Torsk serveres omtrent en gang i uken hjemme hos oss. Årsaken til det er at vi alle tre er veldig glade i torsk, at det er enkelt å lage og morsomt å variere, samt at vi alltid har noen torskefileter på lur i fryseren. I hverdagen benytter jeg stort sett frosne fiskefileter, enten "gourmettorsk" fra frysedisken eller torskefileter fra fiskebilen. Aller best er det jo å benytte egenfisket torsk eller å kjøpe fersk torsk fra fiskedisken, men det er imidlertid forbeholdt de mer sjeldne anledningene, hjemme hos oss er det mest hverdager.
Frossen torsk på en hverdag kan også tilberedes til å bli et lite festmåltid. Det er ikke mye som skal til og det tar heller ikke spesielt lang tid. Et lite triks for å få barn til å spise torsk er å servere sprøstekt skinke eller bacon ved siden av. Jeg hadde besøk av noen barn forleden, og torsk og grønnsaker gikk ned på høykant, når det fikk følge med ganske mye sprøstekt skinke. Det var så gøy å se! Til to store og en liten trenger du omtrent:

Ingredienser

Ovnsbakt torsk

500 g torskefilet (ca.)
maldonsalt
hvit pepper

Ovnsbakte provencetomater

2 tomater , delt i to
olivenolje (litt)
provencekrydder

Chilismør

3 ss smør
1 sjalottløk , finhakket
2-3 ss soyasaus
rød chili , finhakket (litt)
1 ss timian , finhakket (ca.)

Garnityr

3 skiver parmaskinke eller annen skinke/bacon
sukkererter
1-2 ss smør
poteter eller annet tilbehør etter ønske

SLIK GJØR DU

Legg tomatene i et ildfast fat med snittsiden opp og drypp litt olje over. Krydre med provencekrydder og stek ved ca 200 grader i ca 20 minutter.

Smelt smøret i en kjele og la det småputre ca 15 minutter. Fjern skummet som danner seg underveis. Smøret blir etterhvert brunt. Bland sammen sjalottløk, soyasaus, chili og timian i en liten bolle. Rett før servering rører du sammen smøret og chiliblandingen, som da vil være klar for bruk.

Legg fiskefiletene på et smurt ildfast fat. Ha over litt olivenolje og krydre med salt. Stekes ved 200 grader i ca 12-15 minutter, til den er passe stekt og såvidt faller fra hverandre.

Stek parmaskinken i middels varm stekepanne, til den blir sprø. La den renne av på litt kjøkkenpapir. Du kan eventuelt erstatte parmaskinke med annen skinke eller bacon.

Smelt smør i en liten kjele og tilsett sukkerertene. Varm de opp og la de surre noen minutter til de er gjennomvarme, men fremdeles har beholdt noe av spensten.

Anrett sukkerertene på en tallerken og legg torskefileten oppå. Ha over 1-2 ss med chilismøret og legg skinkeskiven oppå. Serveres med de stekte tomatene og poteter eller annet tilbehør etter ønske. Jeg serverte retten med ovnsstekte mandelpoteter. (Del i to på langs, drypp med olje og strø på litt maldonsalt. Stekes ved ca 225 grader til potetene er gjennomstekte og har fått en fin farge.)

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine!
  Denne retten serverte jeg på vinklubb i går. Den var fantastisk god! Du gjør fisk veldig spennende. Tusen takk!
  Vintips: Dopff&Irion, Gewurztraminer (Vin d’alsace, Frankrike)

  Helene 🙂

 2. Forsøkte meg på denne i dag og dette blir definitivt en ny middagsfavoritt her!
  Byttet ut sukkererter med stekte gulrøtter.
  Super oppskrift 🙂

 3. Veldig godt!
  Lagde den med uerfilet og serranoskinke, og grønn ertepuré istedenfor sukkererter. Strødde litt hakket purre og persille og sitronpepper på fisken, det gjorde ingen skade. Og brukte både litt godt smør og olivenolje over når jeg stekte det.
  Namnamnam!

 4. Fantastisk godt. Har servert den nå i påskefjellet med tilbakemelding om at dette fortjente to stjerner i Michelin-guiden! Takk for super oppskrift. Fortsatt god påske!

 5. Aldeles nydelig! Selv jentene mine som ikke liker torsk, syntes det var godt og spiste opp alt. Det smakte fortreffelig! Takk for den fantastisk gode oppskriften!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste