Jeg er utrolig glad i balsamicosaus, både til fisk og til kjøtt. Første gang jeg smakte det var til et breiflabbmåltid jeg tilberedte for snart 20 år siden, og hadde det ikke vært for at det var andre rundt bordet, så hadde jeg nok slikket ren tallerkenen. Siden den gang har jeg ofte laget saus eller sjy basert på balsamicoeddik til hvit fisk, både til hverdags og til fest. Dersom noen sjalottløk får lov til å kose seg vel og lenge i sausen tas du til nye høyder! Dette er en oppjustert variant av denne populære oppskriften, og er også å finne i Trines mat.

Ingredienser

OVNSBAKT TORSK

600-800 g torskerygg , i 4 porsjonsstykker
havsalt
salt og pepper

BALSAMICOLØK

250 g sjalottløk
1 1/2-2 ss sukker
1 dl balsamicoeddik
1 1/2 dl grønnsaksbuljong
1 1/2 ss smør

SELLERIROTMOS

800 g sellerirot , i terninger
3 poteter , i terninger
2-3 ss smør
salt og pepper

GARNITYR

250 g aspargesbønner eller annet tilbehør
1 ss smør

SLIK GJØR DU

Torsk med balsamicoløk og sellerirotmos

Strø grovt havsalt på torsken og la det trekke i 10-20 minutter. Skyll av saltet, tørk av fisken med litt kjøkkenpapir, og krydre deretter med litt salt og pepper. Bak deretter fisken midt i ovnen ved 150 grader i 15-17 minutter. Ta ut formen, dekk til med folie og la torsken hvile i ca. 5 minutter før den er klar for servering.

Kok sellerirot og potet i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine. Hell av vannet og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Rør inn smør og smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Fres løken i nøytral olje på lav varme i ca. 10 minutter. Tilsett sukkeret og la det smelte og ha deretter i balsamicoeddik og grønnsakskraft og la den surre med til det er redusert til omtrent halvparten, til du har en ganske tyktflytende saus. Det tar omtrent 15-20 minutter. Ikke bruk din beste balsamicoeddik, en rimeligere (søt) sort fungerer bra her. Smak deg frem underveis, kanskje må du tilsette mer sukker dersom balsamicoeddiken din er litt sur, eller mere vann dersom grønnsaksbuljongen er salt. Rør inn smøret rett før servering. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker etter at smøret er rørt inn.

Fyll en kasserolle med 2-3 cm lettsaltet vann. Tilsett smør og la aspargesbønnene dampe til de er ferdige, etter noen minutter.

Anrett torsken oppå brekkbønnene og ha balsamicoløken over. Server sellerirotmosen ved siden av.

Torsk med balsamicoløk og sellerirotmos

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette skal jeg lage 🙂 Hva mener du med at løken skal “frese” på lav varme?? Frese, da tenker jeg litt varme?? Tusen takk for all inspirasjon du bidrar til matlging med:)

 2. Heisann.Har laget denne før og skal fiske opp med denne og fransk løksuppe lørdag. Har du noen vintips??
  Og takk for mye god inspirasjon

 3. Hei Trine,
  Dette ser veldig godt ut!
  Kan man bruke balsamicosirup istedet, og heller redusere en del på mengden sukker ?

  Takk for fantastisk gode oppskrifter og mange gode tips!

 4. Takk for nydelige oppskrifter, Trine. Vi har laget denne retten noen gangen nå. Alltid suksess! Balsamicoløk er helt fantastisk og kan brukes til mye annet! For øvrig er vi på bloggen din hver uke. Du har ikke bare gode oppskrifter, du tar gode bilder av maten. Det er en kunst i seg selv.

 5. Hei Trine.
  Jeg har laget Torsk m balsamicoløk…..
  flere ganger. Men har et spørsmål; hvordan lager du balsamico»sausen»? Lager du den med løken oppi eller tar du en ny kjele med sukker, balsamico og grønnsaksbuljongen. Jeg får ikke til å få den redusert og tykk.
  Mvh
  Kristin Andersen

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste