Bolognesesaus er en italiensk klassiker, som finnes i utallige varianter. Tradisjonelt skal den inneholde kjøtt, pancetta, gulrot, løk, selleri, tomat, hvitvin, melk, salt og pepper. De fleste av disse elementene er med i denne oppskriften, pluss litt til, som for eksempel hvitløk og urter.
Når du først er i gang kan det være lurt å lage opp en real dose med Bolognesesaus og fryse ned det som blir til overs, slik at du har noen middager på lur. I tillegg til å benytte den som pastasaus, kan den benyttes som både pizzasaus og lasagnesaus. Til sistnevnte må du i tillegg lage en bechamelsaus, som du finner oppskrift på her.

Ingredienser

Bolognesesaus

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
100 g bacon eller pancetta, i terninger/biter
1 løk , finhakket
2 gulrøtter , i terninger
2 stilker stangselleri , i terninger
2 fedd hvitløk , finhakket
2 bokser hermetiske tomater , hakkede
5-6 soltørkede tomater , i biter
1 buljongterning (oksekraft) eller 1,5-2 ss kalve - eller eventuelt 2-3 dl vann
1 dl hvitvin eller rødvin
1-2 laurbærblad
timian , frisk eller tørket
oregano , frisk eller tørket
salt og pepper

Tilbehør

spaghetti eller annen pasta etter behag
parmesan , mozzarella eller annen ost
2-3 ss pinjekjerner , ristet
friske krydderurter , til pynt

SLIK GJØR DU

Ha olje i en gryte og fres pancetta/bacon, løk, hvitløk, gulrøtter og stangselleri et par minutter. Tilsett hermetiske tomater, soltørkede tomater, krydderurter, hvitvin og buljongterning/fond.

Mens grønnsaksblandingen står og putrer steker du kjøttet i en stekepanne og har oppi gryta.

Bolognese blir best om den får stå og putre lenge, en times tid, eller enda mere – under lokk. Da må du underveis spe sausen med 2-3 dl vann/kraft. På en travel ettermiddag dropper jeg ofte ekstra væske og langtidskokingen og serverer den når alt er klart.

Kok pasta etter anvisningen på pakken. Anrett pastaen på en tallerken og ha bolognesesausen over. Dryss over ost, friske krydderurter og eventuelt noen ristede pinjekjerner. Serveres slik den er eller med godt brød, for eksempel speltfoccacia.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Mmm. Bolognese er en stor hit hos oss. Vi har en «familieoppskrift» overlevert fra mor og fars italienske nabo, og den har vært en hit hos store og små i snart 20 år. «Min» variant er noe anderledes, og skal koke betraktelig mye lengre enn din, og jo lenger den koker, jo bedre blir den.

  Jeg er åpen for nye varianter, og tror jeg må teste ut din variant til helgen. Mmm 🙂

  1. Så gøy med en oppskrift med «historie»! Enig i at den blir bedre jo lengre den koker, og det har jeg også presisert i oppskriften. Mne, i hverdagen er det ikke alltid en har tid til å vente så alt for lenge på middagen, og da korter jeg ned koketiden noe.

 2. Ser veldig godt ut 🙂
  Det er lurt å ha i en ss sukker i tomatbaserte sauser for å runde av smaken litt 😉

  1. Enig. I denne oppskriften har jeg heller tilsatt soltørkede tomater som jeg synes gir en god sødme i retten, men det er jo smak og behag. 😉

   1. Hei, lurer på de soltørka tomatene, fås dei kjøpt enkeltvis?? Finst ikkje dei berre hermetisert i olje på glas?? Lurer også på om sausen kan lages kvelden før og om kjøttdeigen/karb,deigen kan has i like før servering? Som du skjønner er eg ingen kokk.. takker så mye for svar

    1. Du finner dem også i løs vekt/tørket i grønnsaksdisken. Vær obs på at disse bør bløtlegges før bruk. Det er ofte derfor mer praktisk å benytte de som ligger på olje, synes jeg.

 3. Går det an å bytte ut vinen med noe? Evt droppe den? Synes ofte mat med hvitvin (vet ikke helt hvordan det er med rødvin), får for mye vinsmak i seg:)

 4. Veldig godt og veldig populært blant de små. Jeg droppet vinen og det funket bra:) Neste gang må jeg starte litt tidligere, så det får koke lenger.

 5. mmmm står og putrer nå, lukter fantastisk… må også få skryte av gulrotsuppa du har lagt ut. Hadde den i går med ristet spekeskinke i, helt fortreffelig. Forresten har alle oppskriftene jeg
  har prøvd herfra vært utsøkte:) du inspirerer meg til å prøve nye retter i hverdagen.

  Takk for en fantatisk blogg!!

 6. Fikk lyst til å prøve denne i kveld, og alle syntes den var veldig god. Kjøttsausen putret i 3 timer, og hadde akkurat passe konsistens når det var klart for servering. Jeg brukte i tillegg en par spiseskjeer med hakket frisk bladpersille og saften fra en halv sitron. Det passet også utmerket med en Chianti Classico til denne retten. Mange takk for oppskriften.

  1. Ja, dette er en rett som blir enda bedre med en dæsj sitron, litt frisk persille og ikke minst en god vin! 🙂

 7. Denne er helt fantastisk, utrolig mye godt oppi og som regel dobler jeg oppskriften og fryser ned i porsjoner. Så har jeg til de travle dagene, da jeg ikke rekker å sture med slikt. Mye bedre enn Dolmio 🙂 har en stor gryte på plata nå, gleder meg til middag!

 8. Denne herlige retten har vært en slager hjemme hos meg når det er store familieselskap og to småttiser svirrer rundt bena mens jeg ordner mat 🙂
  Det eneste jeg sliter litt med er hvor mye urter jeg skal ha i når den dobles, triples etc. Er jeg på vidda hvis jeg sier en spiseskje med urter (timian og oregano) pr.500g med kjøttdeig?

  Ellers tusen hjertelig takk for en blogg som har reddet meg mang en middag (og kveld) og det til tross for bøttevis av matintoleranser – ingen sak når alt er fra bunn av og man kan vri litt 🙂 Takket være deg har jeg blitt litt av en kokk (sammenlignet med hva jeg var).

  Sjokoladekjeksene m/vaniljekrem (oreokjeks) er favoritten til 3 åringen, en av mine favorittmiddager er chilikylling med chorizo, en super rett for hverdagsmiddag med venner.

  Ønsker deg et strålende og inspirerende 2013 med like mange oppturer som i år 🙂

 9. Hei.
  Jeg prøvde denne idag. Men jeg sliter med oppskrifter som ikke har presise mål når det gjelder salt og krydder.
  Hvor mye salt, oregano, timian skal det være?

  1. Her må du nesten smake deg frem. Selv bruker jeg lite salt i maten og oppgir svært sjelden eksakte mål. Dessuten vil saltmengden være avhengig av hvor salt buljongen er, for det varierer fra merke til merke. Dersom du benytter tørkede urter kan du kanskje begynne med 1/2 ts av hver, og ca 1 ss av hver (hakket) dersom du benytter friske urter. Lykke til neste gang!

 10. En av de beste bolognese-oppskriftene på nettet. Sterkt anbefalt! Jeg lager den med to bokser hermetiserte tomater i chili med litt cayenne oppi. Det blir uansett ikke så sterkt med så mye smaker. Som Trine sier: La den putre lenge.

 11. Hei.
  Fikk servert denne i dag av mannen min. Utrolig godt. Både store og små likte det her i huset. Takk for atter en inspirerende og god oppskrift. 🙂

 12. Kanskje veldig dumt spørsmål, men løser du opp buljongterningen i vann først eller legger du den hel oppi gryta?

 13. Sikkert et dumt spørsmål, men løser du opp buljongen i vann først, eller putter du den rett i gryta?

 14. Kjempegodt Trine! Som «fattig» student er dette luksusversjonen av spaghetti bolognese. Når vi ikke kan ta oss råd til denne, stripper vi oppskriften ned til noen få ingredienser. Fremgangsmåten er nokså lik. Løk, gulrot og hvitløk. Bruker ofte røde linser i stede for kjøtt. Tomatpure og en spiseskje sukker. To bokser hakkede tomater. Buljongterning. Revet muskat, oregano og pepper. Bittelitt sitron. Og vann etter behov. Veldig god billigversjon! Og smaker også bedre og bedre dess lenger den putrer. Takk for en kjempefin matblogg.

 15. Den beste oppskriften på bolognese! Lager denne akkurat nå og den har blitt fast inventar på menyen her hjemme;)

 16. Takk for en flott matblogg, Trine, som inspirerer, oppmuntrer og frister til mange gode retter, kaker og det man kan tenke seg

 17. Så en mat program der italienske dama ble spurt hvor mange hermetiske tomater det skulle oppi gryta. ikke noe hermetisk skall oppi I ekte boligens sa hun men kun tomatpuré. Jeg må si meg enig synes det smakte mye bedre med tomatpuré

 18. Hei. Super oppskrift, og denne har vært med på å vekke kokken i meg. Har forsøkt å bytte ut stangselleri med fennikel. Det var heller ikke helt dumt…

 19. Hvordan får man kjøttdeigen til å ikke bli tør hvis den skal stå å koke i en time? Kan det være lurt å legge kjøttdeigen i helt til slutt? Jeg hadde også litt honning i stede for sukker, og soyasaus i stede for salt. Veldig godt. 🙂
  Kjempeoppskrift. Gleder meg til å prøve den enda en gang (når jeg får dreisen på saftig kjøttdeig).

  Takk for hjelpen og inspirasjonen. 🙂

 20. Hei!
  Er litt fersk i matlagingsgamet, men må jo prøve Når det gjelder buljongen, menes det at 1 terning skal blandes ut i 2-3 dl vann?
  Tusen takk for masse inspirasjon!

 21. Som fersk i gamet må jeg visst også lære meg å lese hele oppskriften før jeg spør…☺️ Tror jeg skjønte nå at terningen skal rett i gryta

 22. Fantastisk god oppskrift som jeg nok blir å bruke flere ganger. Jeg krydret kjøttdeig med litt piffikrydder, og fulgte ellers oppskriften, har bare en ting å si: nyyydelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste