I dag vil jeg dele den paioppskriften jeg har laget flest ganger, nemlig spinatpai. Dette er vel mere typisk sommermat, men nå i den mørke årstiden fikk jeg akutt lyst på noe sommerlig og lett, og da ble det spinatpai. Og stemningen lettet ytterligere da vi under måltidet begynte å planlegge sommerens reisemål. Kanskje er det flere som vil ha en liten forsmak på den lyse årstiden?

Ingredienser

Paiskall:

150 g smør , i terninger
200 g hvetemel
2-3 ss vann (kaldt)

Fyll:

250 g fersk spinat (evt.  frossen spinat)
1 rødløk , i tynne skiver
1 fedd hvitløk , finhakket
olivenolje eller smør til steking
6-8 soltørkede tomater , i biter
150 g fetaost , i terninger
3 egg
2,5 dl melk
salt og pepper
krydderurter , hakket

SLIK GJØR DU

 Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smøret, og tilsett til slutt vann til du får en fin konsistens. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men det går fint å bruke bare hendene også. Pakk deigen inn i plast og la den stå kaldt i minst en time.

Trykk deigen ut i en paiform (24-26 cm i diameter) og prikk bunnen med en gaffel. Forstek paiskallet på 200 grader i 10-15 minutter, til paiskallet såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl paiskallet mens du tilbereder fyllet.

Fres løken til den blir blank og myk. Tilsett spinaten (som er renset og skylt) og la den surre med til spinaten såvidt faller sammen. Ha blandingen over i paiskallet og fordel tomater og fetaost over.

Pisk sammen egg, melk og krydder. Hell blandingen i paiskallet (pass på at det ikke renner over) og stek paien på 200 grader i ca 30-40  minutter, eller til paien har stivnet.

Paien kan serveres varm eller kald, og smaker spesielt godt i lunsjboksen dagen etter. Serveres med godt brød og salat. Jeg pleier “alltid” å lage salat av ruccula, cherrytomater og pinjekjerner til denne paien, sammen med en god olivenolje og balsamicoeddik.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Eg har laga min første pai, og den var kjempegod! Inviterte 2 venninder i går kveld, og i dag var det lunch på husbonden og meg. Nyydelig!
  Du har mange gode oppskrifter og fine bilder til 😉

 2. Hva slags feta-ost bruker du? Feta-ost er et “ukjent” produkt for meg, har vel egentlig aldri turt å prøve

  1. Jeg benytter ulike sorter, men en favoritt er en grønn pakke (200 gram) med en hel ost (dvs ikke delt i terninger) som jeg ikke helt husker produsenten av (Apetina?).

 3. Burde visst at jeg kunne finne det her – har brukt litt tid på nett for å finne en god spinatpai og liker ikke blandingen frosen spinat og eggestand – det ser bare ekkelt ut. Slik skal det gjøres. Takk! 🙂

  eva

 4. Laget denne i går, den smakte helt nydelig! Glemte hvitløken i paien, så finhakket den og hadde i salaten isteden, ga en ekstra piff! Tusen takk for herlig oppskrift ^^

 5. Hei Trine!
  Tenker lage denne paien ikveld til meg og en venninne. Et spørsmål dog: Kan jeg bruke en vanlig springform som en baker kaker i som paiform, og bare trekke paideigen ca halvveis opp? Eller vil paien steke annerledes da? Jeg har bare porsjons-paiform (bor alene, og har liten fryser så det passer sjelden å lage en hel pai). Har en ildfast form som er firkantet, men dimensjonene skal holde ca det samme som en slik rund form som du beskriver. Skjønner om du ikke får tid til å svare på dette allerede idag, og prøver meg nok frem uansett. Men, det hadde vært fint med et tips på om jeg burde bruke springform eller ildfastform 🙂

  1. Jeg tror jeg ville ha benyttet det ildfaste fatet, hvis det rommer omtrent like mye som paiformen som er anbefalt i oppskriften. Jeg har ikke prøvd å steke pai i vanlig kakeform.

   Jeg beklager at jeg ikke hadde kapasitet å svare deg så raskt som du ønsket. Håper paien ble vellykket likevel. 😉

   1. Det er ikke noe problem å lage pai i vanlig kakeform. Jeg drar deigen helt opp til kanten. Da får man en høy og fin pai med mye godt fyll i. Fersk laks sammen med spinat,feta og eggestand er også kjempegodt.

 6. Jeg må bare si tusen takk for at du har lagt ut denne oppskriften.
  Jeg virkelig elsker denne paien, og for å sitere min samboer;
  “tack, snälla Rebecca, för at jag fikk smaka den godaste paien nånn sinn!”

 7. Spenat- och fårostpaj är ju en klassiker, men vilken bra idé att också ha i soltorkade tomater! Det ska jag pröva! Hälsar Katinkas Kitchen med glada påskhälsningar!

 8. Fantastisk god pai. Har laget mange paier, men denne blir min favoritt!
  Må prøve flere av dine oppskrifter:-)

  1. Det kan den! Pakk den inn i plast, og la den gjerne hvile noen minutter på benken før du kjevler den ut. Lykke til!

 9. Hei

  Hvordan er det å lage hele paien dagen i forveien og ha den i kjøleskapet – sånn at man bare kan putte den i ovnen med en gang man kommer hjem? Jeg trenger å lage noe som ikke trenger så mye forarbeid samme dag som jeg lager – i og med at jeg får gjester rett etter jobb i morgen…

  1. Denne kan du fint steke ferdig i dag og servere kald i morgen. Tror eggeblandingen vil trekke seg inn i paibunnen hvis den blir stående halvstekt over natten, og vil ikke anbefale det. Men, det meste kan jo gjøres klart slik at du slenger sammen siste rest i morgen…

 10. Skal forsøke denne paien, har brukt veldig lite soltørkede tomater, av den grunn at det er så mange typer, hvem anbefaler eller bruker du mest av? Er for eksempel den i olje best ?
  Solveig

 11. Hei!
  Jeg har tenkt til å lage denne paien idag. Den ser kjempe god ut 🙂
  Men jeg lurte på en ting. Det står at man skal bruke krydderurter.
  Hva slags krydderurter er det lurt å bruke?
  Tusen takk for svar og takk for fin blogg.

  Hilsen Kjersti.

 12. Mmmh, denne ble fantastisk god; fikk ikke tak i fersk spinat, men frossen funket helt fint! Denne skal definitivt lages igjen – tusen takk for en flott blogg, er stadig innom for inspirasjon 🙂

 13. Hei,

  jeg håper virkelig jeg får svar raskt for dette står på menyen i ettermiddag.
  Jeg hadde noen spinatputer i frysen, hvordan fungerer det i forhold til frist spinat?
  Skal de oppi maten på samme tidspunkt?

  1. Du kan benytte frossen spinat, men retten blir best om du benytter frisk spinat. Dersom du benytter frossen spinat må du passe på at eventuelt overskuddsvann av spinaten renner av. Hvis ikke kan paien din bli “vassen”. Oppskriften er den samme. Lykke til!

 14. Hei
  Tusen takk for en flott matblogg
  Jeg laget denne paien i dag og den var kjempe god!
  Jeg lurer på om deler av smøret kan byttes ut med cottis chees eller Kesam? Har hørt at det skal gi en sunnere pai. Hva brukes? og evt. hvor mye?

 15. KNALLGOD pai!!
  Prøvde den som kveldsmat med et vennepar på besøk, og det ble en stor hit! 🙂
  Kommer garantert til å lage den flere ganger!
  Takk!

 16. Hei Trine! Nok en gang, tusen takk for en fantastisk blogg!:)

  Har et spørsmål som jeg har lurt på lenge – hvorfor skal man legge paideigen kaldt? Jeg synes det er mye lettere å fordele paideigen når den er myk, og får det aldri til om jeg har lagt den kaldt. Men det er mulig jeg har misforstått ett eller annet..? Denne paien står i ovnen nå, gleder oss til å smake!:)

 17. Nydelig pai, dette. Jeg skal ha 10-13 gjester i morgen og ser etter noe lettvint å servere. Hvor mye ville du lagt til denne oppskriften til så mange mennesker, og hvordan ville du delt den opp?

  1. Du kan benytte begge deler. Dersom du benytter tørre soltørkede tomater må du først bløtlegge dem i litt vann.

 18. Takk for oppskrift på en kjempe god pai. Laget min første pai og den falt i smak hos alle! 🙂 hvetemel ble byttet ut med spelt, det ble kjempe godt det også. Gleder meg til restelunsj i dag.

 19. Hei, tenkte å prøve denne paien. Har tidligere laget denne http://dinmat.no/Fyll-til-ostepai-med-soltorket-tomat som jeg elsker. Jeg skal forberede et paimåltid til 20 personer om 2 uker. og tenke å lage paiene nå, fryse de ned, å så tine de. (Det skal ikke serveres samstidig men uover dagen) Hvilke erfaringer har du med å fryse pai, for så å tine den. Bør man la den tine helt, før man varmer den i ovnen. Og blir paien like god? Hvordan blir eks. bunnen? Tusen takk for svar.

 20. Jeg lagde spinatpaien med soltørkede tomater og feta i dag. Den var fantastisk! Men bunnen ble ikke gjennomstekt. Hva kan grunnen til det være? Jeg føler selv at deigen kanskje var litt i mykeste laget; at jeg kanskje var litt for rask til å ha i den 3. skjeen med vann. Jeg føler også at forstekingen kan ha vært for kort, for jeg syntes bunnen var litt lys.

 21. Hei, hvor mange porsjoner er denne oppskriften til? Jeg skal lage til to personer, holder det da med den, eller bør jeg doble?

 22. Hei! Kan paibunndeigen ligge i kjøleskapet over lengre tid? Ca 24 timer? Fikk plutselig endrede middagsplaner, men hadde alt laget paideigen. 🙂

 23. Hei Trine,
  Denne paien er blitt en favoritt hos oss. Har også variert med å erstatte noe av spinaten med mangold, grønnkål eller brokkoli. Godt det også. Men: kanten har en tendens til å synke sammen/ skli ned under forsteking, slik at paien blir veldig lav. Tips til hva jeg kanskje kan gjøre annerldes mottas med takk.

