Jeg håper dere alle har hatt en fin julaften og første juledag! Det har jeg! Er nå som snarest innom med oppskrift på årets riskrem, som ble utrolig god!
Etter at jeg traff min kjære har riskrem vært desserten vår på julaften. Tidligere var jeg ikke så veldig begeistrert for riskrem, men etter at jeg selv begynte å lage det har jeg smakt meg frem til en oppskrift jeg selv liker og som ellers også slår an. I år byttet jeg ut noe av fløten med creme fraiche, noe som løftet riskremen til nye høyder.

Ingredienser

Risengrynsgrøt

200 g grøtris
2 dl vann (ca.)
1 l H-melk
1 vaniljestang

Riskrem

Risengrynsgrøten , avkjølt
1/2 boks creme fraiche (4-5 ss)
3,5 dl fløte , stivpisket (ca.)
2-4 ss sukker

Bringebærsaus

1 dl vann
150 g sukker (ca.)
1 vaniljestang
400 g bringebær , gjerne frosne
1/2 sitron , saften

SLIK GJØR DU

Lag grøten etter anvisningen på pakken, men tilsett vaniljestangen i melken og la den koke sammen med grøten (splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, og tilsett både frø og stang). Bruk en tykkbunnet kjele og rør godt slik at det ikke brenner seg i bunen. La grøten avkjøles helt.

Fjern vaniljestangen og rør inn creme fraiche. Stivpisk kremfløten sammen med sukkeret. Du kan eventuelt redusere litt på kremfløten, det er smak og behag hvor “kremete” riskremen skal være. Bland forsiktig sammen kremen og grøten med en slikkepott. Dryss eventuelt over noen skåldede, hakkede mandler til pynt, eller hakkede pistasiekjerner.

Kok opp vann og sukker til sukkerlake. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett bringebærene og la blandingen stå og trekke litt (til bærene er opptinte hvis du benytter frosne bær). Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Smak til med presset sitronsaft. Dersom du synes at sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis. Serveres sammen med riskremen. (Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.)

Hjemme hos oss har vi som tradisjon å ha mandel i riskremen, og i år var det jammen min tur å få mandelen!

Ha en fin romjul!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Creme fraiche i riskremen hørtes veldig godt ut. Det skal prøves neste år. Vi pleier å ha kirsebærsaus til riskremen, men både min mor og jeg (som er de eneste som bruker saus på riskremen) var enige om at bringebærsausen din var en skikkelig høydare.

 2. Creme fraiche prøvde jeg ikke, men håper det kommer en påminnelse til neste år.
  Ellers så brukte jeg sausen til dine “krydderkokte pærer” til riskremen i år, og det smakte helt fortreffelig!

 3. For en fantastisk blogg! Jeg er ganske så ubrukelig på kjøkkenet, men nå føres bloggen din til på lista, så da må jeg vel bli bedre etterhvert?! Denne riskremen testes allerede på nyttårsaften- jeg gleder meg! Ønsker deg et eventyrlig nyttår ;o)

 4. Som deg er jeg havna i en familie som MÅ ha riskrem på julaften. De kjøper den ferdiglaget, men neste jul – DA tester jeg ut denne oppskrifta! Liker veldig godt syrlige smaker, så dette må jo bli en innertier 🙂

  1. Jeg sa det samme til meg selv under julemiddagen i går. Jeg likte ikke riskrem før jeg begynte å lage det selv. 🙂

 5. Hei;) takk for herlige oppskrifter.
  Jeg skal ha gjester lør og søn. Jeg skal lage riskrem etter din oppskrift,. Det jeg lurer på er om jeg kan lage riskrem eks på fredag for begge dagene? Blir det noe smaks endring?

 6. Denne er fantastisk god! Laget den for andre år på rad og lite ante jeg at riskrem skulle være så enkelt å lage! Prøvde en ny twist med bringebærsausen i år, la en stjerneanis i blandingen i tillegg til vaniljestangen og lot det stå over natten. Samboeren klagde iallefall ikke 😉
  God jul, Trine, og takk for mange fantastiske oppskrifter. 🙂

 7. Ris-kremen var en drøm ! aldri hadde jeg laget en så god ris-krem før …
  Tusen takk for kjempe god oppskrift, gleder meg til i kveld og til neste år/jul 🙂
  God JUL 🙂

 8. Denne så veldig god ut. Tror du jeg kan bruke rømme i stede for kesam? Jeg får ikke tak i kesam her hvor jeg bor dessverre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste