I forrige uke ble det endelig anledning til å lage opp en ny ladning med hjemmelagede knekkebrød, som jeg har blitt mer eller mindre avhengig av i hverdagen. Denne gangen byttet jeg ut melet med sammalt speltmel, og fikk 40 gode, mettende og sprø knekkebrød. Finn frem:

Ingredienser

4 dl sammalt spelt , grovt
3,5 dl havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1,5 dl nøtter (feks valnøtter, pinjekjerner, hasselnøtter), hakket
1 ts salt
6 dl vann
1-2 ts honning
sesamfrø til å drysse over knekkebrødene

SLIK GJØR DU

 

Rør alt det tørre godt sammen. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken oppi det tørre og rør det hele godt sammen. Du skal nå ha en «grøtete» deig.

Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil vil knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød mens resten er myke.

Strø over litt sesamfrø og stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen. Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller former til å skjære opp/stikke ut knekkebrød i den formen du vil ha. Jeg benyttet pizzahjul, rutet opp 4×5 biter på hvert brett, og fikk tilsammen 40 knekkebrød. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt. Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er ikke ferdige hvis de ikke er sprø.

Husk at steketider i oppskrifter er veiledende. Steketidene på bloggen er tilpasset min stekovn, som jeg har inntrykk av oppfører seg ganske «normalt». Du må imidlertid bli kjent med din egen ovn, og plusse på eller trekke ifra ift dens egenskaper. Når jeg skal prøve en ny oppskrift setter jeg alltid timeren på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften, og følger med mot slutten til bakverket er passe stekt.

Brekk knekkebrødene umiddelbart fra hverandre og la dem avkjøles på rist. (Ikke la dem avkjøles på bakepapiret, da kan de «lime» seg fast.)

Nytes med godt pålegg, og gjerne med et glass nypresset appelsinjuice til!

Enjoy!

(Alle knekkebrødoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg er selv en ivrig knekkebrødbaker, og har funnet mitt lille triks for å få flate, jevne knekkebrød:

  etter man har smurt «knekkebrødgrøten» utover stekebrettene legger man plastfolie over, og ruller over med paikjevle– lettere å få til jevnt stekte og sprø knekkerbrød.

  (Uten plastfolie blir det klinete, «grøten» sitter fast på kjevla)

  Husk å fjerne plastfolien FØR steking….

 2. Har du merket forskjell på bakepapiret? Jeg har laget knekkebrødene dine noen ganger nå og brukt Coop sine pizza-bakeark med godt resultat.
  I dag skulle jeg lage ny porsjon og brukte Unik sine pizzabakeark med påskriften «godt egnet til baking og steking» med det resultat at jeg måtte kaste alle de deilige knekkebrødene fordi papiret satt limt fast til dem – over det hele! Det var ikke ett eneste knekkebrød som var uten fastlimt papir – og det satt virkelig klistret fast! Jeg tenker at jeg nesten må advare mot å bruke dette papiret fra Unik….!? Hva er din erfaring?

  Forøvrig er knekkebrødene dine knallgode og kjempepopulære her hos oss!

  1. Jeg har ikke opplevd det selv, men har fått tilbakemelding fra flere lesere om at enkelte bakepapirtyper klistrer seg fast til knekkebrødene. Selv benytter jeg coop sitt bakepapir. 🙂

  2. Jeg bakte nettopp gode knekkebrød, og alt bakepapiret satt igjen på undersiden. Nesten umulig å få det av, så det ser ut til at jeg må kaste alle de deilige knekkebrødene, jeg og.
   Sjekket nettopp hva slags bakepapir jeg brukte, og jeg brukte Coop sitt bakepapir i ark (ikke spesielt for pizza) med tekst på svensk, dansk og norsk. Tror ikke jeg tør å bruke bakepapir mer, må kanskje smøre alle platene??

   1. Når knekkebrødene var ferdige, avkjølte du dem på rist eller på bakepapiret? Dersom du gjorde sistnevnte kan det være det som er årsaken til at knekkebrødene «limer» seg fast til bakepapiret.

 3. Hei 🙂
  Jeg bare lurte på om du har et forslag til hva man skal gjøre hvis man ikke har varmluftsovn? Eller om det går i det hele tatt?
  Hilsen Birgit.

  1. Hva med å øke varmen noe (ca 175 grader) og steke ett brett av gangen (husk å åpne stekovnsdøren innimellom).

 4. Hvis du ikke har varmluft på ovnen kan du åpne ovnen opp litt hvert 15’ende minutt for å slippe ut damp av ovnen. Da får vertfall jeg alltid et godt resultat.

 5. Supergode knekkebrød! Jeg bakte dem med pistasjekjerner, noe som ga en mild og fin smak. Stor suksess til all slags ost i heimen!

 6. Hei Trine,

  Jeg har akkurat bakt disse knekkebrødene, de er fortsatt varme 🙂 De ser vanvittig gode ut der de ligger til avkjøling. Jeg har brukt Unik bakepapir, vanlig type på rull og ikke hatt noe som helst problem med å løsne de fra papiret 😀

  Takk for en fantastisk blogg og kokebok, begge deler er flittig i bruk. Kommer du forresten med en ny bok etterhvert?

  Hilsen Elisabeth

 7. Heihei, prøvde meg på knekkebrøda dine i går, men underveis oppdaga eg at eg ikkje hadde nøtter i hus, stussa litt, men heiv så oppi gresskarkjerner i staden. Og det blei ikkje så verst, til og med gubben vågde og smake og likte smaken på knekkebrøda! Takk for inspirasjon 🙂

 8. Jeg hadde problemer med fastlimt bakepapir før, men har sluttet å bruke bakepapir. Så lenge man har en ren, glatt bakeplate – så slipper man de problemene. Skulle man føle litt ruhet, så kan man smøre plata med litt olje.

 9. Hei!
  Et lite spørsmål som jeg håper du vil ta deg tid til å svare på.
  Når man leser honning i oppskrifter så finner jeg ingen steder hvilke honning som brukes. Det er jo et hav av forskjellige typer.
  Hvilke type bruker du i knekkebrødene?

  1. Hm, det har jeg aldri opplevd selv. Mulig det kan skyldes at du lager dem for tykke, eventuelt at deigen er tilsatt for lite væske. Ser at en annen leser også har opplevd at disse ble harde. Denne oppskriften er mer enn 9 år gammel, og jeg utvikler hele tiden oppskriftene mine. Kanskje du heller bør teste en annen knekkebrødoppskrift på bloggen neste gang?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste