Bolognesesaus er en italiensk klassiker med opphav fra Bologna og som finnes i utallige varianter. Tradisjonelt inneholder retten kjøtt og pancetta, i tillegg til blant annet gulrot, løk, selleri, tomat, hvitvin, salt og pepper. Jeg har her laget en kjøttfri variant hvor kjøttet er byttet ut med røde linser og litt mer grønnsaker. Prøv denne pastaretten neste gang du skal ha en kjøttfri middag!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PASTASAUS

1 rødløk , i små terninger
3 fedd hvitløk , finhakket
2 ss tomatpuré
300-400 g hermetiske tomater , hakkede
2 gulrøtter , i små terninger
100-150 g sellerirot , i små terninger
1 stilk stangselleri , i små terninger
1 dl tørre røde linser
3 dl grønnsaksbuljong (eller utblandet grønnsaksfond)
1 laurbærblad
1/2-1 ts timian (tørket), smak til
1/2-1 ts basilikum (tørket), smak til
1-2 klyper chiliflak , smak til
1/2-1 ts hvitvinseddik , smak til
salt og pepper , smak til

TILBEHØR

4 porsjoner pasta , kokt etter anvisningen
parmesan *
friske krydderurter (kan sløyfes)
godt brød

SLIK GJØR DU

Skjær opp alle grønnsakene som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk, men ikke så lenge at den tar farge. Tilsett hvitløk mot slutten av steketiden. Tilsett tomatpureen, rør godt sammen og la det stå å surre i ca. 1 minutt. Tilsett deretter hakkede tomater, grønnsaker, grønnsaksbuljong, røde linser og mesteparten av krydderet, og gi det hele et oppkok. La det stå å småkoke uten lokk til grønnsakene og linsene er møre, etter 15-20 minutter (avhengig av størrelsen på grønnsaksterningene). Smak til med hvitvinseddik og eventuelt mer krydder om nødvendig. Fjern laurbærbladet.

Kok pastaen etter anvisningen på pakken.

Server sausen sammen med nykokt pasta, revet parmesan og friske krydderurter. Drypp gjerne litt av din beste olivenolje over retten – og nyt den gjerne med godt brød som tilbehør.

VEGETARISK PASTA “BOLOGNESE” MED RØDE LINSER

TIPS

 • Bytt ut parmesanen med en vegetarisk ost dersom du ønsker en ren vegetarrett.
 • Dersom du ønsker det kan du benytte ca. 300 g ferdig kokte linser isteden for tørre linser. Skyll linsene til det slutter å skumme og tilsett dem når det er ca. 10 minutter koketid igjen. Det er mulig du også bør redusere mengden grønnsaksbuljong med 1/2-1 dl.
 • Du kan erstatte grønnsakene med andre typer rotgrønnsaker. Tørkede urter kan selvsagt erstattes med friske urter (smak til).

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det har vært noen tekniske problemer de siste dagene, men det skal ha vært mulig å bruke bloggen som normalt mesteparten av tiden. Selv opplever jeg ikke noen problemer med innlogging nå. Det skal imidlertid gjøres ytterligere forbedringer på bloggen i morgen tidlig som jeg håper bedrer dette. 🙂

 2. Heisann. Du burde vel visst at parmesan ikke er vegetarisk hvis du skal drive en matblogg 😉

  1. Det finnes mange varianter av vegetarianisme. Med vegetarmat her på bloggen mener jeg oppskrifter som ikke krever slakting av dyr eller fisk. Jeg benytter derfor melkeprodukter og egg i mine vegetaroppskrifter da melk- og eggproduksjon ikke forutsetter slakting av dyr. Du tenker kanskje på vegansk? Da benyttes heller ikke melkeprodukter eller egg.

   1. Heisann igjen. For å lage Parmesan kreves det å slakte en kalv. Mer spesifikt; blir magen åpnet, tørkes, kuttes i kuber og legges i osteblandingen for å «tykne» den. Bare å søke det opp!

    Dette burde du vite, for dette blir litt flaut.

    1. Parmesan kommer opprinnelig fra Podalen i Nord-Italia, der den antageligvis ble laget av munker allerede på 1200-tallet.

     Strenge krav til parmesan

     Ekte parmesanost er gyllen, fast og kornete og har en velluktende aroma. Den lages av kumelk og har en helt spesiell smak av både salt og søtt. For at melken skal kunne benyttes, må kuene kun ha spist grønt gress, og det stilles strenge krav til hvor mye hver ku skal melkes.

     Slik lages parmesan

     Produksjonen av parmesan foregår på samme måte som for emmentaler.

     Mysebakterier og løpe tilsettes oppvarmet råmelk, og så får melken tykne i omtrent en halvtime ved 30-32 grader.
     Når den har tyknet til riktig fasthet, skjæres massen til den har maiskornstørrelse.
     Samtidig varmes massen opp en halvtime og deretter røres før mysen blir drenert vekk fra ostemassen.
     Til slutt blir osten plassert i en ringform og presset kraftig sammen. Formen blir så flyttet, og osten legges over i et saltbad. Her ligger den i en til tre dager og gir fra seg vann, tar opp salt og danner skorpe.

     Til slutt legges osten til modning. Parmigiano Reggiano modnes i alt fra 12 måneder til flere år avhengig av hvor smaksrik osten skal bli.

   2. Jeg synes Trine har helt rett når det gjelder Parmesan, men hvis man skal være veldig pirkete så skiller man på tre slags vegetarisme; Vegetar helt uten animalske produkter, laktovegetar tåler melkeprodukter, og lakto/ovo både melk og egg. Vegansk er selvsagt helt uten melk/egg.

    På en blogg som Trines synes jeg ikke hun behøver å skille på de ulike former for vegetarisme. Det finnes nok av nettsider som er viet temaet vegetar/vegan. Jeg synes faktisk det er veldig fint at hun har med ulike former for vegetarmat. Selv er jeg lakto/ovo og synes hennes oppskrifter i denne matgruppen er glimrende.

   1. Nei det gjør jeg ikke, de fleste harde oster er ikke vegetarisk. Myke oster derimot, er vegetarisk 😉

 3. Hei!
  Tusen, tusen takk for en fin oppskrift!
  Retten falt virkelig i smak.

  Ekstra fint med oppskrifter uten kjøtt.

  Hilsen Therese
  P.S Hvis jeg har problemer med en av ingrediensene sløyfer jeg den bare 😉

 4. Herlig pastasaus. For enkelhets skyld -og fordi noen her reagerer på løk-biter mm, kjørte jeg alle løk og grønnsaker i foodprocessor sammen, før det gikk i pannen. Ferdig kokte linser og 2 dl buljong var helt perfekt. Lenge siden pastasausen har fått så mye lovord her. Med kjøttgeig har de vært heller lunkne, og da er det med alle ingredienser, og småputring i nærmere over 30 min. restene gikk også ned på høykant 2 dager etter!! og vi digger parmesan – men øver på å kutte ned på kjøtt!

 5. Denne retten ble en suksess her i familien! Vi har spist mye spagetti med kjøttdeig her i huset, men nå har denne retten overtatt:) MInstemann på 1,5 år er også fan, så lenge vi moser den litt med stavmikser:)

 6. Denne er helt fantastisk! Vi lager for andre gang i dag. Ungene var helt i hundre sist. Vi brukte restene som pizzasaus, noe som falt i smak hos alle. Rask og enkel å lage. En vinner hos oss!

 7. Vi har byttet ut bolognese med kjøtt med denne. Den er kjempegod. Og guttene våre på 5 og 8 inhalerer denne

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste