I dag kommer det nok et forslag om hvordan du kan variere "bolleoppskriften" med nye smaker og spennende kombinasjoner. Kanskje noe å tenke på nå når vi snart går inn i påskeuken?
Bollene er fylt med aprikos og hvit sjokolade, noe som gir en ny og spennende smak på baksten. Jeg har redusert sukkermengden i min vanlige bolleoppskrift noe, og i tillegg har jeg byttet ut halvparten av hvetemelet med siktet spelt.
Som dere ser er den lille assistenten min med. Han kjevler og ruller som om han ikke har gjort annet i sitt snart tre år lange liv. Disse bakestundene våre er virkelig et høydepunkt for alle parter. Men best av alt er å se det forventningsfulle og stolte blikket hans når baksten kommer opp fra fryseren og legges på serveringsfatet, gjerne med gjester til stede ("Den har Mattias laga"). Matgleden er stor her i huset!
Til 24-27 speltboller trenger du omtrent:
Ingredienser
Bolledeigen
5 dl | lettmelk |
35 g | fersk gjær |
125 g | sukker |
1 klype | salt |
375 g | siktet speltmel |
375 g | hvetemel (ca.) |
150 g | smør , i terninger |
Fyll
smør , mykt (litt) | |
200 g | tørket aprikos , finhakket |
200 g | hvit sjokolade , finhakket |
1 | egg , til pensling |
perlesukker |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingredienser til bolledeigen, med unntak av smøret og litt av hvetemelet, i kjøkkenmaskinen og elt i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster deigen med resten av hvetemelet. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen. Øk farten gradvis underveis. Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted og la heve i minst 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.
Ha bolledeigen på melet underlag og del den i to emner. Kjevle hver av emnene ut i et rektangel og bre litt mykt smør på leiven. Fordel aprikosene og den finhakkede sjokoladen over, rull sammen og del rullen i jevne skiver.
Legg i muffinsformer eller på bakepapirkledt stekebrett. Legg over et klede og la bollene heve til omtrent dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over strøsukker eller lignende.
Stek bollene ved ca 225 grader i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.
Speltbollene kan fint fryses. Jeg pleier å tine de nesten opp og varme de ved 175-200 grader varmluft i ca 3 minutter.
Enjoy!
(Alle bolleoppskriftene på matbloggen finner du HER.)
Disse ser nydelige ut. Veldig morsomt å se at Mattias er så flink og koser seg på kjøkkenet. Utrolig viktig at de får være med fra de er små. Han er en skjønn, liten fyr 🙂
Det ser så gott ut!
/Jens
Hei! For en super bra mat blogg! ett spørsmål:
Dersom du skulle laget en tre retters middag, med inlegg/oppskrifter fra denne bloggen. Varene skal kjøpes på vanlig dagligvarebutikk (Meny, Rema, Rimi, Joker, Kiwi osv.) Hva ville du ha laget og kan du legge med link på det du ville laget?
God påske!
Takk for hyggelig tilbakemelding! Vedr. menytips må jeg av kapasitetshensyn henvise deg til denne siden: http://trinesmatblogg.no/sette-sammen-meny/. Ha en fin påske! 😉
Dette lover bra for påskeferien!
Dette så nydelig ut. Jeg har aldri brukt speltmel. Kan man bytte ut vanlig hvetemel i oppskrifter og bruke samme mengde speltmel i stedet?
Ja, det kan man, stort sett. Du kan lese mer om spelt her: http://www.brodogkorn.no/fakta/spelt/
Disse skal definitivt prøves! Men kan man her bruke hermetiske aprikoser i stedet for tørkede? Må man eventuelt da justere mengden noe?
Du kan fint erstatte de tørkede med hermetiske aprikoser, men husk at de hermetiske vil være litt mer vassne enn de tørkede. Lykke til!
Prøvde meg med hermetiske aprikoser og det funket helt flott! Tørka godt av aprikosene på kjøkkenpapir før jeg hakket de opp i grove biter. Ble ikke noe overskuddsveske i bollene av det. Nyyydelig på smak!!! Anbefales for de som liker hvit sjokolade 🙂
Hei! Bakte disse bollene i dag – de ble fantastisk gode 🙂 Jeg lurer bare på en liten ting… I de andre bolleoppskriftene dine er det et egg i deigen, men ikke her – er det pga speltmelet? Jeg hadde oppi et egg jeg, «for sikkerhetsskyld» og justerte med litt mer mel. Og så hadde jeg i litt vaniljesukker, som jeg synes gjorde seg veldig godt 🙂 Takk for en flott blogg!