 24. Hei!

  Jeg trenger hjelp. Jeg lagde denne spinatpaien, med fullkornshvetemel og nesten ikke siktet hvetemel i paibunnen. I tillegg tilføyde jeg stekt sjampinjong i fyllet, og brukte matfløte istedenfor melk i eggeblandingen. Paibunnen ble myk! Hva gjør jeg feil? Burde jeg forstekt den mer enn 15 minutter? Er det noe av fyllet som avgir for mye væske?

  Jeg kommer til å sette veldig stor pris på en tilbakemelding. Jeg håper at jeg kan unngå å lage halvveis mislykkede paier i fremtiden…

 25. Høsten 2011 kjøpte jeg meg ny leilighet, og vi planla at vi skulle male vegger og tak i hele kåken når vinterferien i 2012 kom. Mannen min og jeg tro til, og vi holdt på i dagesvis. Nøyaktighet er en dyd. En av dagene kom ei venninne av meg som også bor i blokka og lurte på om hun kunne hjelpe oss. Jeg spurte om hun kunne lage mat til oss, vi var så oppslukt av arbeidet at vi hadde glemt å spise noe, og blodsukkeret var absolutt på vei nedover. Da hun hadde laget maten ferdig var det denne paien vi fikk servert. Noe bedre kunne vi ikke fått denne dagen. Vi spiste ved et bord som var dekket av plast, i lukten av (vannløselig) maling, men i godt selskap med en av mine beste venner som viste omsorg og sammen med kjærestemannen min som bidro til at hjemmet vårt skulle bli pent. Idag så jeg oppskriften her igjen, og fersk spinat hadde jeg i kjøleskapet. Middagen i dag er herved bestemt. Skål for gode minner om god mat.

  Takk for all inspirasjon Trine.

 26. Hei, denne var kjempegod! Blir veldig glad når jeg finner nye vegetarretter som både er enkle og gode. Men jeg har et spørsmål: jeg har boken din hjemme og i denne oppskriften der så stod det 4 egg og 4 dl melk, her står det noe annet. Hva vil du helst bruke?

 27. Hei! Paien ser god ut og tenkte prøve den. Men kan paien fryses? Ser at du bare svarer på utvalgte spørsmål, istedenfor å svare deg nedover de spørsmålene du har tid til. Så dette spørsmålet har visst noen lurt på før meg også.

  1. Ja, paien kan fryses.

   Jeg må bare beklage at jeg ikke har svart deg tidligere. Da du la inn dette spørsmålet så var jeg på ferie. Jeg driver bloggen alene og besvarer spørsmål når jeg har kapasitet til det, men prioriterer alltid spørsmål som går på forståelsen av en oppskrift.

 28. Prøver paien din idag Trine, sjefen har bursdag imorgen har gjort et tjuvtriks, nemlig brukt ferdig butterdeig! Og steker i silikonform fra Tupperware… vi får se hvordan det går…

 29. Denne paien er knallgod, lite jobb og billig å lage. Det har blitt en slager for meg som student, nok til to middager og en lunsj fortravle dager på stramt budsjett. Den renner forøvrig alltid over deigen i min litt flate paiform, men det gjør ingenting for sluttresultatet 🙂 Anbefales sterkt!

 30. Kjempegod! Laget den til venninner i helgen og det var “den beste paien de har fått”! Takk for mange supre oppskrifter! 🙂

 31. Hei, takk for mange supre oppskrifter.
  Jeg ønsker å lage denne i langpanne, hvor mye må jeg da øke av mengde på ingrediensene?

  Mvh
  Isabelle

  1. Jeg vil ikke anbefale deg å lage denne paien i langpanne da du kan få utfordringer ift å få den gjennomstekt på midten. Anbefaler deg heller å lage flere paier i paiform/ildfaste fat.

 32. Hei, denne paien anbefales å IKKE lage. Endte opp med å spise brødskive med salami i stede. Den ene smaken drepte den andre.

  1. Det var leit å høre, men det er ikke alt som smaker alle. Som du ser av kommentarene over så er det mange, i likhet med meg, som har en annen oppfatningene deg, så det er ikke oppskriften det er noe galt med. Dersom du har lyst til å teste pai med annet fyll så finner du flere oppskrifter her: https://trinesmatblogg.no/tag/pai/ 🙂

 33. Hei!
  Jeg skulle gjerne hatt klar paideigen til når denne skal lages. Kan jeg lage deigen dagen før?

 34. Hei! Er det mulig å lage selve paideigen dagen før og la den ligge i plast i kjøleskapet over natten? Da jeg har lite tid i morgen, og det står at den minst skal være en time i kjøleskapet?
  Eller evt lage hele paien i dag allerede og la den stå i kjøleskapet? Hva er best å gjøre?:)

 35. I experience that the feta cheese gets a bit to brown, when it’s not immersed in the pai. I put some foil over it. Good idea?! Loving this and many other of your recipes.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste