* 23. DESEMBER *

Nå er det endelig juleferie for min del, og fri fra jobb til og med 3. januar. Men, jeg tar ikke juleferie fra bloggen riktig enda, først vil jeg dele noen gode sausoppskrifter (++) som smaker godt til julematen.Kalkun er for mange typisk jule-/nyttårsmat og da må det serveres god saus til! Jeg er ofte ikke så begeistret for litt fete sauser, men denne appelsinsausen med chili er så god at også jeg forsyner meg grådig, og det gjør også de andre rundt bordet, så her er kunsten å lage nok! Du er herved advart!

 

Denne kalkunmiddagen serverte jeg døtrene mine i forkant av årets konfektmaraton, hvor det var viktig med et godt måltid i magen før vi viet oss i kalorienes tjeneste. Jentene var storfornøyde med maten, og ga tydelig uttrykk for at de satte pris på å få servert mammas mat og appelsinchilisaus igjen.

 

Til 4 trenger du omtrent:

Urtebakt kalkunbryst
800-1000 gram kalkunbryst
smør
sitronsaft
timian
salt og pepper

 

Gni inn kalkunbrystet med smør og sitron, og krydre med timian, salt og pepper. Pakk inn kalkunbrystet i aluminiumsfolie. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av brystet, men pass på at hullet (i folien) kommer litt høyt oppe på «pakken» din, slik at kraften ikke siver ut. Stekes ved 150 grader til kjernetemperaturen er ca 70 grader. Det vil ta ca 2,5 -3 timer, avhengig av hvor stort kalkunbrystet er. Har du det travelt kan du eventuelt øke temperaturen litt, til maksimalt 175 grader. Når kalkunbrystet har nådd kjernetemperaturen åpner du lett på folien og lar den hvile i ca 20 minutter, før du skjærer den i passende skiver.

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker
ca 10 poteter, i skiver på langs
4 gulrøtter, i staver
1 sellerirot, i staver
smør/olje
salt og pepper

 

Legg potetene på matpapir i en langpanne. Ringle over litt olivenolje eller ha på noen klatter med smør. Krydre med salt og pepper, og stek ved 200 grader varmluft (eller 220 grader ordinær over- og undervarme) i ca 5-10 minutter. Tilsett så gulrøttene og selleriroten og stek videre til grønnsakene er møre og fine, og har fått litt farge i kantene.

 

Appelsinsaus med chili (normalt nok til 6-8 porsjoner)
3-4 sjalottløk, finhakket
1-2 ss smør
1-2 ts frisk chili, finhakket
3 dl appelsinjuice
3 dl kyllingkraft eller vann + kyllingfond
3 dl creme fraiche
revet appelsinskall av ca 1/2 appelsin
salt og hvit pepper

 

Fres løken i smøret, til det blir blankt og mykt. Tilsett chili, appelsinjuice og kyllingkraften.

Du kan eventuelt erstatte noe av kraften med hvitvin. La sausen koke ca 10 minutter. Rett før servering tilsetter du creme fraiche og appelsinskall og varm opp. Smak til med salt og hvit pepper. (Denne sausen er også god til feks kylling og svinekjøtt.)

 

Asparges
eventuelt 12 asparges (kan sløyfes)
salt og sukker

 

Kok aspargesen i ca 2-4 minutter i vann tilsatt litt salt og sukker. Ta de opp av vannet og server umiddelbart.

 

Anrett det hele på varme tallerkener med en raus dose med appelsinsaus. Det kan også være lurt å sette litt ekstra saus i et sausenebb på bordet, så slipper du å fly til og fra komfyren når den ene etter den andre av gjestene ber om påfyll…

Mens vi er i gang med gode sauser tenkte jeg at jeg samtidig skulle tipse om bringebærsaus som passer godt til riskrem, noe som er en dessert som vil stå på mange dessertbord i morgen ettermiddag, inkludert vårt.

 

Finn frem:

1/2 dl vann
ca 75 gram sukker
1 vaniljestang
ca 200 gram frosne bringebær
1/2 sitron, saften

Kok opp vann og sukker. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett de frosne bringebærene og presset sitron og la blandingen stå og trekke til bringebærene er nesten opptinte. Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Hvis du synes sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis.

 

Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.

Ha en fin lillejulaften!

Skriv ut

Min Handleliste