Panna cotta er en av de enkleste dessertene du kan lage, og kan toppes med sauser, frukt og bær etter sesong og hva du har tilgjengelig. Panna cotta er en italiensk dessert, som oversatt til norsk betyr ”kokt fløte”. Fløte er også hovedingrediensen i denne oppskriften, men jeg har i tillegg tilsatt yoghurt naturell som sammen med sitronskall gjør at denne desserten blir syrlig og god.

Ingredienser

PANNA COTTA

3 plater gelatin
1 1/2 ss sukker
1 ss flytende honning
3 dl kremfløte
1 dl melk
1 vaniljestang , frøene
1/2 (økologisk) sitron , revet skall
1 dl yoghurt naturell
4-5 glass eller porsjonsformer

PASJONSFRUKTSAUS

5 pasjonsfrukt
1-2 ss sitronsaft
2 ss flytende honning

SLIK GJØR DU

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring, opp mot kokepunktet. Karamellen vil stivne når den kommer i kontakt med den kalde væsken, men etterhvert vil den og honningen løse seg helt opp.

Vask sitronen i lunkent vann og tørk den godt med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern og ha det i fløteblandingen. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i 5-10 minutter. Slå av varmen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen. Sil blandingen.

Ha yoghurten i en bolle og hell den noe avkjølte fløteblandingen over, og rør godt sammen. Ikke ha yoghurten i kjelen, da kan det skille seg. Smak eventuelt til med mer sukker, honning eller sitron, og hell deretter blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. 4 timer eller mer.

Del pasjonsfrukten i to og ha frukten i en liten bolle. Tilsett sitronsaften og smak til med honning. Fordel sausen på panna cottaen rett før servering.

TIPS

  • Panna cottaen kan gjerne lages et par dager før den skal serveres. Pasjonsfruktsausen bør lages samme dag.
  • Bytt gjerne ut pasjonsfruktsausen med bringebær– eller jordbærsaus.
  • Panna cotta er også godt tilbehør til andre desserter, for eksempel sjokoladefondant eller brownies. Lag små porsjoner og dekorer gjerne også med noen friske bær, se for eksempel denne oppskriften.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Det står i oppskriften: “Ha yoghurten i en bolle og hell den noe avkjølte fløteblandingen over, og rør godt sammen. Ikke ha yoghurten i kjelen, da kan det skille seg…” 🙂

    1. Jo, man bør sile blandingen. Det er ikke alltid nødvendig, men siden denne inneholder sitronskall så pleier jeg å gjøre det. Har skrevet det inn i oppskriften nå. Takk for at du sa ifra. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste