen takk! Jeg er i ferd med å skulle kjøpe meg en ny kjøkkenmaskin. Ser at du har en i fra Kenwood. Hvilken modell bruker du? Tusen takk for en flott matblogg. Den gir meg glede og inspirasjon.

 19. Tusen, tusen, tusen takk!! Har ikke bakt boller siden skolekjøkkenet ca 1990. Fant ut at jeg må kunne dette nå når jeg er småbarnsmor. Jeg fulgte fremgangsmåten din slavisk og er storfornøyd med resultatet. Det ble 4-åringen også :). Bare en ting jeg lurer på. Skal en først elte i 10 minutter på lavest styrke og så tilsette smør litt og litt i 10 nye minutter med og så øke tempoet litt underveis?

  1. Så gøy å høre at du fikk et bra resultat! Du har oppfattet «elteoperasjonene» korrekt, lav og så opp til middels styrke etterhvert! 😉

 20. Tusen takk for fantastisk bolleoppskrift!! De ble helt perfekte, fantastisk luftige!! Dette blir knall å servere familien som fastelavensboller neste helg etter en lang dag på 5-mila i kollen!!

 21. Har nettopp laget no-knead-bread,skal sette en bolledeig.Du har en fantastisk matblogg,er nesten innom kvar dag og finner spennende oppskrifter 🙂

 22. Jeg har for lengst konkludert med at jeg er best til å spise gjærbakst, og at jeg bør spare andre for å spise det jeg har bakt. Min virkelighet har vært høflige smil når folk har smakt mine kompakte kanonkuler av noen boller. Men, etter å ha lest dette innlegget, fant jeg ut at jeg skulle gi det et siste forsøk. Resultatet var fantastisk!!!! Jeg har kommet til gjærbaksthimmelen, og her liker jeg å være. Takk for hjelpen 🙂

  1. Åååå, det er så gøy å få slike tilbakemeldinger! Du er nemlig ikke alene, har fått så mange kommentarer og eposter med samme innhold, så vi begynner å bli ganske mange oppi gjærbaksthimmelen nå! Velkommen skal du være, og jeg håper dette inspirerer til å prøve andre bollevarianter også, for nå har du grunnprinsippene under huden! 😉

   1. Ser det er lenge siden du har kommentert her, men lurte bare på hvorfor du ikke bruker melange? 🙂 Og går det ann å evt bruke flytente smør/margarin?
    Også vil jeg si at jeg har aldri laget så god mat og bakst som etter jeg fant din blogg! 😉
    Mvh
    Kristine!

 23. kjempe god bolleoppskrift!!! men kan jeg spørre hva din beste måte å tine opp boller fra frysern, så de blir like gode og ferske som nystekte? =)

 24. Hei

  Har aldri vært noen stor bollebaker men tenkte denne oppskriften kunne være svaret. Siden jeg ikke tåler melk måtte jeg bytte ut melk med soya melk og smør med melange uten melk. I tillegg brukte jeg speltmel i mangel av hvetemel i huset. Deigen ble eltet og hevet og ble utrolig fin og lett å jobbe med.
  Bollene ble fine og luftige men dessverre litt tørre.

  Har du noen tips til hva som kan ha gått galt?

  1. Jeg har ikke bakt med soyamelk og melange uten melk og vet ikke hvilke egenskaper de evt har ift gjærbakst. Bakst med speltmel kan imidlertid bli tørt dersom du har i for mye mel. Spelt absorberer mer væske enn vanlig hvetemel. Kan det være noe av årsaken? Andre som har erfaring med dette?

 25. Heisann!
  Kjempe bra blogg med mange spennende oppskrifter og inspirasjon.
  Et lite spørsmål.. Tror du det er mulig å bake disse bollene uten kjøkkenmaskin? Er dessverre en fattig student som ikke har tatt seg råd til en kjøkkenmaskin enda 😉

 26. Trine! Tuusen takk for at du deler så mange fine oppskrifter med oss andre! Du forklarer på en kjempefin måte og gjør det enklere å forstå forskjellige oppskrifter. Her ihuset er vi veldig veldig takknemlig for at du blant annet har delt verdens beste bolleoppskrift med oss, det er virkelig de alle beste bollene vi har smakt! Nammmmmm!

  Hilsen Irene m/fam

 27. Etter en fiasko-bolledeig tidligere i uka – som helt seriøst ikke ville heve – fant jeg ut at jeg måtte finne en bombesikker oppskrift. Det er altfor lenge siden sist jeg bakte boller (tipper ca 3 år), men som tobarnsmamma føles det som et must å ha teken på dette. Fulgte oppskriften og fremgangsmåten din, og deigen ble den rake motsetningen av fiasko! Fantastisk luftig deig, og herlige, saftige, luftige boller.
  Det eneste som gikk galt tipper jeg var at deigen fikk heve for lenge… Det ble nemlig ganske mye gjærsmak av bollene… Brukte rød tørrgjær (aldri brukt rød før), og en hel pose (når vi baker brød bruker vi veldig lite gjær – en pose rekker sikkert til 5×3 brød – og vi lar dem som oftest heve over natten). Satte deigen før en tur ut på lekeplassen, og så gikk det ihvertfall 4 timer før de faktisk ble bakt ut. Er det sånn at det blir mer gjærsmak av at den får mye tid på seg? Og smaker den røde gjæra annerledes enn den blå?
  Uansett tusen takk for den gode oppskrifta, og ikke minst forklaring av fremgangsmåte! Du inspirerer virkelig til å tørke støv av både forkle og kjøkkenmaskin!

 28. Hei!
  Jeg må bare tipse om at denne bolleoppskriften kan man bruke til glutenfrie boller også. Det er mange som sliter med å få til glutenfri gjærbakst men jeg har funnet frem til en oppskrift med glutenfritt mel som er nesten identisk med din bortsett fra at det er 1 ekstra egg pluss 1 ts bakepulver oppi i tillegg, ja og så glutenfritt mel selvsagt. Når det gjelder melet så er det viktig at det er Semper glutenfri mix som brukes, det oppfører seg mest likt hvetemel. Man må elte med K-spaden på Kenwooden 🙂

 29. Hei, hei!!
  Mange kommentarer på denne oppskrifta, supert!
  I kveld slo jeg til med dobbel porsjon, og hvorfor ikke når sultne guttebarnebarn kommer på besøk og vil ha mormors boller, kringler, skolebrød og kanelsnurr. For det var det det ble.
  Av dobbel porsjon ble det 24 luftige boller, 12 skolebrød, 12 kanelsnurrer, – og ei stor prinsessekake. Alt av samme oppskrift, – utrolig kjekt, kjapt og ikke minst billig.
  Kan nevne at jeg holdt i igjen 300 gram hvetemel (ca 100 gram i oppskriften din på en porsjon) Men ellers doblet jeg de andre ingrediensene, men kun 50 gram rød gjær.

  Tusen takk, igjen, Trine. Alltid spennende med bloggen din som brukes flittig.
  Kvelden ble toppers her hos patriarken og meg – vi MÅTTE jo smake.

  1. Så gøy at bolleoppskriften falt i smak hos både store og små. Det gjør de også her i huset, og det eldste barnebarnet mitt var ikke gammel første gang han dro meg bort til stekovnen og babler om noe som ikke var til å misforstå. 😉

 30. Hei!
  Jeg er absolutt ikke den som briljerer på kjøkkenet, men en gang i blandt får jeg det for meg og prøver å lage noe. Nå er det lenge siden jeg har bakt, så jeg tenkte jeg skulle prøve meg og innvie det lille studentkjøkkenet jeg nå har flyttet til (ikke mye plass, ikke mange kjøkkenmaskiner og veldig liten ovn). Jeg må bare si at selv om det måtte stekes i 4 omganger, så ble resultatet helt fantastisk! Har aldri sett en så luftig og fin deig og er gleder meg virkelig til å begynne å bake litt mer igjen! Tusen takk for supre oppskrifter, tror det med å ikke smelte smørret gjorde en stor foskjell! Nå som jeg er i gang vil jeg også nevne at jeg er en stor fan av bloggen, det gjør middagslaging (særlig alene) så mye lettere og jeg får mye inspirasjon av ukemenyene! Jeg er absolutt ikke en person som kan lage noe ut i fra hodet, men har jeg en oppskrift er det noe annet og derfor er jeg ofte innom for tips.
  Som mamma sa når hun først fant bloggen «Jeg kan ikke tro at man får tilgang til alt dette gratis, jeg kunne gjerne betalt!»

  Mvh Synne (20) på en liten hybel i københavn. 🙂

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Så bra at du har lyktes med bolleoppskriften, den blir alltid bra og nå har du grunnlaget for å lage allslags bakverk med søt hvetedeig! Håper du fortsatt finner inspirasjon på bloggen min! 🙂

 31. Nå måtte jeg bare rett inn her og skrive etter å ha prøvd bolleoppskriften din. Den er fantastisk!!! Det var en flott og luftig deig jeg fikk, og nå sitter vi her spente på at de skal bli ferdige i ovnen. Tusen takk skal du ha! Bloggen din inspirerer stort! 🙂

  Mvh Ellen

 32. Skal bake disse bollene for andre gang! De er helt nydelige, luftige og utrolig gode! Takk for en flott oppskrift =)

 33. Hei!!
  Jeg fant denne bloggen i dag, vet det er litt old, men prøver meg allikevel.
  Jeg har bakt siden jeg var liten jente. Alltid med supert resultat. Men så kom jobb, hest, hunder, og hus osv… Så etter noen bakefrie år så skulle jeg endelig lage min store favoritt, kanelboller!!!
  Men…. Det gikk rett i dass, ikke en gang men uendelig med ganger. Prøvde alt. Varmere temp inne og på væske. Kaldere temp, lengere heving,kortere, ikke etterheve osv. Annen gjær, tørr, søt,alt! U Get it.
  Problemet mitt er nå plutselig at det er så sykt mye luft i deigen. Enorme luftbobler som jeg ikke klarer elte ut. De steker så som så, noenganger overhever de i ovnen, andre ganger er de like firkantet som når jeg skar emnene med kniven liksom, men det verste er den overveldende alkoholsmaken/gjær smaken på de. Ofte kaster jeg deigen uten steke de…. Vet at etter jeg var gravid så er lukte og smakssansene mine insane! Det burde ikke være mulig. Og det er mange år siden. Men andre kjenner det også, så da er det nok bare verre for meg. Jeg har lest blogger og forumer opp og ned, men ingen som har det slik. Digger bloggen din, og dør etter å bake igjen. Gubben elsker jo bakst, men er så lei å bli skuffa. Fikk til noen få deigen, men da brukte jeg knapt gjær, turte knapt å heve de, eller kaldhevet de i evigheten. Slitsomt. Håper så HARDT på at du skjønner hva jeg mener og har noe tips altså. 🙂

  1. Det var lenge siden du skrev, men bedre seint enn aldri. Deig som hever for lang tid utvikler en alkoholduft og -smak. Hvis man har det kjølig på kjøkkenet kan deigen godt heve 1-1,5 time uten at så skjer, dog hvis man har det varmere så kan det kanskje holde med 45 minutters heving. Du kan bruke både vanlig gjær, rød gjær og tørrgjær til baking av boller, men husk da at søt hvetedeig hever litt langsommere med blå gjær og trenger litt lengre tid for å heve enn med rød gjær. Med tørrgjær kreves enda litt lengre heving enn med blå fersk gjær. Litt lengre heving er ikke noen ulempe, istedet er det positivt for utvikling av smak og konsistens på deigen. Personlig foretrekker jeg fersk blå gjær ved baking av boller. Uansett varme på kjøkkenet og typ av gjær man bruker så får man bare overvåke deigen og bake den ut på en gang når den har doblet i størrelse for da skal ikke alkoholduften og -smaken rukket å sette seg.

 34. Hei.Tusen takk for en fantastisk forklaring på en god gjærbakst.Har bakt i 30 år,men nå først vil jeg si at jeg kan det.det pga. dine baketips.Har i dag bakt aniskringler etter min oppskrift,men med din framgangsmåte og disse har aldri blitt så luftige før.

 35. Hmmm..Skal bollene først eltes på laveste styrke i 10 min, og så eltes med smørterninger i nye 10 minutter hvor jeg øker tio middels hastighet? 🙂

  1. Det stemmer. Når det gjelder hastigheten de første 10 minuttene må du se det an, og mulig du kan øke på litt. Det kommer jo helt an på hva slags maskin du har, og vanskelig å angi hastigheten helt eksakt. Det viktigste er at deigen blir godt eltet. Lykke til!

 36. Takk for super oppskrift på boller! Den er nå den enste som blir brukt!! Hvordan er det å kutte ned på sukkeret og kutte ut kardemomme, og bruke oppskriften til rundstykker eller horn? Den deigen er jo bare så god å jobbe med, og man slipper å bruke masse mel når man baker ut. Alltid luftig og godt resultat!

 37. Hei,
  Jeg er nok litt forvirret, for skal man blande sammen med alle ingrediensene inkl. melk først eller skal man tilsette melk etterhvert slik det ut som på bilde nr.2?

  1. Det er opp til deg om du har alt oppi på en gang – før du begynner å elte, eller om du har i melken idet du begynner å elte. Anbefaler deg ellers å ta en titt på de nyere bolleoppskriftene også.

 38. Da prøver jeg meg på denne jeg, og det må være den fineste deigen jeg har hatt!! jeg prøver meg på kaldheving….jobber til natta og skal ha noe med i bhg i morgen…hva tror du de sier til nystekt hvetekake..:-D Håper bare det blir bra, ellers blir det kjeks fra hylla på Spar…:-D

   1. Tusen takk for raskt svar!!:D skal sjekke nyere oppskrift!:)
    Ha en nydelig dag!

    Hei

    Cirka hvor mange boller blir det ut av denne oppskriften?:)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste